Royale

Forsvaret i tvivl om salut for prins Henrik: Skal der skydes eller ej?

Hærens Kamp- og Ildstøttecenter har rettet henvendelse til hoffet for at få svar på, om det fortsat skal saluteres for prins Henrik. Og det skal der.

Hvert år er der blevet affyret 27 skud fra kanonerne på bastionerne på Kronborg Slot for den tidligere Prinsgemal, Hans Kongelige Højhed Prins Henrik på prinsens fødselsdag den 11. juni.

Dronningens ægtefælle er siden 2005 blevet tituleret som prinsgemal, hvilket er betegnelsen for den regerende dronnings ægtefælle. Men nu er Prins Henriks titel igen gået fra prinsgemal til prins, som er et ikke-regerende mandligt medlem af kongehuset. Det er af flere blevet set skridt nedad rangstien.

Hans "pensionering", som blev meddelt ved årsskiftet, har skabt tvivl om, hvorvidt der fortsat skulle saluteres for dronningens ægtemand, og Hærens Kamp- og Ildstøttecenter i Oksbøl, der står for saluteringerne på Kronborg, har rettet henvendelse til Hofmarskallatet for at få at vide, om kanonerne skulle fyres af, når prinsen fylder 82 år i næste måned. Det skriver Helsingør Dagblad onsdag. 

Først for nyligt kom der svar fra marskallatet og det var et: Ja, det skal der. 

- Vi har da været i tvivl om, hvorvidt der stadig skulle saluteres, for vi læser jo også aviser her i Oksbøl. Men p.t. (i går, tirsdag, red.) så er meldingen at der skal saluteres i år, siger overkonstabel Bjarne Odgaard fra Hærens Kamp- og Ildstøttecenter til Helsingør Dagblad

Om der bliver tale om en afskedssalut er uvist. Det vides heller ikke i Oksbøl, for det eneste, ildstøttecenteret foreløbigt har fået at vide er, at der skal saluteres i år.

Orlogskaptajn og næstkommanderende på kongeskibet Dannebrog Sten Bilde Jensen siger imidlertid til Helsingør Dagblad, at der efter al sandsynlighed også vil blive saluteret for Prins Henrik fremover.

- Vi påtænker at opretholde modus. Prinsen er stadig en kongelig højhed, og der blev såmænd også saluteret på prinsens fødselsdag, før han blev prinsgemal, påpeger Sten Bilde Jensen.