Royale

Det laver Prins Henrik, mens de andre fester i Sverige: Jeg snakker ikke om det her

Prins Henrik er ikke med til fejring af dronning Margrethes fætter kong Carl Gustaf i weekenden. Han er blevet hjemme i Danmark.

Mens dronning Margrethe, kronprinsparret og prinsesse Benedikte er i Stockholm og deltager i den store fødselsdagsfejring af kong Carl Gustaf, der lørdag fylder 70, er prins Henrik taget til Ordenshistorisk Selskabs 50-års jubilæum herhjemme.

Hvad er Ordenshistorisk Selskab?

Ordenshistorisk Selskab blev stiftet 27. april 1966, og de har ifølge deres hjemmeside som formål "at fremme studiet af ordeners og medaljers historie i bredeste forstand. Formålet søges opnået gennem afholdelse af møder med foredrag og udstillinger samt udgivelsesvirksomhed".

Kilde: ordenshistoriskselskab.dk

Prins Henrik er protektor for selskabet og med en gravhund på skødet, som tittede ud af Krone-bilens vindue, ankom prinsen til Kastellet lørdag eftermiddag. 

Her spørger TV 2's journalist Gunilla Roijer prins Henrik om, hvordan han har det med, at han ikke kan være i Stockholm. Til det svarer han: 

- Jeg snakker ikke om det her.

Derefter fortsatte han og de to gravhunde Tilja og Hilleke indenfor. 

I anledning af jubilæet afholdt selskabet en reception lørdag, hvor Ordenshistorisk Selskabs præsident, Sven Philip Jørgensen, efter planen skulle holde en tale, og så ville der være en udstilling af ordener og medaljer.

Pensioneret prins

Ved afslutningen af 2015 meddelte dronning Margrethe, at prinsen havde valgt at drosle ned fra de officielle pligter og i stedet gå på pension.

Prinsen er derfor heller ikke at finde på Kongeskibet Dannebrog til sommer - og tirsdag foregik den officielle ombordstigning nogle måneder før afgang, hvor dronningen gik alene ombord på skibet. 

En anden nyhed som følge af pensioneringen er et titelskifte. Prins Henrik har droppet titlen som prinsgemal og bruger nu blot titlen prins oplyste kongehuset tidligere i april.

- H.K.H. Prins Henrik har efter eget ønske, i forlængelse af sin pension, ændret sin titel til det mindre formelle prins Henrik. H.K.H. synes, at titlen passer bedre til hans nuværende situation som pensionist, forklarede Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby til TV 2.