Kendte

Spekulationer spreder sig efter nye sange fra Miley Cyrus og Shakira

Nye sange fra Miley Cyrus og Shakira er overalt i disse dage. Det er ikke mindst fordi, de fodrer internettet med saftigt sladder om ekskæresterne.

Der er ikke noget som god kendissladder, der kan sætte ild til internettet. Men når kendisserne selv hælder benzinen på, spreder ilden og røgen sig for alvor uden for fanfora og sladdersider.

De to sange, der topper Spotifys globale hitliste og er blandt toppen på Youtubes ’Hot lige nu’-liste, kommer fra popstjernerne Miley Cyrus og Shakira.

Mens de to videoer på mange måde er forskellige, så er der særligt én ting, der forbinder dem. De menes nemlig at være musiske knive i ryggen på deres eksmænd.

Det har ikke overraskende fået folk til at kaste sig frådende ud i at tolke på hver enkelt linje og scene i videoerne. Musikjournalist hos Soundvenue Jennifer Frydensbjerg Lehmann er en af dem, der har fulgt tæt med.

- Det er dramaet og det beskidte vasketøj, der bliver luftet for alle. Vi elsker jo, når kendte mennesker udleverer sig selv på den her måde. Det er to kvindelige kunstnere mod deres eksmænd, og der er noget relaterbart i den smålighed, man kan opleve efter et break-up, siger hun til TV 2.

Mens Shakira er gået mere råt og direkte til værks, så har Miley Cyrus nye sang ’Flowers’ fået onlinedetektiverne i arbejdstøjet.

Opsigtsvækkende lighed med Bruno Mars-sang

Iført gylden kjole, solbriller og et køligt udtryk indleder Miley Cyrus sin sang ’Flowers’, der på blot en uge er lyttet over 83 millioner gange på Spotify og er set over 62 millioner gange på Youtube.

I de tre minutter og 21 sekunder, som videoen varer, leverer hun et væld af skjulte budskaber, som internettet hurtigt har forbundet med eksmanden Liam Hemsworth, som hun blev skilt fra i 2019.

Det er tydeligt i teksten, at hun synger om et forlist forhold, som hun nu har lagt bag sig. I omkvædet synger hun, at hun kan købe blomster til sig selv og tage sig selv med ud og danse.

Og de linjer har en opsigtsvækkende lighed med Bruno Mars-sangen ’When I Was Your Man’, som Liam Hemsworth ifølge rygtebørsen skal have dedikeret til Miley Cyrus ved deres bryllup.

En anden populær teori er, at sangen blev udgivet på Liam Hemsworths fødselsdag, 13. januar. Og sådan fortsætter fortolkninger i lange baner.

Hyldes for girl power-sang

Men er der reelt noget at komme efter, eller bliver teksten og videoen taget helt ud af kontekst? Miley Cyrus har i hvert fald tidligere vist sig dygtig i at tage internettet med storm med sine musikvideoer, ikke mindst med storhittet ’Wrecking Ball’ fra 2013.

Jennifer Frydensbjerg Lehmann mener ikke, at forbindelserne til eksmanden er rent tilfælde.

- Alt peger på, at det skulle være ham, den er henvendt til. Det er også det, som maskineriet bag hende ønsker at antyde. Det er 100 procent meningen, at vi skal tænke det her.

Uden for al sladderen flyder det også med ros til Miley Cyrus for at lave et vaskeægte girl power-hit. Den kommer blandt andet fra Gloria Gaynor, der står bag 1978-hittet ’I Will Survive’, der også kredser sig om at træde styrket ud af et forlist forhold.

Når det kommer til Shakiras populære video ’Bzrp Music Sessions, Vol. 53’ er der modsat væsentligt mindre overladt til fortolkning.

Hiphoppens diss-track i poppens verden

I bedste diss-track-stil, som vi kender det fra årtier med beefs i hiphop-verden, står Shakira med ørebøffer foran mikrofonen og produceren ved sin side. I den tre minutter og 38 sekunder lange video sender hun slag efter slag mod sin eksmand, fodboldspilleren Pique, som hun blev skilt fra sidste år.

Pique har siden fundet sammen med en 23-årig kvinde, og hun undslipper heller ikke den 45-årige colombianers stik.

- Jeg er to 22-årige værd. Du byttede en Ferrari for en (Renault) Twingo. Du byttede et Rolex for et Casio, synger Shakira.

Som et kækt modsvar mødte Pique nogle dage efter op iført et Casio-ur.

De direkte kommentarer var lige noget for Youtubes-brugere. Et døgn efter videoen blev udgivet 12. januar var den set over 63 millioner gange, hvilke satte rekord for en latinamerikansk sang på Youtube. I skrivende stund er den set over 158 millioner gange.

En ting er, at sangene har fået medvind gennem det underliggende kærlighedsdrama. Men de er også udtryk for en tendens, der har fået en større rolle i musikverdenen over de seneste år.

Selv de store kunstnere er med på taktikken om at skabe den her sladder.

Jennifer Frydensbjerg Lehmann, musikjournalist hos Soundvenue

Flere stjerner bruger privatlivet til at skabe opmærksomhed

Det er som sådan ikke et nybrud, som Shakira og Miley Cyrus har begået, mener Jennifer Frydensbjerg Lehmann.

Beyoncé dedikerede et helt album, Lemonade, til at svine sin mand, rapperen Jay-Z, for at være hende utro, og Taylor Swift har i det seneste årti været fast leverandør af lyriske uppercuts mod forrige partnere, eksempelvis med sangen 'Dear John', der menes at rette sig mod musiker John Mayer.

Og det er netop Taylor Swift, som Miley Cyrus læner sig op ad, siger Jennifer Frydensbjerg Lehmann.

Men hun ser alligevel noget nyt i, at store stjerner ser ud til at bruge dramaet i deres privatliv til at skabe opmærksomhed. Det har ellers været forbeholdt nye navne, der har brug for omtalen.

- Det tegner et billede af, at selv de store kunstnere er med på taktikken om at skabe den her sladder.

Og med den succes, som de to numre har fået, så kan vejen meget vel være banet for flere rødglødende disstracks fra toppen af poppen.

- Nu er det bevist, at det virker. Sociale medier er i dag med til at definere, hvordan et nummer klarer sig. ’Flowers’ er et afdæmpet popnummer, som måske ikke havde samme appel, hvis den ikke havde den fortælling rundt om sig, siger Jennifer Frydensbjerg Lehmann.