Royale

Hård kritik af kongehuset efter biltur gennem landet: - Det er jo helt ustyrligt

Dronningens Bentley kørte over 1100 kilometer gennem landet for at have regenten ombord i få minutter. Miljøorganisationer er rystede.

- Det er 2016, og alle bør overveje det fodaftryk, de sætter på klimaet og miljøet. Selvom det i høj grad er politikerne, der skal gøre den grønne omstilling til virkelighed, har vi alle sammen et ansvar, også Kongehuset og dronning Margrethe, siger den danske Greenpeace-chef, Birgitte Lesanner, til Her & Nu.

Årsagen til forargelsen er, at Dronningen i forbindelse med åbningen af Skagen Museum i februar, først lod sig transportere fra Fredensborg til landingspladsen ved Klitgården i en af luftvåbnets store helikoptere, hvorefter hun ifølge Her & Nu kørte de sidste tre kilometer til museet i Kongehusets Bentley Mulsanne, Krone 121, som forinden havde taget turen til Nordjylland.

Greenpeace-chefen mener altså ikke, at den cirka 2,6 tons tunge luksusbil, som kører godt seks kilometer på en liter benzin, behøvede at køre over 1100 kilometer sammenlag uden Dronningen for at have hende med i få minutter det sidste stykke vej.     

”Udvis en smule fornuft”

Også i andre miljøorganisationer giver historien anledning til forargelse. I NOAH lægger trafikkonsulent Ivan Lund Pedersen ikke fingre imellem.

- Det er jo helt ustyrligt og fuldstændig ubegribeligt, at Dronningen ikke optræder med bare en lille smule fornuft, men i stedet vælger en så ekstremt ressourceforbrugende løsning. Man kunne nok have fundet et standsmæssigt køretøj i Nordjylland, hun kunne blive hentet i, siger han til Her & Nu.

I Kongehuset vil man ifølge bladet ikke gå videre ind i sagen.

- Vi vurderer altid det samlede transportbehov i den konkrete situation. Efter besøget på Skagens Museum var der andre gøremål i Jylland, hvor bilen blev brugt som transportmiddel, forklarer Kongehusets presse- og kommunikationschef Lene Balleby.

Hvilke gøremål, der krævede at Krone 121 kørte uden passager tværs gennem landet, vil Kongehuset heller ikke kommentere.