Royale

Sådan forløb Margrethe og Henriks første date

For over 50 år siden blev det danske regentpar forlovet. Men hvordan foregik første møde mellem den danske tronfølger og franske diplomat?

Til oktober er det 51 år siden, at daværende tronfølger Margrethe og prins Henrik blev forlovet, og siden har pressen fulgt dem tæt.

Deres første år sammen fik de dog nogenlunde for sig selv. Alligevel har de igennem årene løftet sløret en smule for, hvordan de mødte hinanden.

Første møde mellem parret fandt sted blot et år inden forlovelsen ved et middagsselskab i London, hvor de to kom til at sidde til bords med hinanden. 

Forelsket til skotsk bryllup

På det tidspunkt studerede dronning Margrethe økonomi ved London School of Economics, og her mødte hun altså den franske diplomat og greve Henri Marie Jean André.

Det var dog først til et bryllup hos en fælles bekendt i Skotland, at prinsesse Margrethe fik øjnene op for Henri, da de kørte sammen til brylluppet. 

"Mit livs første date"

I portrætbogen 'Enegænger', der er skrevet om prins Henrik, beskriver dronning Margrethe, at det var her, hun blev rigtig forelsket i den 33-årige franskmand, der eftefølgende inviterede hende på mad. 

- Han inviterede mig på frokost. Jeg havde aldrig før spist frokost med nogen på den måde - jeg var ude alene med en mand! Og ja, dette var mit livs første date, siger hun i bogen. 

Herefter begyndte parret at mødes hyppigere, og da de to senere boede hver for sig i København og London blev der udvekslet mange breve - breve dronning Margrethe stadigvæk tager med sig i en lille fletkuffert, når hun residerer på enten Amalienborg eller Fredensborg. 

4. september 1966 landede grev Henrik så i Københavns Lufthavn, hvor en forelsket Margrethe og hele det danske pressekorps stod klar til at tage imod ham. 

En måned senere, den 5. oktober annoncerede de to endelig den længe ventede forlovelse, og året senere blev de gift i Holmens Kirke.