Royale

Det norske kongehus siger nej tak til gaver

Alle kommercielle gaver vil fremover blive sendt retur hos det norske kongehus.

Det norske kongehus melder nu ud, at det fremover ikke vil tage imod private gaver fra kommercielle aktører for at undgå at skabe et for tæt "bindeled". 

Det skriver norske NRK.  

Ifølge det kongehusets hofmarskal, er det den royale familie selv, der har bestemt, at de ikke længere vil tage imod gaver fra kommercielle aktører for blandt andet at følge med tiden. 

- Dette er et eksempel på, at kongefamilien har ændret sig i takt med samfundet. Tidligere var det helt okay at modtage gaver i forskellige situationer, hvor der i dag er langt strengere regler. På samme måde har vi ændret os og indført en ny praksis, siger den norske hofmarskal Gry Mølleskog. 

Selvom belslutningen blev truffet allerede i marts sidste år, sker udmeldingen først nu samtidig med en serie om kongeparets 25-års regeringstid har kørt på norske NRK.

Kong Harald og den norske hofmarskal Mølleskog har nemlig i den forbindelse åbnet op for udfordringerne med gaverne, skriver NRK.  

- Det er vigtigt for kongehuset, at vi viser, at vi ikke er bundet af noget. Det er ganske kompliceret, faktisk, men vi arbejder hårdt med gavesituationen, siger Kong Harald.

Beslutningen om at sige nej tak til kommercielle gaver sker netop for at undgå en eventuel mistanke om reklame eller et for "tæt" bindeled" mellem kongehuset og gavegiveren i fremtiden. ​

Tidligere har det norske kongehus fået kritik for at tage imod gaver med kommerciel interresse. Blandt andet blev den norske kronprinsesse Mette-Marit beskyldt for at reklamere for modehuset Valentino, da hun fik taske af mærket i gave, skriver NRK. 

Efter sigende skulle hun være ganske tætte venner med designeren, og den norske kronprinsesse holder meget af modehusets design.  

Det danske kongehus har ingen umiddelbare retningslinjer for, hvem der må donere gaver. Og lister over gaver ligger heller ikke til offentlig skue på kongehuset egen hjemmeside.    

Men en sådan detaljeret opgørelse har det norske kongehus valgt at offentliggøre samtidig med beslutningen, skriver NRK. 

Har ingen hofleverendører 

Det er dog ikke første gang, at det norske kongehus vælger at skabe en større distance til blandt andet erhvervslivet. Tilbage i 1905 tog den daværende Kong Haakon 7., der var søn af den danske kong Frederik 8., en radikal beslutning om ikke at have kongelige hofleverandører, som man blandt andet havde - og stadig har i Danmark.

Derudover besluttede han også, at kongehuset ikke skulle købe aktier fra norske selskaber. I dag er det hans barnebarn Kong Harald, der har truffet beslutningen om at fravælge de kommercielle gaver. Og det betyder ganske enkelt, at gaverne vil blive sendt retur, hvis de får nogen.

- Så bliver de sendt retur. Det har vi gjort. Vi har sendt ski og andre ting tilbage, hvor vi har takket for det og sagt, at vi desværre ikke kan tage imod kommercielle gaver, forklarer hofmarskal Gry Mølleskog. 

Gaver fra privatpersoner er velkomne

Mere beskedne gaver fra privatpersoner og organisationer "uden kommercielle interesser" er dog fortsat velkomne i det norske kongehus.

- Det er en lang og god norsk tradition, at kongefamilien modtager gaver fra hele det norske folk. Vi har fantastiske trøjer og sokker som bliver brugt, og som familien er meget taknemmelige for, udtaler Gry Mølleskog til NRK.