Royale

Fik livet tilbage: Prins Oscars dåbsdato er helt speciel for farmand

I dag, fredag den 27. maj, skal den svenske prins Oscar døbes. Og netop datoen 27. maj betyder noget ganske særligt for prinsens far, prins Daniel.

Følg prins Oscars dåb på TV 2

  • TV 2 sender direkte fra prins Oscars dåb i Stockholm fredag den 27. maj i tidsrummet 11-13.30.
  • Her vil Natasja Crone sammen med et ekspertpanel guide seerne igennem dåben, som begynder klokken 12.
  • Fredagens ekspertpanel består af journalist Annette Heick, designer Jesper Høvring, sognepræst Jan Grønborg, chefredaktør på Billed-Bladet Annemette Krakau samt journalist Anna von Lowzow.
  • Følg også barnedåben her på tv2.dk.

Fredag bliver en festens dag i Sverige.

Kronprinsesse Victoria og prins Daniels søn, prins Oscar, skal nemlig døbes i Slottskyrkan i Stockholm ved en storslået dåb, hvor flere hundrede gæster er inviteret. Heriblandt kronprins Frederik og kronprinsesse Mary samt Norges kronprinspar, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Men det er ikke kun på grund af dagen i dag, at datoen den 27. maj betyder noget helt særligt for det svenske kronprinsessepar. På præcis samme dato for syv år siden fik prins Daniel nemlig en ny nyre.

Daniel, der inden brylluppet med kronprinsesse Victoria i juni 2010 bar det borgerlige efternavn Westling, var nemlig født med en alvorlig nyresygdom og gik i dialyse flere gange om ugen. Men den 27. maj 2009 fik prins Daniel altså indopereret en ny nyre - doneret af hans far, Olle Westling.

- Det er selvfølgelig en helt speciel dag, siger prins Daniel til Svensk Damtidning om datoen den 27. maj. En dag, som han også tidligere selv har kaldt "den dag, han fik livet tilbage."

Prins Daniel blev så rørt under sit bryllup med kronprinsesse Victoria den 19. juni 2010, at han måtte tørre en tåre væk.

Det smukkeste man kan gøre

Transplantationen forløb uden problemer, og både prins Daniel og hans far, Olle, oplevede ingen komplikationer undervejs.

- Når nyrerne ikke fungerer, som de skal, bliver blodet forgiftet. Allerede nogle timer efter transplantationen følte jeg mig så ren og klar, det var fantastisk, har prins Daniel senere fortalt om sin operation.

- Jeg er så taknemmelig. At give et menneske livet tilbage er noget af det smukkeste, man kan gøre. Jeg har været utrolig heldig at have nogen i min nære omgangskreds, som kunne - og ville - give mig et organ, sagde prins Daniel for nyligt ifølge Expressen.

Den 19. juni 2010 giftede Daniel Westling sig med Sveriges kronprinsesse Victoria. Sammen har de prinsesse Estelle på fire år, og den 2. marts i år kom prins Oscar så til verden.

TV 2 sender direkte fra barnedåben i Stockholm i tidsrummet 11-13.30.

Svensk kongehus stamtræ