Royale

Melder afbud til royal fejring i sidste øjeblik: Derfor bliver Norges kongefamilie hjemme

Hverken det norske kongepar eller kronprinspar deltager i fejringen af Sveriges kong Carl Gustaf, der i dag, lørdag, fylder 70 år.

Følg fødselsdagen på TV 2

  • Lørdag i tidsrummet 09.45-14.00 kan du følge Sveriges fejring af kong Carl Gustafs 70 års fødselsdag på TV 2.
  • Her vil Natasja Crone sammen med et ekspertpanel bestående af blandt andre Annette Heick, Billed-Bladets chefredaktør Annemette Krakau og sognepræst Jan Grønborg guide seerne igennem dagen.
  • Fra Danmark deltager dronning Margrethe, kronprinsparret og prinsesse Benedikte i fødselsdagsfejringen.

Det norske kongehus skulle efter planen have været fuldt repræsenteret ved dagens store fest i Sveriges hovedstad Stockholm, hvor kong Carl Gustaf fejres i anledning af sin 70 års fødselsdag.

Men efter helikopterulykken ved Turøy ud for Bergen fredag, hvor 13 personer formodes dræbt, har såvel kongeparret, kong Harald og dronning Sonja, samt kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit valgt at blive hjemme i Norge af respekt for de pårørende til ofrene for ulykken.

Det oplyser det norske hof.

- Jeg har med stor sorg modtaget nyheden om helikopterulykken ved Turøy i Øygarden kommune. På vegne af mig selv og Kongefamilien udtrykker jeg vore kondolencer og dybe medfølelelse til de efterladte og alle, som er ramt, lyder det i en udtalelse fra kong Harald på det norske kongehus' hjemmeside.

Kong Harald har i stedet bedt prinsesse Märtha Louise og hendes mand Ari Behn om at repræsentere det norske kongehus i Stockholm.  

Kronprinspar besøger pårørende

Fremfor at tage til Stockholm besøger kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sammen med Norges statsminister, Erna Solberg, lørdag eftermiddag det center for pårørende til de dræbte i helikopterulykken, der blev oprettet fredag.

Centret er oprettet på Scandic Bergen Airport Hotel. Her vil kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og statsministeren blive budt velkommen af koncernchef i Statoil, Eldar Sætre.

Der var 13 mennesker om bord i helikopteren, da den styrtede ned ved Turøy vest for Bergen fredag middag. 11 mennesker er fundet døde, mens eftersøgningen efter de sidste to fortsat er i gang.

Af de 13 mennesker var 11 nordmænd, en brite og en italiener. En var ansat hos Statoil.

Helikopterens rotor fløj af umiddelbart inden styrtet. Det er dog fortsat uvist, hvad der helt præcist fik helikopteren til at styrte ned.