Royale

Ekspert: Er prins Henrik blevet gammel - eller er han bare træt af sin rolle?

Ifølge historiker Lars Hovbakke, bryder det med traditionerne, at prins Henrik fremover vil trække sig tilbage fra sine offentlige forpligtelser.

Det var ikke mange, der havde forudset, at Dronningen ville annoncere sin mands pension i sin nytårstale. Det var overraskende, mener historiker Lars Hovbakke. 

- Det er overraskende at meldingen kommer, men det er ikke overraskende, at den kommer i en nytårstale, siger historikeren til TV 2 News.  

Pension er ifølge Lars Hovbakke ikke en ting, som man før har brugt i Kongehuset. Hverken i Danmark eller i udlandet.

- Pension er ikke et begreb rent formelt eller i praksis, som man bruger i Kongehuset. 

- Det er så stor en ændring af kongehuset. Der er nytårstalen en god andledning, siger Lars Hovbakke.

Bryder med traditionerne

Ifølge historikeren er det derfor et brud med den måde, som man tidligere har gjort det i Kongehuset. 

- Det er et brud med traditionerne. 

Og selv om det er et brud med traditionerne, så har historikeren ikke en forklaring på, hvorfor prinsgemalen vælger at trække sig tilbage. 

- Det er svært at sige, hvad baggrunden er. 

- Enten er han gammel og træt og har lyst til at lave noget andet. Eller også ligger der det i det, at han er træt at den rolle som han har haft i Kongehuset. 

Nævnte pension i nytårstale

Dronningen Margrethe nævnte i går i sin nytårstale, at prins Henrik ville gå på pension. Her sagde hun: 

- Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at ”drosle ned” - til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension. 

Hun sagde ligeledes, at prins Henrik ville deltage mindre i officielle arrangementer, men at han fortsat ville være en støtte for dronningen. 

- Fremover vil Prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv. 

- Jeg ser frem til, at jeg fortsat kan varetage mine opgaver, og at jeg stadig har min mand at støtte mig til, selvom det bliver mindre synlig, sagde dronningen i sin tale. 

I sin nytårstale talte dronningen også om attentaterne mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade.