Grattis på nationaldagen, Sverige: Baby-prins vist frem for første gang

Det yngste medlem af det svenske kongehus, prins Alexander, blev mandag præsenteret for det svenske folk for første gang.

Mandag fejrer Sverige sin nationaldag, og traditionen tro går den svenske kongefamilie allerforrest i fejringen.

Hvert år på nationaldagen åbner kongefamilien nemlig store dele af slottet i Stockholm for offentligheden, og opgaven med at byde helt almindelige svenskere velkommen indenfor tilfaldt i år prins Carl Philip og prinsesse Sofia - og som en glædelig overraskelse; deres lille prins Alexander.

Prins Alexander kom til verden den 19. april, og bortset fra et par enkelte billeder, da han var et par dage gammel, har svenskerne ikke set meget til den lille ny prins. Altså lige indtil mandag formiddag.

Prins Alexander lå roligt i prinsesse Sofias favn, mens hun og Carl Philip bød svenskerne velkommen på slottet.

Som noget helt særligt i år er også slotshaven Logården åben for offentligheden, og netop den have betyder noget særligt for prins Carl Philip og prinsesse Sofia.

- Det er specielt for os. Det var her, vi offentliggjorde vores forlovelse og modtog den varme jubel efter vores vielse, sagde prinsesse Sofia ifølge Aftonbladet i sin velkomsttale til de mange fremmødte svenskere.

- Hav en rigtig, rigtig herlig dag og velkommen indenfor, lød det videre fra prinsessen.

Nationaldagshilsen fra Estelle og Oscar

Prins Alexander er det senest tilkomne medlem i det svenske kongehus og det i alt femte barnebarn til kongeparret, kong Carl Gustaf og dronning Silvia.

Carl Philips lillesøster, prinsesse Madeleine, har sammen med Chris O'Neill datteren prinsesse Leonore på to år og prins Nicolas, der fylder et år i næste uge. Hertil kommer kronprinsesse Victoria og prins Daniels to børn, fire-årige prinsesse Estelle og prins Oscar, der blev født i marts i år.

Det svenske kongehus har i dagens anledning delt et billede af prinsesse Estelle i svensk folkedragt med sin lillebror på skødet på sin Facebook-side.

Fest på Skansen

Kong Carl Gustaf og dronning Silvia tilbringer den første del af nationaldagen i Helsingborg for at fejre, at det i år er 150 år siden, at daværende kronprins Oscar flyttede ind på slottet Sofiero. Sidst på eftermiddagen vender parret tilbage til Stockholm for, sammen med den øvrige svenske kongefamilie, at deltage i SVT's traditionsrige livesending fra parken og koncertstedet Skansen.

Det svenske kongehus har haft en festlig start på 2016 med to prinsefødsler, én barnedåb og fejringen af Carl Gustafs 70 års fødselsdag i april. Næste store begivenhed bliver dåben af prins Alexander. Datoen for dåben er endnu ikke fastlagt.

I videoen herunder kan du se pressemødet med den stolte far, prins Carl Philip, kort efter fødslen af prins Alexander i april.