Tvunget til at leve i skyggen: Et liv som royal bænkevarmer

Alkohol, fester og ulykkelig kærlighed. Det kan være svært at finde sin plads, når man skal leve i skyggen af Storbritanniens regent.

Hele weekenden har den britiske dronning fejret sin 90-års fødselsdag. I intet mindre end 60 år har fødselaren fungeret som overhovedet for det britiske militær og Commonwealth, været leder af den engelske kirke og dronning over i alt 16 riger.

Med blot to fridage om året, kan man ikke beskylde den aldrende dronning for at ligge på den lade side. Men trods alt er hendes rolle klar. Det er mere, end man kan sige for mange af de andre medlemmer af den kongelige familie.

For hvis der er noget mere vanskeligt end at være regerende monark, er det at være søster eller bror til den regerende konge eller dronning.  

Et meningsløst liv

Som 'reservearving' er man skæbnesbundet til altid at stå i skyggen af sin storebror eller søster. Dømt til at leve i en lomme mellem at være og ikke at være og aldrig vide, om man en dag vil være nødsaget til at træde til.

- Det er dét, der er problemet. Man ved ikke, om man en dag bliver konge eller, om man, kynisk sagt, får et meningsløst liv, siger journalist og forfatter Hugo Vickers i dokumentaren 'De Kongelige Bænkevarmere'.

Svært at finde sin plads

Som historien viser, kan det være svært for de royale reservearvinger, at finde deres plads i monarkiet. I det britiske kongehus måtte både dronningens søster, prinsesse Margaret, og senere prins Williams lillebror, prins Harry, gå en vanskelig tid i møde. 

Jeg tror, at hun indimellem fandt det ret frustrerende. Hun sagde engang, at ingen ville høre hendes mening. Hun fik bare besked på, hvad hun skulle gøre.

Forfatter Hugo Vickers om prinsesse Margaret

'Party-prinsen' Harry var guf for de britiske sladderblade, da han som 17-årig blev taget i at ryge cannabis og drikke alkohol, og senere røg i klammeri med paparazzi-fotografer.

Prins Harry skabte ofte overskrifter med sine udskejelser.
Prins Harry skabte ofte overskrifter med sine udskejelser. Foto: Screendump

Værst var det dog, da han til en udklædningsfest i 2005 klædte sig ud som nazist, og prins Harry måtte efterfølgende komme med en officiel undskyldning.  

Men på trods af sine udskejelser og sin forkærlighed for Londons vilde natteliv, er det alligevel lykkes prins Harry at bevare briternes kærlighed.

Særligt som protektor for de internationale paraplympiske lege 'The Invictus Games', og efter det kom frem, at han som løjtnant i kavaleriregimentet Blues and Royals havde deltaget i kamphandlinger i Afghanistan mod Taliban, vandt han folkets respekt. 

Det er lykkes prins Harry i de senere år at opnå en høj popularitet blandt briterne. Særligt hans deltagelse i krigen i Afghanistan og som protektor for 'invictus games' har givet ham medvind.
Det er lykkes prins Harry i de senere år at opnå en høj popularitet blandt briterne. Særligt hans deltagelse i krigen i Afghanistan og som protektor for 'invictus games' har givet ham medvind. Foto: Screendump

Ingen ville høre hendes mening

Hun var kendt for sin skønhed og sin stil, men modsat prins Harry, nåede dronningens søster, prinsesse Margaret, aldrig at blive helt så folkekær. Hun var ofte i mediernes søgelys, og livet i skyggen af sin søster var ikke nemt.

- Jeg tror, at hun indimellem fandt det ret frustrerende. Hun sagde engang, at ingen ville høre hendes mening. Hun fik bare besked på, hvad hun skulle gøre, fortæller forfatteren Hugo Vickers.  

Prinsesse Margaret var kendt for sin gode stil og smukke ydre.
Prinsesse Margaret var kendt for sin gode stil og smukke ydre. Foto: Screendump

Ulykkelig kærlighed

Da det kom frem, at hun havde forlovet sig med sin fars staldmester, Peter Townsend, en 16 år ældre mand med to børn, skabte det så stort et påstyr, at prinsessen til sidst afbrød forlovelsen.

Endeligt giftede Margaret sig med fotografen Antony Armstrong-Jones, men også dette forhold skabte blandede følelser. For Antony var en almindelig mand uden blåt blod i årene. 

Prinsesse Margaret og Antony Armstrong-Jones blev gift i 1960 og skilt igen i 1978.
Prinsesse Margaret og Antony Armstrong-Jones blev gift i 1960 og skilt igen i 1978. Foto: Screendump

Ægteskabet holdt ikke, og parret blev det første royale par i England, der lod sig skille, siden 1533, hvor Henrik den 8. blev skilt for at gifte sig med Anne Boleyn.

Efter et liv som kæderyger, rigelige mængder alkohol og flere mislykkede forhold, døde prinsesse Margaret af et hjertestop i 2002 i en alder af 71 år. 

Opdraget til at være klar

Ligesom prinsesse Margaret og prins Harry har levet livet som 'reservearvinger', må prins William og hertuginde Kates datter, prinsesse Charlotte, også leve i skyggen af sin storebror, George.

Officielt er hun den fjerde i rækken til den britiske trone, men hendes liv bliver bestemt ikke uden kongelige pligter og kamerarer. Ligesom alle andre 'reservearvinger' bliver hun fra fødslen opdraget til at være klar, hvis det utænkelige skulle ske, og hun må overtage tronen. 

William og Kate med deres to børn, prinsesse Charlotte og prins George. Ved siden af står en smilende dronning Elizabeth i sin grønne dragt.
William og Kate med deres to børn, prinsesse Charlotte og prins George. Ved siden af står en smilende dronning Elizabeth i sin grønne dragt. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / Scanpix Denmark

Se hele dokumentaren om de kongelige bænkevarmere og de mange andre royale historier fra det britiske monarki på TV 2 PLAY.