Utroskab, mafiavenner og nazirygter: Her er skandalerne i det svenske kongehus

NĂĄr Sofia Hellqvist lørdag den 13. juni siger ja til at blive svenske prins Carl Philips hustru, gifter hun sig samtidig ind i et kongehus, der igennem mange ĂĄr har været ramt af skandaler og kritik.  

Du kan følge det svenske prinsebryllup på TV 2 FRI lørdag eller på TV 2 PLAY

Den svenske kongefamilie har igennem længere tid kæmpet med dalende popularitet på grund af sager og rygter om utroskab, snyd, mafia-kontakter og flytning.

Kun 57 procent bakker op om monarkiet

I 2010 viste en undersøgelse fra Novus Opinion, at 58 procent af svenskerne støtter op om monarkiet, i 1990 var det 90 procent lå opbakningen på 85 procent. Det skrev tv-kanalen SVT.

- Der er tre forklaringer på, at det svenske kongehus ikke er så populært: Det ene er personskandalerne. Det andet er, at kongen udtaler sig politisk. Det tredje er, at svenskerne i mange årtier har haft en stor skepsis overfor kongehuset, blandt andet fordi Socialdemokratiet, der er meget republikansk, har været ved magten længe, siger kongehusekspert og ekstern lektor ved Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen til TV 2.

Carl Gustaf og de mange skandaler

Personskandalerne gør sig gældende for flere af kongehusets medlemmer, men det er især kong Carl Gustaf, der har været i problemer. I 2010 udkom bogen 'Carl XVI Gustaf - den modvillige monark', hvor kongen blev beskyldt for at have været sin kone utro og for at have forbindelser til mafiamedlemmer.

Beskyldningerne om utroskab blev besvaret af en meget beklemt konge på et pressemøde med følgende sætning:

- Det, som er sket, fandt sted for lang tid siden. Derfor vælger jeg og min familie at se fremad.

Og så er der kongens tendens til at blande sig i politik, som svenskerne, ifølge Lars Hovbakke Sørensen, heller ikke bryder sig om.

- Han har blandt andet udtalt sig positivt om diktaturet i Brunei i Asien og udtalt sig om ulvejagt, som er en meget stor sag i Sverige, fortæller Lars Hovbakke Sørensen.

Ifølge Billed-Bladets chefredaktør, Annemette Krakau, har de mange dĂĄrlige sager om kongen betydet, at han ikke længere fĂĄr særlig lang line af svenskerne.  

- Forleden holdt kongen tale til Nationaldagen, og her nævnte han ikke Sofia og Carl Philips bryllup, og sĂĄ fik han kritik i aviserne. Det er tydeligt, at der skal ikke meget til, før han fĂĄr kritik, siger hun til TV 2. 

Samtidig har Carl Gustafs hustru, dronning Silvia, kæmpet imod vedvarende rygter om, at hendes far Walther Sommerlath, skulle være nazist, og i 2012 forklarede hun pressen, at han ganske rigtigt havde været medlem af nazistpartiet, men ikke var aktiv.

Prins og prinsesse i stormvejr

Men også regentparrets børn prins Carl Philip og prinsesse Madeleine har været ramt af skandaler. I 2013 blev den designuddannede prins Carl Philip beskyldt for at have snydt og lagt navn til en pejseskærm. Designeren, der havde samarbejdet med prinsen om pejseskærmen, gik pludselig til medierne og hævdede, at han havde lavet langt det meste, og til sidst måtte prinsen give sig og sætte begge navne på skærmen.

Værre står det dog til for prinsesse Madeleine, der har befundet sig i en mediestorm i flere år. Svenskerne har længe været utilfredse med, at hun i første omgang bosatte sig i New York, og nu flytter til London med sin mand, Chris O’Neill, der efter alt at dømme er ret pressesky.

- Der er røre omkring Chris O’Neill. Han har fået folkeregisteradresse i England, og hun er stadigvæk i Sverige. Han dukkede ikke op til den svenske Nationaldag, hvor svenskerne kunne se en højgravid Madeleine sidde helt alene, og det bringer nogle følelser op i dem, forklarer Billed-Bladets chefredaktør Anne-Mette Krakau.

Det svenske monarkis redning finder man i kronprinsesse Victoria og prins Daniel, der har holdt sig nogenlunde fri af skandaler. Det mener begge royale eksperter. 

- Det svenske folk kigger mod kronprinsesse Victoria, prins Daniel og deres datter prinsesse Estelle. Parret er ekstremt dygtige til at begå sig, og Victoria er god til at tage sin datter Estelle med sig alle vegne. Det er dér, Sveriges kongelige fremtid ligger, siger Anne-Mette Krakau.

Faktisk er kronprinsessen sĂĄ populær, at 41 procent af svenskerne mente, at kong Carl Gustaf burde abdicere og lade hende komme til tronen, mens 44 procent dog mente, at han kunne blive siddende. Det viste en undersøgelse fra SOM-instituttet skriver Dagens Nyheter

Men selvom den svenske kongehus er i langt lavere kurs hos folket end det danske kongehus, mener Lars Hovbakke Sørensen, at der skal meget til, før Carl Gustaf kunne finde på at abdicere.

- Som situationen er nu, skal man ikke regne med, at han abdicerer, for ligesom i Danmark er der ikke tradition for det, siger han.