Royale

Dronningen alene på Færøerne: Man skal ikke have ondt af mig

Dronning Margrethe måtte forholde sig til flere penible spørgsmål, da hun torsdag eftermiddag afholdt pressemøde på Færøerne.

I fire dage har hun rejst rundt på Færøerne og besøgt alt fra en fiskefabrik over et plejehjem til arkæologiske udgravninger.

Jo, dronning Margrethe har haft nok at se til på sit sommertogt i Nordatlanten.

Torsdag rundede Dronningen så besøget af med et pressemøde for dansk og færøsk presse. 

Ud over en række spørgsmål om hendes forhold til Færøerne og om hendes største oplevelser under besøget, blev hun også stillet en række spørgsmål af mere privat karakter af journalisterne.

Eksempelvis blev Dronningen spurgt, hvordan hun havde det med at måtte gennemføre besøget uden prins Henrik, som i stedet befinder sig i Caix i Frankrig, ved sin side.

- Jeg kan ikke påstå, at jeg føler mig ensom. Med den modtagelse, man får alle vegne, og det, at det drejer sig om Færøerne, hvor jeg har været mange gange, så er det et gensyn. Og så føler man sig slet ikke alene. Det er klart, det er noget andet, når han (prins Henrik) er med. Men når man skal gøre noget alene, gør man det, svarede dronning Margrethe og tilføjede, at man "absolut" ikke skal have ondt af hende.

Se et uddrag af pressemødet i videoen øverst og se hele pressemødet i videoen nederst i artiklen.

Planlægger guldbryllup i Frankrig

I sidste uge meddelte Kongehuset overraskende, at regentparret ikke har tænkt sig at fejre deres guldbryllup næste år for offentligheden.

Vi synes, at vi gerne vil gøre knap så meget ud af det, som vi somme tider har gjort det med forskellige fejringer.

Dronning Margrethe

"Usædvanligt" og "et brud på traditionerne" var blandt de beskrivelser, som flere royale eksperter brugte om aflysningen af den folkelige fejring, og brandingekspert Nikolaj Stagis betegnede over for TV 2 aflysningen som en svækkelse af Kongehusets brand

Men Dronningen selv tog spørgsmålet om begrundelsen for aflysningen med ophøjet ro og forklarede, hvordan hun og prins Henrik i stedet påtænker at fejre den store dag den 10. juni næste år.

- Vi synes, at vi gerne vil gøre knap så meget ud af det, som vi somme tider har gjort det med forskellige fejringer. Min mands 80 års fødselsdag blev fejret nede på Caix, og det synes vi egentlig var rigtig godt, så vi gør nok noget tilsvarende. Og så vil vi have vores børn og børnebørn omkring os selvfølgelig, sagde hun og fastslog:

- Nu har vi altså taget den her beslutning, og den tror jeg, vi står ved.

Aflysningen af guldbrylluppet, prins Henriks pensionering og det faktum, at Prinsen ikke så ofte som tidligere står ved sin hustrus side ved officielle arrangementer har fået flere eksperter til at spekulere i, hvorvidt der er tale om en de facto-skilsmisse mellem regentparret.

Til det spørgsmål svarede Margrethe kortfattet og med et grin:

- Nej, bevar mig vel.

Kronprinsparret også på vej til Færøerne

Under besøget på Færøerne har flere færinger forholdt sig kritisk til, at dronning Margrethe har været alene om at aflægge besøget. De har ikke alene savnet prins Henrik, men også kronprins Frederik og prins Joachim, som ikke har besøgt øerne siden henholdsvis 2005 og 1978.

Men ifølge Dronningen kan færingerne godt begynde at forberede sig på, at de snart får royalt besøg igen.

- Vi har jo alle sammen meget forskelligt at gøre. Jeg ved, at mine sønner gerne vil herop igen, og jeg regner med, at kronprinsparret inden alt for længe finder vej herop. Så må de jo se, hvor mange børn de kan klare at have med herop. Jeg synes også, at det vil være sjovt for børnene at opleve Færøerne. Det er der ingen tvivl om, de vil sætte pris på, sagde hun.

Med pressemødet og en efterfølgende frokost i Rigsombuddet er Dronningens sommertogt til Færøerne overstået for i år.

Allerede fredag formiddag er dronning Margrethe dog på arbejde igen, når hun sammen med Kronprinsen tager imod USA's udenrigsminister, John Kerry, på Amalienborg klokken 10.