Kongehuset om Facebook-profil: Vi sletter grænseoverskridende kommentarer

Kongehuset har mere end 75.000 følgere på Facebook, og generelt er tonen god. Men man har også måttet slette kommentarer, siger kommunikationschef.

Siden Kongehuset oprettede sin Facebook-profil den 31. maj, er danskerne strømmet til siden for at følge med i den kongelige families gøren og laden.

I løbet af den første halvanden uge har man blandt andet kunne følge dronning Margrethe på sommertogt, se video af kronprins Frederik på havet for at indsamle tang og se et helt nyt billede af kongefamilien.

Mens størstedelen af kommentarerne til de billeder og videoer, Kongehusets kommunikationsafdeling har delt, har været positive og rosende, så har man også været nødsaget til at slette i omegnen af 20 kommentarer. 

Det fortæller Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, til TV 2.

- Vi har måttet slette nogle kommentarer, fordi de har været grænseoverskridende eller uforskammede og virkelig svinede folk til. Ikke kun medlemmer af den kongelige familie, men også andre brugere. Den slags ønsker vi ikke at se på vores platforme. Når det sproglige niveau bliver så personligt stødende og lavt, at jeg end ikke ønsker at gentage det, så sletter vi kommentarerne, siger Lene Balleby til TV 2.

Vi ønsker ikke at gøre brud på ytringsfriheden (...) der skal være plads til debat.

Lene Balleby, Kongehusets kommunikationschef

De krænkende kommentarer fylder ifølge kommunikationschefen dog kun uendeligt lidt i det samlede billede, og faktisk er man i Kongehuset glade for, hvor lidt indhold man har set sig nødsaget til at slette siden oprettelsen af både Facebook- og Instagram-profilen i sidste uge.

Plads til debat

Det danske kongehus har i flere år varmet op til at oprette profiler på de sociale medier og har løbende skelet til både det svenske, norske og britiske kongehus, der i årevis har gjort ivrig brug af de sociale medier.

Derfor har man fra Kongehusets side haft rig mulighed for at gøre sig nogle grundige overvejelser om indhold og tone på Facebook-profilen, ligesom man også på forhånd har været bekendt med den meget grove tone, der af og til kan opstå i debattråde på Facebook.

De eneste nedskrevne regler på Kongehusets Facebook-profil er derfor, at ens kommentarer skal have en relevans til opslaget, og at der skal holdes en god tone.

Det betyder, at der faktisk er mulighed for at udtrykke sig om emner og sager, som Kongehuset ellers hidtil har forsøgt at tysse ned så meget som muligt. Det kan eksempelvis være den løbende debat om apanage til grevinde Alexandra, om prins Henriks tilværelse som pensionist eller kongefamiliens omdiskuterede rejser til Mellemøsten.

- Vi ønsker ikke at gøre brud på ytringsfriheden. Så selvom folk er kritiske i forhold til opslaget, og sproget måske er en smule over grænsen, så lader vi kommentarerne stå, fordi det er en mening, som folk skal have lov til at have. Der skal være plads til debat, siger kommunikationschef Lene Balleby og giver et eksempel:

- Hvis vi eksempelvis deler et billede af et dannebrogsflag, og nogen giver udtryk for, at de ikke vil være med til at betale for Kongehuset, så er det ikke noget, vi sletter.

Blandt de kommentarer, som er synlige på Kongehusets Facebook-væk, er eksempelvis en lidet flatterende beskrivelse af kongefamilien som "verdens dyreste bistandsklienter".

Kronprins Frederik får en hård medfart i et opslag fra brugeren Helle Knudsen:

- Ja ja, Frederik. Det er aldrig for sent at begynde at vise lidt format. Disse takter begynder at ligne noget. Jeg er SÅ træt af at se dig løbe ironman, se håndboldkampe, stå på ski, spille skolefodbold, sejle osv. Nu bliver du snart 50, det er seneste udkald for selv de tungeste for at blive voksen.

Omvendt roses Kronprinsen i et opslag af Line Laursen, som til gengæld ikke er imponeret over prins Henrik, prins Joachim og prinsesse Marie.

- Sorry, men det er altså bare kronprinsesse Mary, kronprins Frederik og Dronningen, som bidrager og knokler for hele Kongehuset. 

Ingen likes fra prins Christian

Det allerførste opslag på Kongehusets Facebook-side var en video, hvor man blandt andet så kronprins Frederik tage et billede af dronning Margrethe, som efterfølgende også blev delt på Instagram. Siden har man også kunnet se en video optaget af kronprinsesse Mary.

Men det betyder dog ikke, at man skal regne med, at eksempelvis kronprinsesse Mary eller prins Christian en dag sidder og administrerer profilen og giver et like til ens kommentar eller sågar skriver en hilsen. Det er nemlig ikke de enkelte medlemmer af kongefamilien, men derimod Kongehuset som institution, der er afsender på opslagene.

Samtidig skal man heller ikke forvente, at Facebook er stedet, hvor man kan indlede en dialog med Kongehuset.

- Vi har selvfølgelig tænkt over, hvordan vi skal forholde os til det, folk skriver. Vi har besluttet, at vi ikke er aktive medkommentatorer, og det er ganske enkelt et spørgsmål om ressourcer. Men brugerne er velkommen til at have en indbyrdes dialog, siger kommunikationschef Lene Balleby og tilføjer:

- Men vi er først lige begyndt, og vi følger naturligvis med i, hvilke ønsker brugerne kommer med fremover. Vi vil løbende tage stilling til den måde, vi er til stede på og følge den generelle udvikling.