Royale

Bøjer sig for kongehuset: Fjerner omstridt konge-reklame

Det svenske trafikselskab Västtrafik, der de seneste dage er blevet kritiseret for en reklameplakat for en ny sightseeing-app med teksten "Se hvor kongen var utro" (se plakaten længere nede i artiklen), piller nu de omstridte plakater, der hænger i Göteborg, ned. Det sker, efter det svenske kongehus har blandet sig i sagen. 

- Formålet var at vække interesse for vores app. Men ud fra de reaktioner, vi har fået, kan vi forstå, at mange har taget reklamen ilde op, siger pressechef hos Västtrafik, Kristian Lans, til Göteborgs-Tidningen og tilføjer, at reklamerne bliver pillet ned hurtigst muligt.

Reklamen, som hele balladen handler om, refererer med teksten "Se hvor kongen var utro" ifølge Västtrafik selv til den tidligere svenske kong Oscar 2., der regerede i Sverige i perioden 1872-1907, og ikke til den nuværende konge, Carl Gustaf, som ellers i årevis har været under beskyldning for at have været sin hustru, dronning Silvia, utro. Blandt andet har sangerinden Camilla Henemark stået frem og fortalt, hun har haft en affære med kong Carl Gustaf.

Med "Se hvor kongen var utro" ønskede Västrafik at gøre opmærksom på en ny app, der viser turister frem til historiske steder og pladser i Göteborg, blandt andet til den lejlighed, som den tidligere kong Oscar 2. købte til sin elskerinde.

Afviser kongehusets påstand 

Men netop tvivlen om, hvorvidt reklamen bevidst sigtede efter den siddende konge, Carl Gustaf, fik forleden informationschefen i det svenske kongehus, Margareta Thorgren, til at sætte kongehusets jurister på sagen og samtidig rette en skarp kritik af Västtrafik.

- Det handler om ærekrænkelse og brud på loven om navn og billede i reklamer. Vi har derfor foreslået Västtrafik at fjerne reklamen, eftersom den strider mod svensk lovgivning. Desuden er den upassende, fordi den har foranlediget stærkt negative reaktioner, sagde informationschef Margareta Thorgren onsdag til Göteborgs-Tidningen.

Kongehusets kritik førte til, at Västtrafik torsdag formiddag holdt møde om plakaterne, og det var på dette møde, at det blev besluttet, at plakaterne skal fjernes fra bybilledet i Göteborg. Pressechef hos Västtrafik, Kristian Lans, afviser dog, at det er kongehusets indblanding, der har ført til, at reklamen opgives.

- Vi er ganske overbeviste om, at det her ikke handler om ærekrænkelse. Men det spiller ingen rolle i dette tilfælde. Plakaterne bliver pillet ned, svarer han direkte adspurgt.

- Ikke Västtrafiks skyld, kongen har et dårligt rygte

Næstformand i Västtrafiks bestyrelse, den socialdemokratiske kommunalpolitiker Alex Bergström, mener dog ikke, at plakaten burde fjernes og kritiserer det svenske kongehus for overhovedet at blande sig i sagen.

Læs også: Utroskab, mafiavenner og nazirygter: Her er skandalerne i det svenske kongehus

- Kongehusets opførsel er en krænkelse af ytringsfriheden. Det er helt forkert at true med at indblande jurister. Hoffets opgave er ikke at blande sig i alt, som skrives om dem, siger Alex Bergström til Göteborgs-Tidningen og argumenterer med, at kongehuset ikke kunne have reageret på samme måde, hvis der havde været tale om et kunstværk.

- Det her handler om en konge, som levede for 100 år siden. Det er ikke Västtrafiks skyld, hvis vores nuværende konge har et dårligt rygte. Bare fordi man er konge, kan man ikke være hævet over ytringsfriheden, siger han.

Det svenske kongehus har endnu ikke reageret, efter Västtrafik har meddelt, at de fjerner reklamen.