Royale

Kronprinsesse bar særlig H&M-kjole under Nobelprisfest

Svensk tøjgigant står bag den kjole, kronprinsessen bar under Nobelprisuddelingen. - Den er meget lidt H&M, siger dansk designer.

Tøjmærket H&M forbinder man normalt med klæder, der produceres i metervarer til en overkommelig pris.

Men Sveriges kronprinsesse Victoria valgte lørdag at iføre sig en mere eksklusiv variant af mærket under Nobelprisfesten i Stockholm. 

Det var ikke en af den slags kjoler, man lige kan hive ned fra tøjstativet.  

Den kommende monark bar en specialdesignet grå kjole med guldmønster lavet af bæredygtigt og økologisk materiale, skriver svenske Aftonbladet.

Nobelprisen

Nobelprisen blev oprettet på grundlag af opfinderen og videnskabsmanden Alfred Nobels testamente. Nobel er mest kendt for at have opfundet dynamitten.

Prisen uddeles på Nobels dødsdag 10. december inden for seks kategorier: 

  • Medicin
  • Fysik
  • Kemi
  • Litteratur
  • Fred
  • Økonomi

Mellem 1901 og 2016 er priserne uddelt 579 gange til 911 modtagere.

Kilde: Nobelpize.org

Har tidligere haft H&M på

Det er ikke første gang, Victoria går med H&M-tøj. Hun bar blandt andet mærket til lillebroren prins Carl Philip og Sofia Hellqvists bryllup i 2015.

Men denne gang er kjolen blevet designet specifik til hende, skriver Aftonbladet. 

- Det er en stor ære og glæde, at kronprinsessen valgte at bære vores kjole, siger Johanna Dahl, der er pr-chef for H&M i Sverige, til det svenske medie. 

Også kronprinsesse Mary har ved flere lejligheder båret tøj fra firmaets bæredygtige kollektion. 

Meget lidt H&M

Den danske kjoledesigner Jesper Høvring synes, at kjolen er smuk, men siger samtidig, at "den er meget lidt Hennes & Mauritz".

Det kunne have været en hvilken som helst anden designvirksomhed, der stod bag. 

- Det er en rigtig dronningekjole. Victoria er ikke bange for de store kjoler, der larmer meget, siger han til TV 2. 

Jeg tænker ikke død og pine prisvenligt, bare fordi det er H&M

Jesper Høvring, kjoledesigner

Selv om den svenske tøjgigant står bag designet, gør det her ikke nogen forskel i forhold til signalværdien, mener han. For andre virksomheder bruger også bæredygtige materialer, og kjolen er ikke én, man som forbruger kan købe i butikkerne. 

- Jeg tænker ikke død og pine prisvenligt, bare fordi det er H&M. De er også en designvirksomhed, og når de skal ind og specialdesigne noget, koster det også penge. Så jeg håber ikke - og tror ikke - at de ønsker at sende et signal om, at det skal være billigt. 

- Det vigtigste er, at hun har valgt et svensk design, som de kongelige generelt gør for at støtte landets designere. Og så er det sjovt, at H&M har lavet noget, der er så unikt.  

Bob Dylan udeblev

Under Nobelprisuddelingen blev blandt andre årets litteraturprismodtager, Bob Dylan, hyldet med en tale og stående applaus - men hovedpersonen selv dukkede ikke op. 

Han blev i stedet repræsenteret ved sin mangeårige veninde, sangerinden Patti Smith, der optrådte med Dylan-sangen 'A Hard Rain's a Gonna Fall'.

Bortset fra en svipser, hvor Patti Smith på grund af nervøsitet måtte starte forfra med sin optræden, forløb ceremonien efter protokollen, og de ni øvrige prismodtagere takkede og bukkede for kong Carl Gustaf, efter at de var blevet hyldet.

Med Nobelprisen følger en check på godt seks millioner danske kroner og en invitation til at komme til Stockholm og holde forelæsning på et senere tidspunkt.