Royale

Victorias rørende tale til sin far: Det er mit fineste minde med dig

Sveriges kronprinsesse Victoria holdt fredag aften en helt særlig tale til sin far, kong Carl Gustaf, i anledning af hans 70 års fødselsdag.

Følg fødselsdagen på TV 2

  • Lørdag i tidsrummet 09.45-14.00 kan du følge Sveriges fejring af kong Carl Gustafs 70 års fødselsdag på TV 2.
  • Her vil Natasja Crone sammen med et ekspertpanel bestående af blandt andre Annette Heick, Billed-Bladets chefredaktør Annemette Krakau og sognepræst Jan Grønborg guide seerne igennem dagen.
  • Fra Danmark deltager dronning Margrethe, kronprinsparret og prinsesse Benedikte i fødselsdagsfejringen.

Hun kan noget med at holde taler, den svenske kronprinsesse Victoria.

Tidligere har hun rørt det svenske folk med en tale til sin far, da hun blev myndig i 1995, og også hendes tale til folket, da hun blev gift med prins Daniel i 2010, har skrevet sig ind i historiebøgerne.

Og fredag aften gjorde hun det så igen. 

Efter en koncert og gallamiddag på Nordiska Museet i Stockholm fredag aften gik kronprinsesse Victoria nemlig på scenen for at holde en tale til kong Carl Gustaf dagen inden hans 70 års fødselsdag, som han fejrer i dag, lørdag.

- Din legefulde side og din humor, som vi søskende ser som så vigtige dele af din personlighed, ville jeg ønske, at flere fik mulighed for at opleve, sagde Victoria blandt andet til sin far ifølge Expressen.

En kilde til ro og tryghed

Talen kredsede om, hvordan kong Carl Gustaf har formået at forvalte sit embede som konge og samtidig være far for sine tre børn, der udover kronprinsessen også tæller prins Carl Philip og prinsesse Madeleine. 

Særligt en henvisning til Carl Gustafs tale efter tsuanamien i Thailand i 2004, hvor han satte ord på, hvordan det er at vokse op uden en far, stod stærkt i talen. Carl Gustafs far, arveprins Gustav Adolf, mistede nemlig livet i en flyulykke uden for Kastrup, da Carl Gustaf var bare ni måneder gammel.

Ret-rygget og erfaren er du en kilde til ro og tryghed, tillid og varme.

Kronprinsesse Victoria

- I din tale efter tsunamikatastrofen sagde du, at du ved, hvad det betyder ikke at have en far. Jeg vil omvendt sige til dig, at jeg ved, hvad det betyder at have en far. En far der tjener som et forbillede og en støtte. Ret-rygget og erfaren er du en kilde til ro og tryghed, tillid og varme. Og somrene på Öland, med fiskenet, som der skulle madding på, at sidde der i båden med dig, far, er et af mine fineste minder, sagde kronprinsesse Victoria fredag aften.

Læs hele kronprinsesse Victorias tale til sin far her.

Kongelige fra hele Europa til fødselsdag

Lørdag kuliminerer fejringen af kong Carl Gustaf, når kongelige fra hele Europa befinder sig i Stockholm for at fejre hans 70 års fødselsdag.

Fra Danmark deltager dronning Margrethe, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og prinsesse Benedikte. Herudover vil kongelige fra Belgien, Bulgarien, Japan, Jordan, Liechtenstein, Monaco, Holland, Norge, Rumænien, Serbien, Spanien og Tyskland deltage i fejringen dagen igennem. 

I anledning af sin 70 års fødselsdag har kong Carl Gustaf givet et stort interview til SVT. Se et klip fra interviewet, hvor han taler om udfordringerne ved at være en moderne konge, i videoen her.