Royale

Fylder 70 lørdag: Her er den svenske konges særlige ønske

Det bliver en fødselsdagsfest af de helt store, når Sveriges kong Carl Gustaf lørdag fylder 70 år. Men kongens fødselsdagsønsker er mere beskedne.

Følg fødselsdagen på TV 2

  • Lørdag i tidsrummet 09.45-14.00 kan du følge Sveriges fejring af kong Carl Gustafs 70 års fødselsdag på TV 2.
  • Her vil Natasja Crone sammen med et ekspertpanel bestående af blandt andre Annette Heick, Billed-Bladets chefredaktør Annemette Krakau og sognepræst Jan Grønborg guide seerne igennem dagen.
  • Fra Danmark deltager dronning Margrethe, kronprinsparret og prinsesse Benedikte i fødselsdagsfejringen.

Fra tidlig lørdag morgen til sen aften står Stockholm på den anden ende, når kongelige fra hele Europa og svenskere i hundredtusindvis hylder den svenske kong Carl Gustaf, der fylder 70 år. Faktisk har Sverige hele ugen igennem fejret regenten, som har siddet på tronen siden september 1973, med teater, koncerter og diverse modtagelser. 

Den megen festivitas til trods lader det dog ikke til, at fødselarens gavebord bliver overdådigt. Kong Carl Gustaf har nemlig frabedt sig gaver fra virksomheder, organisationer og andre, der måtte ønske at give ham en gave.

I en pressemeddelelse oplyser det svenske kongehus nemlig, at kongen kun ønsker sig penge. Men ikke til sig selv.

- De, der ønsker at give Kongen en gave, anbefales at tænke på stiftelsen Ungt Ledarskap samt erhvervslivets indsamling til Kungliga Musikhögskolan, lyder opfordringen fra Carl Gustaf selv.

Organisationen Ungt Ledarskap var en gave til kong Carl Gustaf, da han fyldte 60. Organisationen har til formål at fremme unge ledere med et godt, værdibaseret lederskab ved blandt andet at arrangere møder mellem ledere fra alle sektorer og aldersgrupper og uddele stipendier til yngre ledere, lyder det på kongehusets hjemmeside.

Har sjældent penge på lommen

Penge – nærmere bestemt de svenske mønter, hvor kongen selv er afbildet – var i øvrigt også et af samtaleemnerne i det fødselsdagsinterview med Carl Gustaf, som SVT sendte torsdag aften.

I en sekvens ser man kong Carl Gustaf og intervieweren, Claes Elfsberg, besøge skatkammeret på Stockholms slot, hvor de blandt andet ser på en stor kongekrone. Her spørger intervieweren så kongen om, hvorvidt han nogensinde har haft en krone på hovedet, hvortil Carl Gustaf hurtigt svarer:

- Nej nej, og knap nok i lommen heller.

Se et indslag fra interviewet, hvor kong Carl Gustaf fortæller om udfordringen ved at være en moderne regent, i videoen her.

Indslaget har fået Expressen til at følge op på Carl Gustafs forhold til penge og mønterne med sit eget portræt helt generelt.

Økonomidirektør ved det svenske hof, Jan Lindman, oplyser til Expressen, at kongen i det daglige ikke går med kontanter, men at det kan forekomme, når kongefamilien er på private sommerferier og lignende. Hvorvidt han så i stedet anvender sig af kreditkort, vil økonomidirektøren ikke udtale sig om. 

Til gengæld afslører økonomidirektøren, at kongen selv er med til endeligt at godkende de mønter, der udkommer med hans portræt.

- Inden nye mønter præges, så konsulterer man kongen. Han får lov til at sige, hvad han synes om mønten. Inden den nye enkrone blev udsendt, godkendte kongen den, ligesom han løftede og mærkede på den, fortæller Jan Lindman til Expressen.

Prins Henrik deltager ikke i fejring

Du kan følge fejringen af Sveriges kong Carl Gustaf på TV 2 lørdag i tidsrummet 9.45-14.00. Her vil Natasja Crone sammen med et ekspertpanel guide seerne igennem dagens program, der består af blandt andet en gudstjeneste, en karettur gennem Stockholms gader og en reception på rådhuset. 

Fra Danmark deltager dronning Margrethe, kronprinsparret og prinsesse Benedikte i fejringen, mens prins Henrik til fleres overraskelse har valgt at blive i Danmark. Han deltager i stedet Ordenshistorisk Selskabs 50 års jubilæum.