Kongehuseksperter om guldbryllup: Helt klart brud på traditionerne

Kongehuset har besluttet at holde et privat guldbryllup, men hvorfor? Her er kongehusekspert Trine Villemanns tre bud.

Så er der igen gang i spekulationerne om Kongehuset. For hvorfor ønsker dronning Margrethe og prins Henrik ikke offentligt at fejre deres guldbryllup næste år, hvor de har været gift i 50 år?

Forfatter og kongehusekspert Trine Villemann kalder udmeldingen meget usædvanlig og et brud med traditionerne.

- Hvis du kigger på alle andre kongelige, er det normalt sådan, at hvis der er den mindste mulighed for at trække i balkjolen og fejre noget, så gør det de. Og det er der også tradition for i Danmark, så denne udmelding er helt klart et brud på traditionerne, siger Trine Villemann til TV 2.

I dag kan dronning Margrethe og prins Henrik fejre 49 års bryllupsdag, og i den anledning har de altså valgt at fortælle offentligheden, at der ikke kommer en stor folkefest næste år.

Det gør Kongehuset på dets hjemmeside, hvor der blandt andet står:

'H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsen kan den 10. juni 2017 fejre guldbryllup. På baggrund af en række henvendelser om, hvorledes guldbrylluppet vil blive markeret, kan det oplyses, at Regentparret ønsker at afholde guldbrylluppet under private former.'

Til TV 2 uddyber Kongehusets Kommunikationschef Lene Balleby beslutningen:

- Prinsen er gået på pension og deltager ikke på samme måde som tidligere i større, officielle begivenheder. Regentparret har sammen besluttet, at de ønsker at fejre deres guldbryllup under private former, siger Lene Balleby.

Hvad ”private former” nærmere indebærer, ønsker hun ikke at oplyse.

Klog kommunikationsstrategi

Historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen er ligesom Trine Villemann overrasket over udmeldingen:

- Det er usædvanligt, fordi man jo traditionelt set har delt de store familiebegivenheder i Kongehuset med offentligheden, siger han og fortsætter:

- Det er en meget klog kommunikationsstrategi fra Kongehuset, hvor man melder det ud allerede et år inden, begivenheden finder sted. Det ligger i tråd med den nye generelle strategi fra Kongehusets side om at melde alt ud hurtigt.

Han peger blandt andet på hele apanage-udmeldingen som eksempel:

- Vi så det sidst med spørgsmålet om børnenes apanage. Udmeldingen om guldbrylluppet nu gør, at Kongehuset undgår, at der kommer alle mulige spekulationer om, hvorvidt de skal holde guldbryllup eller ej.

Tre årsager

Kongehuset kommer ikke ind på, hvorfor de ønsker at fejre guldbrylluppet privat, men Trine Villemann kommer her med tre mulige årsager til netop dette valg:

Her er Trine Villemanns bud på årsager til regentparrets beslutning

  1. Dårlige sager

    - Kongehuset er under historisk pres og har mange dårlige sager, siger Trine Villemann og henviser blandt andet til de mange diskussioner om grevinde Alexandras apanage, Kronprinsparrets omdiskuterede rejse til Saudi Arabien og prins Henriks selvpensionering med fortsat samme apanage.

  2. Dårlig økonomi

    - Økonomien har det ikke for godt i Kongehuset. De kom ud med et underskud på næsten fire millioner kroner i deres 2015-regnskab, siger Trine Villemann og tilføjer, at 2015 var et dyrt år for Kongehuset, der blandt andet brugte mange penge på at fejre Dronningens 75 års fødselsdag.

  3. Prins Henrik

    - Brudgommen er jo lidt af et løsgående misil. Er der eksempelvis nogen som helst garanti for, at han vil møde op til fejringen af sit eget guldbryllup? spørger Trine Villemann med henvisning til, hvordan han sidste år valgte at rejse på ferie til Venedig frem for at stå ved sin kones side under den dagelange fejring af hendes 75 års fødselsdag.

Ikke så meget at fejre?

TV 2 har spurgt Trine Villemann, om beslutningen også kan sige noget om kærligheden mellem dronning Margrethe og prins Henrik. Hun peger på, at beslutningen kan sende et signal til befolkningen om, at alt ikke er 'fryd og gammen'.

- Det kan måske være en årsag til, at man ikke vil fyre den af i fuld offentlighed. Måske synes man ikke, at der er så meget at fejre.

I 2014 fejrede dronning Margrethes yngste søster, dronning Anne-Marie og kong Konstantin fejre deres guldbryllup, hvilket de gjorde med en stor international fest i Athens Kongelige Yachtklub.

I 2018 kan den mellemste søster i søskendeflokken prinsesse Benedikte og hendes mand prins Richard fejre deres guldbryllup.