Royale

Årets gang i kongehuset - her gik det galt

I 2015 var alt ikke lutter idyl i kongehuset. Her er fem eksempler på ting, der gik galt - af mere eller mindre alvorlig karakter

I det snart forgangne år har der været mange store og festlige, kongelige øjeblikke, både herhjemme og i udlandet. Først og fremmest var der fejringen af Dronning Margrethes 75 års fødselsdag i foråret, og prinsebrylluppet i Sverige i sommer.

De mindeværdige begivenheder kan du se meget mere om i årskavalkaden 'TV 2 015: De kongelige øjeblikke', der sendes mandag d. 14. december kl. 20.35 på TV 2.

Men 2015 har også budt på en række mindre heldige begivenheder og hændelser, som det danske kongehus nok helst havde været foruden. Her nedenfor kan du se fem eksempler på ting, der gik galt, startende i den lettere ende.

"Akvarel-gate": Dronningen nægter at have malet Christiansfeld

Under Dronningens besøg i den nykårede Unesco-by Christiansfeld indtraf der en uheldig episode, da borgmester Jørn Petersen påstod, at regenten havde malet en akvarel af byen, da hun i sine unge dage boede på Brødremenighedens hotel.

Men det viste sig, at borgmesteren tog grueligt fejl, da Dronningen pure nægtede at kende noget til maleriet. Han udtalte efterfølgende, at det føltes ligesom at "blive taget med bukserne nede". Se videoklip af den meget omtalte "Akvarel-gate" nedenfor.

Prins Henrik klager igen over sin manglende kongetitel

I 2015 greb Prinsgemalen endnu engang fast i tøjlerne på sin gamle kæphest om, at han burde udnævnes til konge af Danmark - i stedet for fortsat at være underlagt sin hustru, Dronning Margrethe.

I et interview med den franske avis Le Figaro luftede prins Henrik således igen sin utilfredshed med at være den forsmåede part, som ikke kan opnå ligestilling i det ellers så moderne og kønspolitisk bevidst samfund som det danske. Med sin sædvanlige sans for diplomati nægtede Dronningen dog at udtale sig om sin husbonds rebelske tilbøjeligheder, hver gang journalister spurgte ind til sagen.

I videoklippet neden for afviser Dronning Margrethe at svare på spørgsmål ved sit fødselsdagspressemøde på Fredensborg.

Kongehuset kræver dementi af ugebladshistorie om prinsesse Maries brystoperation

Meget usædvanligt valgte kongehuset i oktober at tage afstand fra en historie i ugebladet Her & Nu om, at prinsesse Marie skulle have fået opereret sine bryster i Litauen.

I en pressemeddelelse skrev hoffet, at ugebladet Her & Nu ville bringe en berigtigelse, efter at bladet i slutningen af september skrev en artikel om, at prinsessen var "under plastikkirurgens kniv for at få større bryster".

Selve historien er forkert, lød det fra kongehuset, som meget relevant kunne argumentere med, at prinsesse Marie aldrig har været i Litauen, hvor operationen angiveligt skulle have fundet sted. Se indslag fra årskavalkaden 'TV 2 015: De kongelige øjeblikke' herunder.

Grevinde Alexandra bliver skilt fra Martin Jørgensen

I september offentliggjorde grevinde Alexandra, at hun efter otte og et halvt års ægteskab med fotografen Martin Jørgensen skulle skilles.

- Vi har ikke de samme værdier længere, og jeg kunne ikke se os have en fremtid sammen, udtalte grevinde Alexandra i et interview med Ritzau.

Grevinden understreger, at det for hende nu handler om at tage vare på sine to sønner, prins Nikolai og prins Felix, som hun har fra sit første ægteskab med prins Joachim, og sikre, at de kommer godt igennem hendes anden skilsmisse.

Syg eller sur? Prins Henrik rejser til Venedig trods sygemelding

En af årets mest opsigtsvækkende, royale historier var Ekstra Bladets historie om, at Prins Henrik var rejst til Venedig mindre end ti timer efter afslutningen på Dronning Margrethes fødselsdagsfest.

Rejsen til Venedig vakte meget omtale, fordi prinsgemalen meldte afbud til dronningens fødselsdag grundet sygdom. Se klip fra 'TV 2 015: De kongelige øjeblikke', hvor TV 2-korrespondent Ulla Terkelsen giver sin udlægning af sagen, nedenfor.

Se årskavalkaden 'TV 2 015: De kongelige øjeblikke' mandag d. 14. december kl. 20.35 på TV 2