Royale

Kronprinsesse Mary: Kvinder skal ikke kæmpe kampen alene

Kronprinsesse Mary har de seneste dage befundet sig i Haag i Holland i anledning af den internationale konference om vold mod kvinder, 'Global Network of Women's Shelters'. 

Torsdag holdt hun hovedtalen for forsamlingen, der tæller omkring 800 mennesker fra 100 forskellige lande. Hun italesatte det store globale problem, og så appellerede hun til mændene - selvom der var langt flest kvinder tilstede blandt publikum. 

- Heldigvis er langt de fleste mænd ikke-voldelige. Men de ikke-voldelige mænd skal lægge pres på den minoritet, som er voldelige. Kvinder skal ikke kæmpe kampen alene, sagde hun blandt andet i talen. 

Den danske kronprinsesse er ikke den eneste, der satte et royalt præg på konferencen - Hollands dronning Máxima var også tilstede ved konferencen. De ankom begge til konferencen onsdag morgen for at deltage i nogle af dens mange workshops.

Kronprinsesse Mary besøgte blandt andet et hollandsk krisecenter, der huser voldsramte kvinder og deres børn. 

Medarbejderne fortalte, hvordan de forsøger at hjælpe de kvinder, som søger ly hos dem. Og efter selv at have forklaret lidt om, hvordan vi i Danmark bekæmper vold i hjemmet, mødte hun også nogle af beboerne, som gav hende deres barske historier – bag lukkede døre dog. TV 2 fangede kronprinsesse Mary til en kort snak efter besøget på kvindecentret.

- Hvor gør De af de her lidt voldsomme historier – inde i dem selv?

- Det er et godt spørgsmål. Jeg ser det altid som et enormt privilegium, at de vil dele deres historier med mig. Jeg ser dem som enormt modige kvinder, der er villige til at fortælle nogle af de mest intime oplevelser, og det berører mig dybt, men det styrker mig også i min overbevisning om det arbejde, jeg laver, fortalte kronprinsesse Mary.

For Kronprinsessen er kvinders rettigheder over årene blevet en af de helt store mærkesager. Hun er formand for Mary Fonden, der som et af sine tre indsatsområder har kampen mod vold i hjemmet. 

- Problemstillingen vold mod kvinder er et globalt problem, som sker i alle lande og i alle kulturer. Så at samle de globale kræfter og aktører er en meget vigtig måde, hvorpå man kan skabe fokus på problemstillingen. Men det er også vigtigt med et forum, hvor man kan dele erfaringer, viden, best practices og skabe handlinger, sagde kronprinsesse Mary til TV 2. 

Hør interviewet med kronprinsesse Mary i videoklippet øverst.