Royale

Ekspert: Dronningen sættes i penibel situation

Prins Henrik gav for mange år siden udtryk for, at han var utilfreds med sin titel og placering i kongehuset. Nu lufter han igen sin utilfredshed, og det er et temmelig farligt emne at give sig i kast med, vurderer ekspert. 

Prins Henrik lufter på hollandsk tv igen sin utilfredshed med at ’være under sin kone’ - en position han aldrig rigtig har haft det godt med. 

Da han i 2002 bragte emnet op, skabte det en del furore og stor debat, og det er et ømtåleligt emne, han bevæger sig ind på igen, vurderer Lars Hovbakke Sørensen, ekspert i europæiske kongehuse og ekstern lektor ved Københavns Universitet.

- Det er et sårbart emne, fordi det puster til en debat, der er et af de få problemer, kongehuset har haft på det seneste. Der er en meget penibel situation, fordi hans tanker bare ikke kan forenes med, hvordan traditionen og opbygningen i det danske monarki er, siger han til tv2.dk. 

Under samtalen om emnet, forholder Dronningen sig tavs, men der er ingen tvivl om, at hun støtter op om sin mand, vurderer royal reporter fra Billed Bladet, Trine Larsen.

- Dronningen ønsker alt det bedste for ham. Han har fortjent alt det bedste, og uden Henrik ville vi ikke have den dronning, vi har i dag, siger hun til tv2.dk. 

At dronningen støtter op om sin mand, er der ingen tvivl om. Også Bodil Cath, der er tidligere hofreporter på BT, er sikker på, at dronningen ønsker alt det bedste for prinsgemalen.

Det var hofreporter Bodil Cath, der stod bag interviewet med prins Henrik, da han forklarede, at han var utilfreds med at være nummer tre til en nytårskur i 2002. Hun har også set interviewet og hæfter sig ved, at det er holdt i en hyggelig tone, selvom hun også fastlår, at det er et alvorligt emne i kongehuset. 

- Jeg synes, det bliver sagt i en lidt gemytlig tone, og de griner lidt til sidst, selvom der selvfølgelig er alvor bag det. Jeg ser også, at hun lige lægger hånden over til ham undervejs. Jeg tror, dronningen støtter sin mand, men de er nok begge klar over, at det er lidt sent at ændre på situationen, siger Bodil Cath til tv2.dk.

De seneste år har forholdsvis roligt omkring prins Henrik og hans tilsyneladende utilfredshed med sin rolle. Et af de få problemer, kongehuset har haft i lang tid.

Det er Trine Larsen enig i.

- Jeg troede egentlig, han var ovre det. Vi kan også se i videoen, at dronningen lige lagde en hånd på siden af ham. Hun var nok nødt til lige at stoppe ham, siger Billed Bladets hofreporter Trine Larsen.

Prins Henriks titel

  • I 2002 blev dronningen forhindret i at deltage i den årlige nytårskur pga. sygdom. I den forbindelse valgte hoffet at lade kronprins Frederik modtage gæsterne i Christian IX's Palæ på Amalienborg, i stedet for prins Henrik. 
  • Det betød, at prins Henrik ikke fik lov til at modtage gæsterne i "sit eget hus". 
  • Efter den episode tog prins Henrik alene ned til sit franske vinslot i Caïx, hvor han i februar gav et opsigtsvækkende interview til Bodil Cath fra BT.
  • Her fortalte han, at han følte sig ydmyget og degraderet til nummer tre (under dronningen og sin søn). 
  • Udtalelsen skabte ramaskrig i både kongehuset og Danmark. Her blev det diskuteret, om det var prins Henrik, der havde urealistiske forventninger og var for fintfølende, eller om kongehuset og danskerne ikke havde gjort nok for at modtage ham og hjælpe ham ind i sin rolle. 
  • I 2005 fik prins Henrik ændret sin titel fra 'prins' til 'prinsgemal'