Royale

Kongehuset uddyber: Pensionstilværelsen har fået prinsen på andre tanker

Prins Henrik har skiftet mening efter sin pension - nu er prins åbenbart fint nok.

Først den ene vej og så den anden vej. Pensionstilværelsen har tilsyneladende fået prins Henrik på mere ydmyge tanker. Nu er titlen som prins nemlig fin nok. 

Titlen som prinsgemal fik prins Henrik i sin tid, fordi han ønskede en titel, der afspejlede, at han var gift med en dronning og derfor ikke blot var prins. 

- Prinsgemalen valgte selv titlen som prinsgemal i sin tid. Det var også dengang prinsens egen beslutning. Prinsgemaltitlen blev indført, fordi han ønskede - med sit officielle virke sammen med dronningen - at have en titel, der afspejlede, hvad der var almindeligt blandt de europæiske kongelige, fortæller Lene Balleby, kommunikationschef hos Kongehuset, om hvorfor prinsgemalstitlen i første omgang blev indført.  

Men tilsyneladende er prins Henrik ikke længere optaget af at afspejle sine europæiske kolleger i form af en speciel titel. Han har nemlig besluttet sig for, at titlen som prinsgemal - der betyder dronningens ægtefælle - ikke længere er vigtig. I stedet er han tilfreds med titlen prins, som betyder; et mandligt ikke-regerende medlem af Kongehuset. 

– H.K.H. Prins Henrik har efter eget ønsket - i forlængelse af sin pension - ændret sin titel til det mindre formelle prins Henrik. H.K.H. synes, at titlen passer bedre til hans nuværende situation som pensionist, siger Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby til TV 2.

Regentparret i 2004 - da prins Henrik sidst var prins og ikke prinsgemal.

Titel er lige pludeslig ligegyldig

Der har flere gange været massiv debat omkring prins Henrik - især i forbindelse med hans forhold til kongetitlen og hans nylige pension. For prinsen har længe været utilfreds med sin manglende titel som konge.

Men tilsyneladende går prins Henrik ikke længere op i sin titel, da det ikke betyder noget, nu når han ikke i lige så stor grad optræder i officielle sammenhænge. Det er i hvert fald hans argumentet for at vende tilbage til sin oprindelige titel som prins. 

- Titlen afspejler, at han ikke længere er lige så aktiv i det offentlige rum, som han var som prinsgemal.

- Det er en naturlig konsekvens af at være gået på pension. Prinsen synes, at titlen som prins passer bedre til hans nuværende situation, forklarer Lene Balleby. 

Om prins Henrik - hvis han fik muligheden for det - ville takke ja til titlen som konge på trods af sin pension, vides ikke.

Dronningen sagde titlen først

Prins Henriks nye titel blev i går taget i brug for første gang, da dronning Margrethe under statsbesøget fra Mexico henviste til sin ægtefælle som 'Prins Henrik'. Det var altså dronningen, der fik æren af at titulere prins Henrik for første gang, siden han besluttede at ændre sin titel. 

- I går blev titlen brugt officielt, således at prinsgemalen fremover tituleres Hans Kongelige Højhed Prins Henrik, fortæller kommunikationschef i Kongehuset, Lene Balleby. 

Prins Henrik støtter fortsat som ægtefælle sin hustru ved forskellige lejligheder, som vi også har set det flere gange siden nytår og lige nu under statsbesøget, hvor regentparret sammen har modtaget de mexicanske gæster på Fredensborg Slot.