Frederik fylder år: - Klar til at overtage tronen

Torsdag fylder kronprins Frederik 48 år. Vi ser tilbage på året, der er gået, og hvad der venter i det kommende år for dagens fødselar.

Kronprins Frederik

  • Født den 26. maj 1968.
  • Fulde navn: Frederik André Henrik Christian.
  • Gift med kronprinsesse Mary den 14. maj 2004.
  • Far til prins Christian (12), prinsesse Isabella (10), prins Vincent og prinsesse Josephine (6).

Det er en kronprins, der på sin 48 års fødselsdag i dag, kan se tilbage på et år, hvor han for alvor har markeret sig som tronfølger, og som har påtaget sig flere og nye typer opgaver end tidligere.

Det mener ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

- Efter prins Henrik gik på pension, har Kronprinsen og Kronprinsessen fået en langt mere fremtrædende rolle i forbindelse med flere officielle arrangementer, eksempelvis statsbesøget fra Mexico, og er i løbet af året trådt mere og mere i karakter som et par, der er klar til at overtage tronen, den dag det måtte blive aktuelt, siger Lars Hovbakke Sørensen til TV 2.

Samtidig er kronprins Frederik også begyndt at være mere alment fokuseret end tidligere, hvor han primært har lagt sit engagement inden for sport og idræt, mener Lars Hovbakke Sørensen.

Han vurderer yderligere, at Kronprinsen i årets løb har undgået at lave nogle alvorlige svipsere eller skandaler i samme liga, som da han i januar sidste år kørte over en lukket Storebæltsbro.

I april gennemførte Kronprins Frederik "verdens hårdeste skiløb", Arctic Circle Race, i Grønland. Se et interview med Kronprinsen her.

Skal finde sin egen vej

Hvis man leger med tanken om, at Kronprinsen skulle til en ”MUS-samtale” hos sin mor, dronning Margrethe, om det forgangne år, ville han få god feedback, mener Lars Hovbakke Sørensen.

- Margrethe er meget positiv over for de ting, Kronprinsen foretager sig. Det kan man mærke på de udtalelser, hun kommer med, blandt i tv-udsendelserne om Dronningens slotte. Hun har også flere gange understreget, at han ikke skal være konge på samme måde, som hun er dronning, men at han skal finde sin egen vej.

Afstemning

Hvilken betydning får det for Kongehuset, når kronprins Frederik overtager tronen?

OL og kobberbryllup kommer til at fylde

Tendensen med Kronprinsparrets fremtrædende placering i Kongehuset vil kun blive endnu tydeligere det kommende år, mener Lars Hovbakke Sørensen og fremhæver særligt to begivenheder, som kommer til at fylde meget i Kronprinsens liv den kommende tid. Nemlig OL i Rio i august og Kronprinsparrets kobberbryllup til november.

- OL er vigtigt for Kronprinsen, både selvfølgelig i kraft af hans rolle som medlem af Den internationale Olympiske Komité, men også fordi han er så sportsinteresseret, som han er. Og kobberbrylluppet er naturligvis en vigtig, personlig begivenhed, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Kongehuset oplyser til TV 2, at kronprins Frederiks fødselsdag fejres privat.

Allerede fredag formiddag er han og kronprinsesse Mary dog tilbage i rampelyset, når de deltager ved prins Oscars dåb i den svenske hovedstad, Stockholm. TV 2 sender direkte fra dåben, som finder sted i Slottskyrkan, i tidsrummet 11-13.30.

Afstemning

Hvilket medlem af Kongehuset varetager sine opgaver bedst?