Hård fremtid venter Margrethes børnebørn: De er nødt til at knokle ekstra hårdt

Kun prins Christian kommer til at kunne leve af apanage. De øvrige syv royale børn må finde sig et arbejde. Og de kommer til at knokle.

De er vokset op med en guldske i munden og har færdedes på de bonede gulve, inden de overhovedet kunne gå.

Men for syv af dronning Margrethes børnebørn bliver voksenlivet langt mere og langt hårdere end blot at deltage i gallatafler og klippe snore over.

Hverken prinsesse Isabella, prins Vincent, prinsesse Josephine, prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik eller prinsesse Athena får nemlig så meget som en krone i apanage, når de bliver voksne. De må klare sig selv og tjene deres egne penge.

Selvom de umiddelbart vil have et forspring, når de skal ud og finde arbejde, alene på grund af deres titler, så er en titel som prins eller prinsesse ikke alene positivt i erhvervslivet. Det mener brandingekspert og client service director hos MKTG Simon Bastiansen.

- De vil altid blive målt på, hvorvidt de tager en plads fra en anden, der er dygtigere end dem selv. De er nødt til at knokle røven ud af bukserne resten af deres liv. De skal være bedre end andre. Sådan er det bare, siger Simon Bastiansen til TV 2.

Kronprinsparrets opgave at guide

Spørgsmålet om de syv prinser og prinsessers fremtid er blevet højaktuelt, efter at Kongehuset tidligere på ugen slog fast, at det fremover kun er tronfølgeren prins Christian, der skal forsørges af staten.

- Det er ikke forventningen, og det har det aldrig været, at andre end prins Christian til sin tid skal have årpenge, sagde Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby mandag aften til DR.

At forberede børnene til arbejdslivet er en ledelsesopgave, og kronprinsparret er lederne for firmaet.

Lektor Sebastian Olden-Jørgensen

Kronprinsparrets børn

  • Prins Christian, født 15. oktober 2005. Går i skole på Tranegårdsskolen i Gentofte. Er nummer to i tronfølgen efter sin far, kronprins Frederik, og dermed det eneste af de royale børn, der som voksen vil modtage apanage.
  • Prinsesse Isabella, født 21. april 2007. Går i skole på Tranegårdsskolen i Gentofte.
  • Prins Vincent, født 8. januar 2011. Går i børnehave i Garnisons Sogns Menigheds Børnehave i København.
  • Prinsesse Jospehine, født 8. januar 2011. Går i børnehave i Garnisons Sogns Menigheds Børnehave i København.

Opgaven med at forberede prinserne og prinsesserne, der aldersmæssigt spænder fra 16 til fire år, og "puffe" dem i den rigtige retning ligger hos deres forældre, og særligt for kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er det en stor og vigtig opgave.

Det mener ekspert i Kongehusets historie og lektor ved Københavns Universitet, Sebastian Olden-Jørgensen.

- Vi lever i et moderne og individualistisk samfund, hvor enhver kan og skal vælge selv. Så på den ene side skal de give deres børn frihed og har samtidig ikke noget at sige i forhold til prins Joachims børn. Men på den anden side er Kongehuset stadig et familiefirma, og alt, hvad prinserne og prinsesserne gør og ikke gør, falder tilbage på Kongehuset. At forberede børnene til arbejdslivet er en ledelsesopgave, og kronprinsparret er lederne for firmaet, siger Sebastian Olden-Jørgensen til TV 2.

Han sammenligner kronprinsparrets opgave med at forberede de syv prinser og prinsesser til et liv på arbejdsmarkedet med den opgave, tidligere monarker har haft med at få afsat deres børn i de helt rigtige ægteskaber. Og Sebastian Olden-Jørgensen påpeger samtidig, at det danske kongehus ikke har været i en lignende situation siden slutningen af 1800-tallet, hvor den daværende kong Christian 9. havde hele seks børn.

Prins Joachims børn

  • Prins Nikolai, født 28. august 1999 (sammen med grevinde Alexandra). Tager sin gymnasiale uddannelse på Herlufsholm Kostskole i Næstved.
  • Prins Felix, født 22. juli 2002 (sammen med grevinde Alexandra). Går på privatskolen Krebs' Skole i København.
  • Prins Henrik, født 4. maj 2007 (sammen med prinsesse Marie). Går på den katolske privatskole Sct. Joseph Søstrenes Skole i Ordrup.
  • Prinsesse Athena, født 24. januar 2012 (sammen med prinsesse Marie). Går i børnehave.

Går internationale veje

Den ældste af de syv prinser og prinsesser er prins Joachim og grevinde Alexandras ældste søn, 16-årige prins Nikolai. Han tager i disse år tage sin gymnasiale uddannelse på kostskolen Herlufsholm, og hans valg af uddannelssted er en fin indikation på, hvilken vej de øvrige royale børn kommer til at gå.

Lektor Sebastian Olden-Jørgensen og brandingekspert Simon Bastiansen er begge nemlig helt enige om, at alle syv til at få sig en international eliteuddannelse og senere en international karriere.

De vil altid være tilknyttet Kongehuset, det er deres skæbne på godt og ondt. De vil aldrig kunne gå i fred, og de vil blive målt og vejet mere end alle andre på alt, hvad de foretager sig.

Brandingekspert Simon Bastiansen

- Mit bedste bud er, at kongefamilien så at sige begynder at opføre sig som medlemmer af den europæiske overklasse, som typisk uddanner deres børn ved særlige eliteuniversiteter i udlandet. Det er ikke godt nok med det nærmeste pæne statsuniversitet. Det skal være noget særligt, siger Sebastian Olden-Jørgen og bliver suppleret af Simon Bastiansen:

- Prinserne og prinsesserne ville gøre sig godt i globale virksomheder a la Maersk, Carlsberg, Novo Nordisk, Grundfos og Vestas. Hvis de er dygtige og har hovederne skruet rigtigt på, har de en kæmpe fordel på grund af deres stærke, internationale netværk, og de kan åbne en masse døre. Der er mange, der gerne vil ses og arbejde sammen med nogle med blåt blod i årene – især i USA, siger brandingekspert og client service director hos MKTG, Simon Bastiansen.

Prinsesse Isabella havde sin første "rigtige" arbejdsdag i juni sidste år. Se reportage fra dagen i videoen her.

Får brug for en mentor

Der er yderligere to veje, prinsesse Isabella, hendes søskende, fætre og hendes kusine kan gå, vurderer Simon Bastiansen.

Den ene er at gå diplomatiets vej og blive ansat i Udenrigsministeriet, hvor de efter Simon Bastiansens vurdering il være gode repræsentanter for Danmark ude i verden. Den sidste mulighed er den, grevinde Alexandra for nylig har givet udtryk for, hun vil gå - nemlig CSR-vejen.

- Her kunne prinserne og prinsesserne eksempelvis skabe en masse opmærksomhed omkring børn, fattige, flygtninge og andre udsatte grupper ved en stilling i en NGO som eksempelvis WHO og Unesco eller FN, siger Simon Bastiansen.

Vigtigst er det, at de alle tænker sig meget nøje om, når de vælger deres karrierevej og helt holder sig fra job, der udfordrer etik og moral. Derfor skal de også holde sig langt fra eksempelvis politik, vurderer Simon Bastiansen.

- Det er klart, at de vil have det lidt nemmere på nogle områder. De har en titel og et interessant netværk. Men de skal passe på, at de ikke bliver udnyttet kommercielt. Hvem skal man lege og arbejde med? De får om nogen brug for en mentor til at guide dem og holde dem i hånden rent fagligt, men også royalt, ligesom også kronprins Frederik har haft det, siger han og understreger, at de royale børn samlet set ikke vil få det nemmere end almindelige mennesker i deres erhvervsliv. Snarere tværtimod.

- De vil altid være tilknyttet Kongehuset, det er deres skæbne på godt og ondt. De vil aldrig kunne gå i fred, og de vil blive målt og vejet mere end alle andre på alt, hvad de foretager sig.