Royale

Alexandra om apanage-kritik: Nogle gange bliver der skrevet ting, man ikke skal blive ked af

Kongehuset pressede på for at få Alexandra på finansloven, da hun blev skilt fra Joachim - stor fejl, mener kongehusekspert Trine Villemann.

Over otte sider i dagens BT taler grevinde Alexandra ud efter sin anden skilsmisse. Det er det længste offentlige interview grevinden har givet længe, og det kommer kun kort tid efter, at venstrefløjen i Folketinget har forsøgt at få revideret den bestemmelse, der sikrer grevinde Alexandra en ydelse, apanage, trods at hun ikke længere er gift ind i det danske kongehus.

En ordning, der især efter at hun solgte sin villa efter skilsmissen med sin anden mand, Martin Jørgensen, har mødt kritik.

Grevinden er imidlertid selv ganske fåmælt, når talen falder på dette emne:

- Der var en ordning, der blev besluttet i Folketinget. Det er dét, jeg vil sige til det. Og hvad angår meningsmålinger, er det sådan, det er. Når man er en offentlig person, er der en balance. Jeg har sagt til mine børn, at der i ny og næ vil blive skrevet ting om familien, som de ikke skal blive kede af, siger grevinde Alexandre i et eksklusivt interview til BT.

I 2016 får Alexandra 2,3 millioner kroner i apanage. Til sammenligning får prins Joachim 3,5 millioner og kronprins Frederik 19,6 millioner, hvoraf de to millioner går til kronprinsesse Mary.

Artiklen fortsætter under tidslinjen.

Grevinde Alexandras turbulente 7 måneder

  1. Prins Nikolai flytter hjemmefra

   I august sidste år startede prins Nikolai på kostskolen Herlufsholm, hvor han tager sin gymnasiale uddannelse. På skolen har man ikke kun undervisning, man bor der også, og det betød, at Alexandra måtte se sin dengang 15-årige søn flytte hjemmefra.

   - Jeg tror ikke, jeg får ham hjem mere - kun en gang i mellem i weekenderne, sagde grevinde Alexandra i forbindelse med hans skolestart.

   Senere fortalte hun medierne, at hun syntes, det var hårdt i starten, at han kun kom hjem hver anden weekend, men at hun havde vænnet sig til det.

    

  2. Grevinde Alexandra annoncerer skilsmisse

   8. september udsendte grevinde Alexandra en pressemeddelelse, hvor hun oplyste, at hun og fotografen Martin Jørgensen skulle skilles. På dette tidspunkt havde de været gift i otte år.

   I uddybende interview med Ritzau tilføjede hun, at skilsmissen var hendes beslutning.

   - Når man kan se, at der ikke er en fælles fremtid, og at der er nogle grundværdier, vi alle sammen har i et ægteskab, der bliver for forskellige, så er man nødt til at tage det op til revision, lød det fra hende.

  3. Eksmanden Martin Jørgensen hygger sig med X Factor-vært

   Grevinde Alexandras skilsmisse fra Martin Jørgensen får nyt liv i medierne, efter at flere medier har billeder af Martin Jørgensen og tidligere X Factor-værtinde Eva Harlou i byen sammen. X Factor-værtinden og hendes tidligere mand Thomas Troelsen annoncerede deres skilsmisse blot to dage efter Grevinde Alexandras. Harlou og Jørgensen har siden set en del til hinanden, men har ikke ønsket at kalde sig kærester.

  4. Grevinde Alexandra taler om skilsmissen

   Til premieren på filmen 'Kollektivet' viser grevinde Alexandra sig på den røde løber, hvor hun åbner op for udfordringerne med skilsmissen.

   - Det har været rigtig hårdt. Men jeg har det bedre nu. Jeg glæder mig sådan til at begynde et nyt år med nye, friske ting, hvor alt kan kastes op i luften, fortalte hun Se og Hør.

  5. Grevinde Alexandra sætter millionvilla til salg

   Grevinde Alexandra beslutter sig for at sælge den millionvilla, som hun tog med sig fra skilsmissen fra prins Joachim i april 2005 efter 7-8 måneders seperation.

   - På grund af min skilsmisse har jeg valgt at begynde et nyt kapitel i mine sønners og mit liv, sagde grevinde Alexandra til Ritzau.

    

  6. Grevinden leder ikke efter ny mand

   Grevinde Alexandra optræder på den røde løber til gallapremieren på Will Smith-filmen 'Concussion', hvor hun fortæller, at hun ikke er på jagt efter en ny mand.

   - Jeg har ikke fået en ny kæreste, og jeg er heller ikke på jagt efter en. Det skal nok komme lige pludselig, sagde hun til ugebladet Her&Nu.

  7. Grevinde Alexandra starter eget firma

   BT afslører, at grevinde Alexandra har startet sit eget firma under navnet 'Grevinde Alexandra', der i CVR-registret står opført som et pr- og kommunikationsfirma.

  8. Grevindens millionvilla bliver solgt

   Millionvillaen på ydre Østerbro er blevet solgt til et ukendt beløb. Den var blevet sat til salg for 25 millioner kroner og blev solgt på blot 55 dage, hvilket kan indikere, at der ikke er blevet givet det helt store nedslag på prisen.

Kongehuskritiker: Omgår grundlov med særlov

Forfatter og kongehusekspert Trine Villemann har længe kritiseret kongehuset og de danske politikere for at have grevinde Alexandra på finansloven.

Da prins Joachim og Alexandra tilbage i 2004 inviterer til pressemøde, tror mange, at de måske har en lille ny på vej. Men det viser sig hurtigt, at det faktisk er helt det modsatte, pressemødet handler om. De fortæller nemlig, at de har besluttet sig for at lade sig separere med henblik på en skilsmisse. Efter pressemødet blev skilsmissen ordnet meget privat, og beskeden til pressen var også, at skilsmissen var et 'privat anliggende'.

Det er en omgåelse af grundlovens paragraf 11

Trine Villemann, forfatter og kongehusekspert

I al privathed aftaler Kongehuset, hvordan Alexandras økonomi skal hænge sammen, nu hvor hun ikke længere er prinsesse og selvskrevet til apanage. Kongehuset beslutter sig for, at Alexandra fremover skal have en årlig offentlig ydelse. Derfor sendes Kongehusets økonomichef til et møde i Statsministeriet med et regnskab, som Amalienborg har lavet.

Ifølge Trine Villemann skulle regnskabet bruges til at vise, hvilke økonomiske behov Alexandra har. Ud fra dette regnskab blev Kongehuset og regeringen enige om, hvilket beløb ydelsen skulle starte med, og hvordan den i fremtiden skulle reguleres. 

Meget hurtigt gik man i Statsministeriet i gang med at klappe det politiske landskab af og sikre sig et flertal. Samtidig sikrede de sig, at der ikke var problemer i forhold til det juridiske. Og lige netop i forhold til det juridiske aspekt, mener Trine Villemann, at man 'voldtog grundloven':

- Det er et krav fra grevindens side, at hvis hun en dag ikke længere er medlem af Kongehuset, fordi hun bliver gift igen, skal hun stadig beholde sin ydelse. Det er en omgåelse af grundlovens paragraf 11, som lyder, at der kun kan ydes penge til medlemmer af den kongelige familie. Den paragraf omgår man, ved at lave en særlov.

Praktisk at beholde godt forhold til Alexandra

Særloven lyder på, at hvis hun gifter sig igen, overgår pengene til at være en statsydelse; altså at når hun ikke længere er medlem af kongefamilien, bibeholder hun stadig alle sine rettigheder.

 - Særloven ender med, at kongehuset sender regningen fra prins Joachims hustrubidrag videre til de danske skatteydere. Det er den mest udemokratiske og sjuskede lov i flere årtier, siger Trine Villemann.

Hun fortæller, at intet andet kongehus - der også har haft en række skilsmisser - har tørret regningen for en kongelig skilsmisse af på deres skatteborgere.

Historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen oplevede Kongehusets ageren som et udtryk for, at man ønskede, at skilsmissen skulle foregå så smertefrit som muligt.

- Kongehuset ville gerne etablere et godt forhold mellem dem og Alexandra, og det var praktisk for Kongehusets medlemmer, at man behandlede hende godt, siger han.

Kunne have givet ballade

Men hvorfor havde Kongehuset så travlt med at få politikerne til at lave en særlov, så Alexandra kunne få et årligt millionbeløb af staten? Trine Villemann mener, at særloven skal ses som et stort fedt holdkæftbolsje i frygt for, at hun ville sladre om, hvad der foregik i de kongelige gemakker.

- Det forstår man jo godt, men man sender da ikke regningen til skatteyderne. De burde have løst det internt eller på en anden måde. De har jo eksempelvis masser af rige venner, som gerne træder til i andre sammenhænge.

Lars Hovbakke Sørensen ser både fordele og ulemper ved, at grevinde Alexandra kom på finansloven. 

- Befolkningen er uenige i beslutningen, men der havde nok været noget ballade og en masse konflikter, hvis ikke man havde taget den her beslutning, siger han og slår alligevel fast, at beslutningen ikke skader kongehuset, men blot grevinde Alexandra.