Royale

Mary åbner for sine private iPhone-billeder

Med Kongehusets indtog på de sociale medier kan vi godt forvente, at vi kommer til at se langt flere private billeder af kongefamilien end tidligere.

Hun har allerede vist sig som en ganske habil fotograf, og fremover kommer vi kun til at se endnu flere billeder fra kronprinsesse Marys fotorulle på hendes iPhone. Og fra de øvrige medlemmer af kongefamilien.

Det fortæller Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby, efter Kongehuset for to uger siden oprettede en profil på både Facebook og Instagram.

Hele kongefamilien udviser nemlig stort engagement i de nye profiler på de sociale medier, fortæller Lene Balleby.

- Den kongelige familie har i hele planlægningsprocessen været meget involverede og aktive, og de har fulgt de første par uger med stor interesse. Derfor vil vi også bruge platformene til i højere grad at dele billeder, som de kongelige selv har taget, ligesom vi også kan vise nogle fotodetaljer, som de medier, der ellers følger kongefamilien i hverdagen, ikke har mulighed for at vise, siger kommunikationschefen til TV 2.

Blandt det indhold, der allerede er blevet delt på de to profiler, er et billede, som kronprins Frederik har taget af sin mor, dronning Margrethe, og en video af et blafrende dannebrogsflag filmet af Kronprinsessen.

Især kronprinsesse Mary har adskillige gange delt sine egne billeder med danskerne.

Således er det nærmest blevet tradition, at det er Kronprinsessens private billeder, Kongehuset vælger at dele, når et af hende og kronprins Frederiks børn fylder år.

I år har vi hidtil set Marys egne billeder af prins Vincent og prins Josephine samt prinsesse Isabella, da de fyldte år.

Plads til kritiske røster

Efter to uger på Facebook følger cirka 77.000 personer nu det danske kongehus, og de opslag, der bliver delt, bliver ivrigt kommenteret. Og det er ikke udelukkende i positive vendinger. 

Da eksempelvis prins Henrik fyldte 82 år i weekenden, var der ud over massevis af lykønskninger også en række mere kritiske kommentarerer til opslaget. 

- Tak fordi vi ku brænde 73.000 kroner af på at skyde for en fødselar, som ikke engang var i Danmark! Brug dog pengene på noget fornuftigt. Lad Frankrig bruge penge på ham, skriver Britt Magda Heier med reference til, at der i anledningen af Prinsens fødseldag blev affyret 27 salutter ved Kronborg, mens hovedpersonen selv befandt sig i Caix i Frankrig.

Men den slags kommentarer skal der være plads til på Kongehusets Facebook-profil, sagde Hoffets kommunikationschef, Lene Balleby, i sidste uge til TV 2.

- Vi ønsker ikke at gøre brud på ytringsfriheden. Så selvom folk er kritiske i forhold til opslaget, og sproget måske er en smule over grænsen, så lader vi kommentarerne stå, fordi det er en mening, som folk skal have lov til at have. Der skal være plads til debat, sagde hun.

Lene Balleby understreger dog samtidig, at krænkende og grænseoverskridende kommentarer bliver slettet. Men i løbet af de to første uger har man kun set sig nødsaget til at slette omkring 20 kommentarer.

Da Sveriges kong Carl Gustaf fyldte 70 år i april, var kronprinsesse Mary flittig til at tage billeder med sin mobiltelefon. Selv tog hun et af kronprins Frederik sammen med kronprinsse Victoria og lille prins Oscar, mens hun bad prins Daniel om at tage et billede af hende og prinsesse Estelle. Se et indslag fra fødselsdagen i videoen her.