Royale

Kronprins Frederik trodser kulde i krævende tur med krigsveteraner

17 krigsveteraner skal til foråret på en barsk tur langs Grønlands østkyst. I denne uge fik de royalt besøg under forberedelserne.

Kronprins Frederik kaster sig gerne ud i bidende kolde udfordringer.

I marts deltog han i en fjeldduel mod Norges tronarving, kronprins Haakon, og en måned senere gennemførte han 'verdens hårdeste skiløb' - Arctic Circle Race. Her tilbagelagde han 160 kilometer på langrendsski i Vestgrønland. 

I denne uge deltog kronprinsen i en fysisk krævende træningstur i Norge med en række skadede krigsveteraner, der er ved at forberede sig til grønlandsekspeditionen Arctic Challenge.

Her vil 17 veteraner, hvoraf ni lider af fysiske eller psykiske skader, tilbagelægge knap 400 kilometer langs Grønlands østkyst på ski. 

Arctic Challenge

Finder sted over 30 dage i marts 2017

Her skal i alt 17 krigsveteraner tilbagelægge 384 kilometer på ski langs Grønlands Nordøstkyst

Ni af veteranerne er psykisk eller fysisk sårede

Under ekspeditionen vil veteranerne blive udsat for Grønlands barske natur med både minusgrader, smukke naturscenarier og vilde dyr som
isbjørne og moskusokser.

Kilde: VeteransInMotion.dk

Kræver seriøse forberedelser

Fra tirsdag til torsdag fik veteranerne besøg af kronprinsen, der trænede med dem i kulde og blæst nær Trondheim. 

- Jeg synes, projektet er virkelig prisværdigt. Jeg har den største respekt for de ni veteraner, der med deres forskellige handicap udfordrer vores forestilling om, hvad der er muligt. 30 dage i Østgrønland i den koldeste periode kræver seriøse forberedelser, lyder det fra kronprins Frederik i en pressemeddelelse.

En af deltagerne på ekspeditionen er Kim Holm, som mistede halvdelen af sin ene fod i Irak.

For ham handler turen om at bevise over for sig selv og omverden, at han har masser at byde på:

- Min motivation er, at jeg ønsker at flytte grænser og opnå et resultat, som ligner noget, der næsten er umuligt og så alligevel lykkes med det.

Veteranerne, der træner ugenligt for at forberede sig til udfordringen, udnyttede det royale besøg til at suge viden til sig.  

- Kronprinsen har selv stor erfaring med det arktiske miljø og ikke mindst det at bevæge sig på ski over lange afstande i ufremkommeligt miljø. Erfaringer han under sit besøg har delt med veteranerne, og som de kan tage med sig videre, lyder det fra Rune Oland Tanggaard, der er stifter af Veterans in Motion og til dagligt leder af DIFSoldaterprojekt.

Herunder kan du se flere billeder af kronprinsens tur med krigsveteranerne: