Stort billedgalleri: Kronprinsesse Mary fylder år i dag

I dag bliver kronprinsesse Mary 44 år. I den anledning har TV 2 samlet billeder fra hendes tid som kronprinsesse i Danmark.

I dag fylder Danmarks kronprinsesse Mary 44 år. Hun har på papiret været kronprinsesse, siden hun giftede sig med kronprins Frederik 14. maj 2004.

Billedbladet spurgte kronprinsesse Mary i aftes, da det mødte hende ved Kræftens Bekæmpelses Hæderspris i Skuespilshuset, hvordan hun skal fejre dagen.

Her svarede hun, at det vil blive en festlig fødselsdag. Hun bliver formentlig fejret fra morgenstunden helt privat af kronprins Frederik og deres fire børn i deres hjem på Frederik VIII's Palæ på Amalienborg.

Kronprinsesse Mary kommer fra en skotsk immigrantfamilie i Australien, og det var her parret mødte hinanden. De skulle angiveligt at have mødt hinanden første gang på pubben 'Slip Inn' under de Olympiske lege i Sidney i 2000.

Den 8. oktober 2003 gav dronning Margrethe sin tilladelse til, at kronprins Frederik kunne gifte sig med kronprinsessen, der dengang hed Mary Elizabeth Donaldson.

Helt særlig position

I anledning af hendes fødselsdag har TV 2 spurgt lektor og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, hvordan kronprinsessen adskiller sig fra de andre prinsesser i Danmark.

- Altså det vigtigste punkt er jo, at hun har den særlige position som kronprinsesse. Det betyder, at hun har væsentligt flere arbejdsopgaver og protektioner, end prinsesse Marie har eller grevinde Alexandre havde, da hun var prinsesse, siger Lars Hovbakke Sørensen og fortsætter:

- For der er en tradition for, at kronprinsessen har en særlig status og derfor skal dække mere bredt, så her adskiller hun sig.

- Hvordan har hun klaret arbejdet som kronprinsesse indtil videre?

- Rigtig flot. Hun opfører sig nærmest som om, man skulle tro, at hun var født til at være prinsesse. Hun er utrolig professionel og dygtig, og hun har forstået, hvordan et kongehus fungerer i forhold til resten af samfundet og ikke mindst, hvad det betyder for Danmark og danskerne.

Interesserede sig for meget for mode

- Men er hun ikke også blevet uddannet i at være kronprinsesse?

- Jo, det er hun selvfølgelig. Hun har fået en masse uddannelse i sproget og forskellige aspekter af samfundslivet, men det er jo forskelligt, hvordan personer tager de ting til sig. Hun er helt ekseptionelt god i forhold til, hvad man har set i andre lande i Europa, hvor 'almindelige' er blevet giftet ind i et kongehus.

- Hvor kunne hun gøre det bedre?

- Det eneste, man overhovedet kan sige, hun kunne have gjort bedre fra start, var, at hun interesserede sig måske lige lovligt meget for mode og den slags i begyndelsen. Men det var noget, hun rettede meget hurtigt op på. I dag er hun mere bredt interesseret.

TV 2 har udvalgt en række billeder af kronprinsessen i anledning af hendes fødselsdag.