Støttede efter tsunamien: Kronprinsen blev takket med usædvanlig gave

I 2011 blev Japan ramt af et voldsomt jordskælv og efterfølgende enorme flodbølger, der tog livet af flere end 15.000 mennesker. Kort tid herefter besøgte kronprins Frederik det katastroferamte område ved kystbyen Higashi-Matsushima for at vise støtte. I dag modtog han en gave fra byen.

I 2015 blev den første ris plantet siden naturkatastrofen ramte. Det er netop denne ris, der nu er blevet høstet, som byen har foræret kronprinsen i et symbol på taknemmelighed for den støtte, kongehuset udviste tilbage i 2011. Byen blev hårdt ramt af tsunamien i 2011, og det gik hårdt ud over landbruget i området.

Overrækkelsen af gaven fandt sted i Frederik VIII's Palæ i Amalienborg.

Mere end halvdelen af byen stod under vand

Higashi-Matsushima er den kommune, som byen kystbyen Higashi-Tasushima tilhører, der blev hårdest ramt af vandmasserne.

Således blev 65 procent af det samlede byområde i kommunen oversvømmet, hvilket er den største andel i nogen kommune i hele Japan.

Over 1000 mennesker omkom under katastrofen og knap 800 mennesker meldes endnu savnet. Byen var i 2011 stadig ved komme sig skaderne fra en anden stor tsunami, der ramte byen i 2003.

Skaderne efter tsunamien var enorme. 3.500 huse blev jævnet med jorden og 5.500 huse blev delvist ødelagt af de enorme kræfter bag katastrofen. Tre skoler måtte jævnes med jorden.

Derudover blev mere en 10.000 biler skyllet væk i flodbølgen og mere end 20.000 mennesker stod uden tag over hovedet.

Herunder et indslag fra da kronprins Frederik besøgte det nordlige Japan efter naturkatastrofen i 2011.

Ris for første gang i fem år

Gaven overrækkes af personer med tæt tilknytning til byen. Det er blandt andre Tomoko Kitamura Nielsen, der har formidlet flere besøg i Danmark for Higashi-Matsushima. Hun ledsages af Bjarke Takashi Røjle Christensen og Jon Daniel Jacobsen, der begge har tæt tilknytning til byen.

Danmarks Ambassade i Tokyo og danske virksomheder har desuden hjulpet med nødhjælp i området og siden i genopbygningsfasen.