Royale

Her er den svenske konges møgsager

Kong Carl Gustaf har flere gange været i modvind i sin tid som monark. Men tilliden til kongehuset er på vej op igen, siger forsker.

Dronning Margrethes fætter kong Carl Gustaf Folke Hubertus fylder 70 lørdag, hvilket bliver fejret i stor stil i nabolandet. 

Men den svenske konge, som har siddet på tronen siden den 15. september 1973, har i løbet af sin tid som monark også været centrum for en række uheldige episoder - se listen nederst i artiklen.

Det har haft betydning for befolkningens tillid ifølge forsker. 

Seniorforsker ved SOM-instituttet på Gøteborg Universitet, Lennart Nilsson, har undersøgt svenskernes tillid til kongehuset. Han forklarer, at befolkningens tiltro til måden den royale familie varetager deres opgaver på, er dalet betydeligt sammenlignet med 20 år siden. Den er dog også på vej op igen. 

- Da vi startede med at måle tilliden i 1995 var det (kongehuset, red) iblandt toppen af de svenske institutioner - på linje med universiteter og sygehusvæsen. Men med tiden er der kommet en lavere tillid til kongehuset, og det hænger sammen med specifikke begivenheder, fortæller den svenske forsker til TV 2. 

Følg fødselsdagen på TV 2

 • Lørdag i tidsrummet 09.45-14.00 kan du følge Sveriges fejring af kong Carl Gustafs 70 års fødselsdag på TV 2.
 • Her vil Natasja Crone sammen med et ekspertpanel bestående af blandt andre Annette Heick, Billed-Bladets chefredaktør Annemette Krakau og sognepræst Jan Grønborg guide seerne igennem dagen.
 • Fra Danmark deltager dronning Margrethe, kronprinsparret og prinsesse Benedikte i fødselsdagsfejringen.

Den modvillige monark

I 2004 besøgte kong Carl Gustaf den rige oliestat Brunei - og han udtalte sig efterfølgende positivt om landets eneherskende sultan, som fra flere sider er blevet kritiseret. Og det var ikke populært blandt befolkningen, forklarer forskeren.

Til gengæld formåede kongen at komme ovenpå igen, da han i december samme år udtalte sig i en følelsesladet tale om tsunamikatastrofen i Sydøstasien.

I 2010 steg tilliden først med kronprinsse Victoria og Daniels bryllup, men styrtdykkede så, da kongen var hovedperson i den kontroversielle bog "Kong Carl Gustaf - den modvillige monark".

Grafen viser svenskernes tillid til kongehusets måde at håndtere hvervet på - fordelt over 20 år:

Den svenske konge blev blandt andet beskyldt for at gå på stripklub og for at have en elskerinde, og knap halvdelen af den svenske befolkning udtrykte mistillid til kongehuset i årene derefter.  

- Svenskerne er videre

I 2015 er kurven på vej op igen - en anden undersøgelse fra april i år peger på, at 42 procent af svenskerne enten har stor eller meget stor tillid til kongehuset.

Den svenske chefredaktør for magasinet Kungliga, Roger Lundgren, har interviewet kong Carl Gustaf 10 gange, og han betegner ham som lidt genert, men også som en mand med humor.

Han mener, at den svenske befolkning er kommet videre siden skandalerne - i dag er fokus på de royale børn og børnebørn.

Med hensyn til bogen, som han i øvrigt kalder for sladder, siger han: 

- Da det skete, var alle overraskede. Han (kong Carl Gustaf, red.) er ikke vild med medieopmærksomheden, han er som sagt genert. Måske kunne paladset være bedre til håndteringen, men det er seks år siden og så meget er sket siden da, så jeg tror ikke, det har betydning for folk nu.

I videoen øverst kan du blandt andet høre kong Carl Gustaf fortælle om, hvordan han med tiden er blevet mere varsom omkring sine udtalelser - indslaget er fra et stort interview til SVT i forbindelse med fødselsdagen.

Her træder den svenske konge i spinaten

 1. Hylder diktator

  Det var ikke velset, da Kong Carl Gustaf tilbage i 2004 udtrykte begejstring for eneherskeren, sultanen af Brunei. 

  - Han har jo en kolossal nærhed til folket. Eksempelvis på hans fødselsdag i juni, hvor han tager imod 40.000 mennesker i sit palads. Han hilser og trykker hånd med 20.000 to dage i træk og byder på stor buffet.

  - Brunei er mere åbent end noget andet land, man kan tænke sig, sagde han dengang til et svensk radioprogram. 

  Den udtalelse blev kritiseret af både befolkningen og politikere, og kongen måtte forklare sig til landets statsminister.

  Senere sagde hoffets informationschef, at kongen var blevet misforstået og at det ikke handlede om ledelsen af landet. 

  - Kongen svarede på spørgsmål ud fra sine egne oplevelser og som han havde oplevet sultanen som person, lød det fra Elisabeth Tarras-Wahlberg.

 2. 'Den modvillige monark'

  I november 2010 måtte den svenske konge stå for skud med beskyldninger om utroskab og dyre fester på stripklubber i bogen 'Carl XVI Gustaf - den modvillige monark', der er skrevet af journalisterne Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher og Tove Meyer.

  Kong Carl Gustaf benægtede anklagerne om besøg på stripklubber, dog på en lidt uheldig måde i et tv-interview - og også kontakten med kriminelle.

  Han sagde dengang, at familien havde valgt at se fremad. 

   

 3. Sov over sig - OL gik til Norge

  I den mere kuriøse afdeling går rygtet om, at fordi kong Carl Gustaf sov over sig og derfor kom 20 minutter for sent til en vigtig frokost i 1988, kostede det Sverige vinter-OL-æren. 

  Frokosten var nemlig med IOC-præsidenen Juan Antonio Samaranch og Norges statsminister Gro Harlem Brundtland, som derfor havde god tid til at snakke sammen.

  Vinter OL i 1994 blev som bekendt afholdt i norske Lillehammer.

 4. Island?

  Det vækkede forundring, da den svenske konge ikke virkede særlig glad efter annonceringen af Madeleines graviditet i 2013 og på spørgsmålet om, hvorvidt hun måske flytter hjem til Sverige, svarede han: 

  -  Det er vel også interessant, hva’. Hun flytter måske til Island i stedet for. Det tror jeg, er bedre.

   

 5. Hvor var det nu...

  Norske VG har lavet deres egen skandaleliste, der, udover at beskrive en fartglad konge, også har samlet disse sjove sætninger fra Carl Gustaf:

  1. Foran 10.000 mennesker på et torv i den svenske by Arboga, holdte kongen tale i 1985 med de legendariske ord: Kære ørebroere!  
  2. Samme år jokkede han i spinaten på en medicinsk konference om stivkrampe, fordi han mente, at det i stedet omhandlede brandskader.
  3. Ti år senere blev der sendt en hilsen til rektoren ved den tekniske højskole i Lund med ordene: Ærede rektor ved Uppsala Universitet!