Royale

Kronprinsen klarer svensk manddomsprøve

Kronprins Frederik gennemførte lørdag det 30 kilometer lange terrænløb Lidingöloppet i nærheden af Stockholm, og han har dermed klaret 'En svensk klassiker'.

Den svenske manddomsprøve kræver, at man gennemfører fire klassiske og fysisk meget krævende svenske motionsløb inden for et år – og det lykkedes i eftermiddags, da kronprinsen med sved på panden krydsede målstregen.

Kronprins Frederik gennemførte det 90 kilometer lange skiløb Vasaloppet i marts, og i juni cyklede han det 300 kilometer lange løb Vätternrundan – natten før det royale bryllup mellem Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist.

I juli måned klarede han så den tre kilometer lange svømmetur Vansbrosimningen på åbent vand, men ingen af de tre løb overgår udfordringerne i Lidingöloppet.

Det fortalte Kronprins Frederik efter løbet, som han deltog i for første gang og ifølge BT klarede i tiden to timer og 49 minutter.

Kronprins Frederik får diplom for at gennemføre 'En svensk klassiker'

- Jeg havde ikke havde troet, at Lidingöloppet var så hårdt, men der måtte mobiliseres lidt mere vilje her på de sidste fire kilometer, sagde kronprinsen, som dog alligevel kaldte løbet for ”fantastisk”.

Kronprins Frederik fortalte også, hvordan han ville fejre sin præstation i aften med andet end vand og energidrik:

- Måske en øl eller et glas vin, nu kan jeg faktisk tage det roligt i de næste to måneder.

Næste store udfordring: Verdens hårdeste skiløb

Kronprins Frederik afslørede, at han til vinter endnu en gang vil deltage i Vasaloppet og andre langrendsløb.

Men den næste helt store udfordring bliver formentlig Arctic Circle Race på Grønland - et 160 kilometer langt adventure-langrendsløb, der kaldes verdens hårdeste skiløb.

- Inden jeg bliver for gammel, vil jeg gerne gennemføre en Arctic Circle Race, fortalte den 47-årige kronprins med et smil på læben.

Se hele interviewet med Kronprins Frederik øverst i artiklen – og se ham herunder få sit diplom for at klare ’En svensk klassiker’:

En svensk klassiker

 • En svensk manddomsprøve, der blev indført i 1971.
 • For at klare ’En svensk klassiker’ skal man gennemføre fire fysisk krævende svenske motionsløb - inden for et år.
 • Det drejer sig om disse klassiske løb inden for forskellige discipliner:

  Vasaloppet – 90 kilometer langrendsløb.

  Vätternrundan – 300 kilometer cykelløb.

  Vansbrosimningen – tre kilometer svømning i åbent vand.

  Lidingöloppet – 30 kilometer løb i ujævnt terræn.