Royale

Konge tog titel fra sin søster: Populær som aldrig før

Den spanske kong Felipe, der overtog tronen i et kriseramt kongehus for blot et år siden, er særdeles populær blandt spanierne.

Hele 81 procent af 1.200 adspurgte spaniere synes nemlig godt om kongens præstationer indtil videre. Det viser en meningsmåling lavet af El Pais, skriver AP Reuters.

Flere spaniere er for monarkiet

Samtidig viser undersøgelsen, at 61 procent af spanierne støtter op om monarkiet, og det er en stigning på cirka 12 procent i forhold til januar 2014, hvor den tidligere og meget upopulære kong Juan Carlos var ved magten. 

Meningsmålingen kommer få dage efter, at kong Felipe traf en ret kontroversiel beslutning og valgte at tage hertuginde-titlen fra sin søster, prinsesse Cristina, der er involveret i en større sag om skattefusk, der snart skal for retten. 

Og det var efter alt at dømme en god beslutning. I hvert fald har netop dén sag været en af mange, som har været med til at trække det spanske kongehus ned i popularitetsmålingerne.

Foruden korruptionsskandalen har den tidligere kong Juan Carlos også været med til at skade kongehuset med et stort pengeforbrug, et mystisk damebekendskab og ikke mindst en dyr elefantjagt, der bragte spaniernes sind i kog. 

Sådan har kong Felipe øget sin popularitet

Hans søn, kong Felipe, har på flere måder forsøgt at rydde op i kongehuset, siden han trådte til. Han har blandt andet fået ekstern revision på kongehusets regnskaber, som han, som et nyt tiltag, har offentliggjort. Samtidig har han nedlagt forbud mod, at royale familiemedlemmer kan arbejde i den offentlige sektor og modtage alt for store gaver, skriver AP Reuters. 

Ved sin side har han hustruen dronning Letizia, som 74 procent af spanierne synes gør et godt job. Sammen har de døtrene Leonor og Sofia.