Her besøger kronprinsessen en sundhedsklinik i Burkina Faso

I disse dage er kronprinsessen sammen med udenrigsminister Kristian Jensen på besøg i Burkina Faso.

I selskab med udenrigsminister Kristian Jensen er kronprinsesse Mary i dag og i morgen på besøg i det afrikanske land Burkina Faso. Formålet med det to-dages besøg er at få fokus på kvinders rettigheder i det fattige land.

Derfor besøgte kronprinsessen og udenrigsministeren i dag en sundhedsklinik 70 kilometer uden for hovedstaden. Her fik de et indblik i, hvordan forholdene er for gravide kvinder i landet. Især fordi medicin og behandling ikke er en garanti i landet, ligesom det er herhjemme.

Kvinders rettigheder er noget, som især ligger kronprinsesse Marys hjerte nær. Det har hun ytret op til flere gange. Blandt andet i denne måneds udgave af Eurowoman. Hun mener, at det er et problem, som burde ligge alle på sinde.

- Det her er ikke kun kvinders sag. Det handler om menneskerettigheder, og at det er til gavn for alle - ikke kun kvinden selv - men også hendes familie og hendes lokalsamfund, siger kronprinsessen til TV 2.

Se mere om kronprinsessens besøg i Burkina Faso i aftenens 22 Nyheder på TV 2.

På grænsen til politisk

I forbindelse med sit interview i Eurowoman om kvinders rettigheder snakkede TV 2 med kongehusekspert og forfatter Trine Villemann, som mente, at Mary med sin udmelding går tæt på at være politisk:

- Det er en udmelding, der flugter visse politiske dagsordener, som nogle partier har. Der er partier, der har konkrete udspil på området, siger hun og fortsætter:

- Men det er en fuldstændig harmløs udmelding og derfor ikke noget, der får Folketinget til at reagere, siger hun.

Udtalelserne var heller ikke noget, der fik Lars Hovbakke Sørensen, historiker og ekspert i Kongehuset, op i det røde felt. Det skyldes to årsager.

For det første:

- Hvis Mary kommer med en udmelding, som langt hovedparten af befolkningen er enig i - i det her tilfælde, at man ikke skal diskriminere kvinder - er det ikke en politisk udmelding, siger han og fortsætter:

- For det andet er det heller ikke politisk, når man påpeger problematikker og ikke løsningsforslag. Det er op til de demokratisk valgte repræsentanter i Folketinget at komme med forslag til løsninger, argumenterer Lars Hovbakke Sørensen.

I forbindelse med interviewet debatterede TV 2's seere på Facebook. Se debatten her.