Royale

Ekspert: Kongehusets brand er svækket

Det er en 'missed opportunity', at Kongehuset til næste år ikke fejrer offentligt guldbryllup, mener brandingekspert.

Når dronning Margrethe og prins Henrik til næste år kan fejre 50 års ægteskab, bliver det uden for den brede offentligheds søgelys, men i stedet under ‘private former’.  

Det annoncerede Kongehuset i dag i en pressemeddelelse, og over for TV 2 uddyber Kongehusets Kommunikationschef Lene Balleby beslutningen:

- Prinsen er gået på pension og deltager ikke på samme måde som tidligere i større, officielle begivenheder. Regentparret har sammen besluttet, at de ønsker at fejre deres guldbryllup under private former.

En misset chance

Men hvilken betydning har det for Kongehusets brand og opfattelse blandt danskerne, at befolkningen ikke er inviteret med, når regentparret til næste år kan fejre guldbryllup? 

Ifølge Nikolaj Stagis - der er ekspert i branding - er der tale om en 'missed opportunity', når Kongehuset fejrer dagen privat. 

- Kongehusets brand er svækket, for her var en chance for at få omtale i den internationale presse og for danskerne i at følge med i Kongehuset, siger Nikolaj Stagis. 

Han pointerer dog samtidig, at beslutningen på den lange bane kan være fornuftig: 

- Det kan være et nødvendigt onde at holde guldbrylluppet privat, hvis det enten dækker over et generationsskifte i Kongehuset, hvor der skal gives plads til den nye generation, eller hvis det handler om prins Henrik og private forhold, siger han. 

Skuffende for nogen 

Hans vurdering er samtidig, at nyheden om guldbrylluppet kan tolkes på to måder i den danske befolkning: 

- Er man meget konservativ og traditionel, er det skuffende. Altså samme reaktion, som når prinsen går på pension og den lidt forvirrende kommunikation omkring det, siger Nikolaj Stagis og fortsætter: 

Den anden del er dem, der spørger, hvorfor vi overhovedet skal have et kongehus, og som vil se det her som kærkomment generationsskifte, siger han. 

Herunder kan du se forfatter og kongehusekspert Trine Villemanns bud på, hvorfor brylluppet bliver privat. 

Her er Trine Villemanns bud på årsager til regentparrets beslutning

  1. Dårlige sager

    - Kongehuset er under historisk pres og har mange dårlige sager, siger Trine Villemann og henviser blandt andet til de mange diskussioner om grevinde Alexandras apanage, Kronprinsparrets omdiskuterede rejse til Saudi Arabien og prins Henriks selvpensionering med fortsat samme apanage.

  2. Dårlig økonomi

    - Økonomien har det ikke for godt i Kongehuset. De kom ud med et underskud på næsten fire millioner kroner i deres 2015-regnskab, siger Trine Villemann og tilføjer, at 2015 var et dyrt år for Kongehuset, der blandt andet brugte mange penge på at fejre Dronningens 75 års fødselsdag.

  3. Prins Henrik

    - Brudgommen er jo lidt af et løsgående misil. Er der eksempelvis nogen som helst garanti for, at han vil møde op til fejringen af sit eget guldbryllup? spørger Trine Villemann med henvisning til, hvordan han sidste år valgte at rejse på ferie til Venedig frem for at stå ved sin kones side under den dagelange fejring af hendes 75 års fødselsdag.