Royale

Dronningen fylder år: - Hun er mere religiøs, end folk går og tror

Dronning Margrethe fylder lørdag 76 år. Vi tegner et miniportræt af hele Danmarks regent, der blev formet af en stærk tro på kristendommen.

Dronning Margrethe har aldrig lagt skjul på, at hun er meget troende. Behovet opstod, da hun blev udnævnt til regent, har hun tidligere udtalt i et interview til TV 2. Men det er formentlig de færreste, der ved, hvor religøs hun blev dengang - og stadig er i dag. 

- Det blev så slemt på et tidspunkt, at man faktisk begyndte at blive nervøs, fortæller forfatter og kongehusekspert Trine Villeman om tiden i 70'erne, hvor dronning Margrethe overtog tronen fra sin far.

I dag fylder dronningen 76 år og er stadig meget troende - dog med en mere grundtvigiansk tilgang, forklarer Villemann.

- Hun skal jo være kristen til husbehov, men hun er meget mere. Hun er dybt religiøs - og meget mere, end offentligheden egentlig er klar over, siger hun.

Styrken til at regere

Ifølge historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke giver det god mening, at dronningen er troende i forhold til historien. Som Danmarks statsoverhoved er dronningen, ifølge Grundloven, nemlig forpligtet til at være medlem af Folkekirken.

- Hun er ægte engageret og troende i sig selv. Og det passer godt til den danske tradition, hvor det jo netop har været noget, der har karateriseret det danske samfund, forklarer Hovbakke. 

Dronning Margrethe er da også både døbt og konfirmeret, men først da hun som 32-årig blev Danmarks regent, følte hun et behov for at lade kristendommen fylde mere. Det fortalte hun i 2012 i et direkte tv-interview med TV2-journalisten Ulla Terkelsen.

- Der kom først for alvor skred i det, da jeg var blevet dronning. Da vidste jeg pludselig, at det var ikke noget, jeg kunne selv. Min far var en from mand på en ligefrem måde. Han troede på sin gud og gik i kirke, og han bandede, som alle søfolk, i hvert fald dengang, gjorde.

- Men da jeg stod selv med ansvaret, var det helt klart, at det var ikke noget, man kunne bære alene. Der skulle noget mere til, og det viste sig så at være det, fortalte dronningen om dengang i 1972, hvor hun overtog sin fars plads på tronen.

En dronning, der skiller sig ud

Ifølge Hovbakke har dronningen gennem tiden været en meget populær regent. Et tydeligt tegn på det er blandt andet kælenavnet "Daisy", forklarer han.

- Kælenavne er noget, der kendetegner konger og dronninger, der er meget folkekære, forklarer Hovbakke, der ser flere punkter, hvor dronning Margrethe adskiller sig fra andre regenter. 

- Hun har en stor viden og interesse for samfundet. Hun er klog, men har blandet sig meget lidt i politiske henseender modsat konger rundt omkring i Europa - eksempelvis den svenske konge, og det kan vende folk mod kongehuset, siger Hovbakke.

Det samme mener lektor fra Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen, der er forfatter til en bog om Kongehuset.

- Hun er en yderst traditionel dronning, der er meget omhyggelig med sine ting. Der er ikke nogen, der kan pege på hende og sige, at der er ting, hun har undladt at gøre, som hun burde, siger Sebastian Olden-Jørgensen og tilføjer:

- Men så har hun jo på samme tid gennem årene skabt sig et frirum til at blive anerkendt som kunstner, og det falder helt klart uden for den kongelige rolle, siger han.

Generationsskifte

I år har dronning Margrethe siddet 44 år på den danske trone. Men selvom kronprins Frederik får flere og flere opgaver er et fomelt generationsskifte ikke lige om hjørnet, vurderer eksperterne.

- Det vil ikke blive noget formelt generationsskifte før dronningen dør. Det er der ikke tradition for i Danmark. Men Kronprinsparret vil reelt overtage flere og flere officielle pligter og opgaver, forklarer Hovbakke. 

Når det sker, mener kongehusekspert Trine Villemann, at det er vigtigt, at kronprins Frederik finder sin egen vej som regent.

- Jeg tror, at Frederik skal trampe sine egne stier. Han skal ikke ikke være konge på samme måde som hans mor var dronning, tilføjer hun.

Kongehus DK