Hollywood-stjerner går i strejke – kan lamme filmbranchen

Produktioner, der allerede er ramt af manuskriptforfatternes strejke, kan blive udskudt yderligere med skuespillernes strejke oveni.

Ved midnat i USA går 160.000 skuespillere i strejke, og det indebærer Hollywoods helt store stjerner.

Det står klart, efter efter bestyrelsen af skuespillernes fagforening, Sag-Aftra, enstemmigt blev enige om at gå i strejke.

Sag-Aftra har i flere uger forhandlet med organisationen AMPTP, der forhandler på vegne af mediegiganter som Netflix, Amazon og Disney.

Men de flere ugers forhandling har ikke båret frugt, og nu nedlægger Hollywoods skuespillere altså arbejdet på ubestemt tid.

- Vi er ofrene her. Vi er ofre for en meget grådig enhed. Jeg er chokeret over den måde, som dem, vi har arbejdet med, behandler os, sagde formanden for Sag-Aftra, Fran Drescher, ved et pressemøde.

- Det er ulækkert. Skam over dem. De står på den forkerte side af historien i dette øjeblik, sagde formanden, der blev mødt af bifald efter sine indledende bemærkninger.

De centrale emner i forhandlingerne er blandt andet løn, jobsikkerhed og frygten for, at kunstig intelligens med tiden kan erstatte skuespillerne.

Strejken presser de nuværende produktioner af film og serier, som i forvejen er udfordrede af manuskriptforfatternes strejke, der begyndte 2. maj, og nu fortsætter på sin tredje måned uden en løsning i sigte.

Stjerner udvandrede fra premiere

Sag-Aftra repræsenterer alt fra statister til de helt store filmstjerner. Det er første gang siden 1980, at fagforeningens medlemmer nedlægger arbejdet.

Dertil er det første gang siden 1960, at både forfatterne og skuespillerne strejker på samme tid.

Forfatternes strejke har allerede forsinket produktionerne på en række serier og film, og tilslutter skuespillerne sig dem torsdag i strejken, kan pausen strække sig over sommeren og måske endda vare året ud, skriver CNN.

Den næste 'Avatar'-film, en række Marvel-projekter og serier som 'Emily In Paris' og 'The Mandalorian' er nogle af de projekter, der allerede er blevet udskudt.

Kun uafhængige produktioner, der ikke er associeret med de store filmstudier, ventes at kunne fortsætte. Dertil vil det få øjeblikkelig betydning for promoveringen af de film, der er på vej i biograferne i de kommende dage.

London-premieren på Christopher Nolans nye film ’Oppenheimer’ torsdag aften var rykket en time frem, så store stjerner som Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Robert Downey Jr. og Matt Damon kunne deltage, før den ventede strejke blev aktuel.

Men stjernerne endte med at udvandre fra premieren i solidaritet med strejken, kort før den blev annonceret. Det bekræfter Christopher Nolan ifølge Variety.

På den røde løber lød også fra navne som Matt Damon, Emily Blunt og Kenneth Branagh, at de ville udvandre, hvis strejken skulle ske.

- Der er mange mennesker her, som vi ikke ville skuffe, men vi er også i fuld solidaritet med vores kollegaer og det, de gør, sagde Keneth Brannagh, der spiller den danske fysiker Niels Bohr, til Variety på løberen.

- Jeg ved, at de har arbejdet flittigt på at opnå en aftale, som kommer på et kritisk tidspunkt i vores industri. Det er vigtigt, at vi er klar til at være skulder ved skulder med dem, mens situationen udvikler sig.

Strejken kan også udskyde Emmy-prisuddelingen, der omfatter tv-serier, til efteråret eller helt til det nye år.

Store stjerner støtter strejke

98 procent af Sag-Aftras medlemmer havde ifølge CNN stemt for, at ledelsen kunne sætte en strejke i gang, hvis de ikke nåede til enighed med mediegiganterne.

Nogle af Hollywoods helt store navne som Meryl Streep, Jennifer Lawrence og Glenn Close skrev i slutningen af juni under på et brev, der gjorde det klart, at skuespillerne var klar til at strejke, hvis ikke der kom tilfredsstillende resultater ud af forhandlingerne.

300 skrev i første omgang under på brevet, men siden er tallet oversteget 1000 ifølge Deadline.

Det er streaming-revolutionen, der har ændret Hollywood og filmindustrien, som nu får skuespillere og forfattere til at kræve bedre forhold.

De ønsker blandt andet højere løn og betaling, når deres film og tv-serier bliver distribueret på streaming-platforme. Dertil vil de have bedre beskyttelse mod brugen af kunstig intelligens i industrien, som de frygter kan bruges til at skabe optrædener, som skuespilleren aldrig har givet.