Royale

Eksperter: Vi er vidne til et opbrud i Kongehuset

Det danske kongehus er under forandring. Prins Henrik har fået ny titel, og kronprinsparret bliver stedse mere synlige ved officielle begivenheder.

De sidste par dage har været et klart billede på, at det danske kongehus er i gang med et generationsskifte - især på grund af prins Henriks titelændring og kronprinsparrets håndtering af statsbesøget fra Mexico. Det mener flere eksperter.

- Kronprinsparret er ved at blive kørt i stilling til at tage over. På længere sigt skal de have til opgave at varetage officielle arrangementer. De begynder så småt at overtage flere opgaver fra dronningen, specielt nu når prinsen ikke deltager, siger historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Han bakkes op af forfatter og kongehusekspert Trine Villemann, der er fuldstændig enig i, at der i disse dage er klare tegn på et generationsskifte i Kongehuset. 

- Det er helt klart et udtryk for et generationsskifte, siger hun.

Dog mener Sebastian Olden-Jørgensen, lektor fra Københavns Universitet og forfatter til en bog om Kongehuset, at der skal mere til, før vi kan kalde det, der sker i øjeblikket, for et generationsskifte.

- Jeg kan ikke se et generationsskifte. Det vil man først se, når kronprinsparret bliver sendt afsted til noget, hvor dronningen lige så godt selv kunne være taget afsted. Eller hvis kronprinsparret bliver ved med at repræsentere Danmark i forbindelse med statsbesøg, siger han.

Senest trak kronprinsparret i arbejdstøjet, da de var på besøg i Saudi Arabien.

Prins Henrik brød med proceduren

Når man taler om generationsskifte i de europæiske kongehuse, er proceduren, at man - som i tilfældet med det danske kronprinspar - lige så stille overtager flere og flere ansvarsområder. 

- Det er typisk glidende, hvor man ser de yngre generationer tage mere og mere ansvar, siger Trine Villemann. 

Det er ifølge Sebastian Olden-Jørgensen en helt naturlig udvikling, at Dronningen overgiver nogle af sine opgaver til kronprins Frederik og Mary. 

- Hvis dronningen insisterede på at gøre alting selv, ville det være udtryk for, at hun ville holde dem borte, siger han.

Og det er netop derfor, at prins Henriks pension og titelændring har skabt så meget postyr for Kongehuset. Det mener Trine Villemann. 

- Det er derfor, alle de her udmeldinger om prins Henrik er blevet til en farce, fordi man traditionelt i Kongehuset ikke pludseligt annoncerer, at man går på pension. I stedet skulle man have fjernet ham stille og roligt i stedet for at lade ham stoppe på sådan en bombastisk måde. 

- I stedet er det gået hen og blevet en dårlig sag for Kongehuset, hvor folk er utilfredse med hans opretholdende apanage og spekulerer om hans helbredsmæssige situation. Eksempelvis er der lige nu statsbesøg, men det taler folk ikke om. De taler om prins Henriks titelændring, siger Trine Villemann.

Giver ikke kronen videre før sin død

Vi har hørt det før - Dronningen opgiver ikke sin trone, før hun dør. Så selvom Kongehuset i øjeblikket er i gang med et generationsskifte, vil dronning Margrthe blive siddende på tronen, til hun forlader denne verden, mener Lars Hovbakke Sørensen. 

- Der bliver ikke noget formelt generationsskifte, før dronningen dør. Det er der ikke tradition for i Danmark. Men derfor kommer der stadig et reelt generationsskifte i løbet af de næste par år. Kronprinsparret vil overtagere flere og flere opgaver som for eksempel statsbesøg i udlandet, men dronningen vil holde fast i det formelle som at underskrive love og holde nytårstalen, siger han.

Ifølge Trine Villemann er det rigtig fornuftigt at introducere kronprinsparret for de officielle pligter, inden hun går bort. 

- Det er måden, man gør det på. Man ser det også i de andre nordiske lande. Og det er jo fornuftigt, fordi det giver dem en mulighed for stille og roligt at komme ind i tingene. Det er især hensigtsmæssigt i forhold til kronprinsesse Mary, som ikke er født kongelig, siger hun. 

Kongehus DK