Oscar

Danskere forbigået ved Oscar-show

Film om russisk aktivist løb med Oscar-statuetten for bedste dokumentar foran danskinstrueret dokumentar om ukrainsk børnehjem.

Oscar-natten var ikke den store succes set med danske øjne.

Tre danskere var nomineret ved dette års prisuddeling, der fandt sted natten til mandag dansk tid, men alle måtte gå tomhændet hjem.

I kategorien bedste dokumentar måtte danske 'A House Made of Splinters' se sig slået af filmen ’Navalny’ om den russiske aktivist af samme navn.

'A House Made of Splinters' er instrueret af Simon Lereng Wilmont og foregår på et børnehjem i det østlige Ukraine, hvor den årelange krig har sat dybe spor og krævet sine ofre.

Tidligere Oscar-vindere missede statuette nummer to

Den danske klipper Mikkel E.G. Nielsen var nomineret i kategorien bedste klipning for filmen ’The Banshees of Inisherin’, men her var det ‘Everything Everywhere All at Once’, der løb med prisen.

’The Banshees of Inisherin’ finder sted på en irsk ø under den irske borgerkrig i 1923.

Mikkel E.G. Nielsen vandt i 2021 som den første dansker nogensinde en Oscar i samme kategori for filmen 'Sound Of Metal'.

Også den danske instruktør Anders Walter har modtaget en af de eftertragtede statuetter før – det skete i 2014 for kortfilmen 'Helium' – men heller ikke han gjorde kunsten efter natten til mandag.

Således blev Anders Walters film ’Ivalu’ slået af ’An Irish Goodbye’ i kategorien bedste kortfilm.

'Ivalu' fortæller historien om en afbrudt barndom og en lillesøsters søgen efter hendes forsvundne storesøster. Filmen er instrueret af Anders Walter og foregår på Grønland.

Anders Walther talte med TV 2s korrespondent i USA Jesper Steinmetz inden Oscar-showet, hvor han ankom sammen med skuespillerholdet fra filmen.

- Det er så fantastisk at være sammen med skønne skuespillere. Det er fantastisk at dele det med så stort et hold. Det kilder stadig i maven, sagde han til TV 2.

Én film stak af med priserne foran danskerfilm

Derudover var filmen ’Triangle of Sadness’, der har den danske skuespiller Vicki Berlin på rollelisten, nomineret i hele tre kategorier. I filmen medvirker også dansk-kroatiske Zlatko Buric.

Den handler om et modelpar, der strander på en øde ø med en gruppe milliardærer og en rengøringskone.

I alle tre kategorier gik prisen til én anden film.

Således modtog ‘Everything Everywhere All at Once’ både priserne for bedste originale manuskript, bedste instruktør og bedste film.

Du kan se eller gense hele Oscar-showet på TV 2 PLAY.