Kendte

Vivienne Westwood gjorde punk til mode: - Hun fik folk til at turde gå mod strømmen

Westwoods mod til at være anderledes er det, hun vil blive husket for, siger dansk modeekspert.

Torsdag døde den britiske topdesigner Vivienne Westwood i en alder af 81 år.

Dermed har modebranchen sagt farvel til en forretningskvinde, der først blev kendt for at gøre punk til mode og senere blev kendt som en rebelsk aktivist.

Redaktøren af den amerikanske modebibel 'Women’s Wear Daily', John Fairchild, har udnævnt Westwood til en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige modedesignere, og i hyldester til den britiske topdesigner dagen efter hendes død bliver hun kaldt alt fra en aktivistisk pioner til et stilikon.

TV 2 har sammen med den danske modeekspert Lotte Freddie dykket ned i Vivienne Westwoods liv for at se, hvad der gjorde hende så speciel.

Det var meget vildt, og det var meget anderledes

Lotte Freddie, modeekspert

Iturevet tøj og sikkerhedsnåle

Det er lidt over 41 år siden, at Vivienne Westwood havde sin debut på catwalken, men inden da var hun allerede slået igennem med sine punkinspirerende designs i 1970’erne.

Vivienne Westwoods liv kort fortalt:

  • Blev født i Derbyshire i England 8. april 1941
  • I 1971 åbnede hun en tøjbutik i London sammen med bandmanager Malcolm McLaren, som blev et mødested for tidligere medlemmer af Londons punkscene. 
  • I 1981 lancerede Westwood sin første catwalk-kollektion sammen med McLaren, der fik opmærksomhed for sit androgyne udtryk. 
  • I 1992 giftede hun sig med den østrigske designstuderende Andreas Kronthaler, der var 25 år yngre end hende. De var sammen frem til Westwoods død. 
  • Westwood var tilhænger af det britiske kongehus og har flere gange modtaget hæder fra selvsamme institution. I 1992 blev hun udnævnt 'Order of the British Empire' af Dronning Elizabeth. 

Lotte Freddie fortæller om en stil, der var kendetegnet af iturevet tøj, slogans på t-shirts, sikkerhedsnåle og massive plateausko.

- Det var meget vildt, og det var meget anderledes. Hun lavede rav i den og vendte op og ned på alting, siger Lotte Freddie.

Den britiske designer, der startede ud som væver, voksede sig større i den britiske modeindustri med hjælp fra Malcolm McLaren, der var manager for det engelske punkband Sex Pistols.

De to åbnede en tøjbutik sammen i 1971 ved navn ’Sex’ på King’s Road i London, der blev mødested for de tidligere medlemmer af Londons punkscene, og som ifølge Westwood skulle komme til at ”åbne mange døre” for hende.

En vedholdende aktivist

De åbne døre gjorde det ikke kun muligt for den britiske designer at iklæde nogle af verdens største navne. De gav hende også en platform at snakke fra, fortæller Lotte Freddie.

For det var ikke kun på modescenen, at Vivienne Westwood gjorde sig bemærket. Hun var en vedholdende aktivist inden for blandt andet klima, korruption og global uretfærdighed.

Designerens kritiske attitude over for etablissementet viste sig både i hendes modekreationer og hendes politiske udsagn,

Så sent som i 2020 lod Westwood sig udstille i et fuglebur foran Englands højesteret for at protestere mod den mulige udlevering af WikiLeaks-stifteren, Julian Assange, til USA.

Og på et tidligere besøg i det britiske kongehus, hvor dronningen skulle tildele Westwood det britiske imperiums orden (OBE), chokerede designeren de fremmødte fotografer, da hun snurrede rundt og afslørede, at hun var dukket op uden undertøj.

Vil blive husket for hendes mod

I 2023 vil en ny nonprofitorganisation startet af Vivienne Westwood selv, hendes søn og barnebarn blive lanceret og dermed fortsætte arven fra Westwoods aktivisme.

Alt imens vil designerens mand, Andreas Kronthaler, fortsætte designerens kreative arbejde, der ifølge Lotte Freddie er gået fra at være punkinspireret til blandt andet at bestå af overdådige aftenkjoler.

For eksempel var den fiktive karakter Carrie Bradshaw fra tv-serien Sex and the City iført et af Westwoods design, da hun skulle giftes med Mr. Big.

Westwood har dog bibeholdt det genkendelige i sine kreationer, siger Lotte Freddie, og det er da heller ikke et unormalt syn at se nye stjerner i hendes tøj.

Selv var Vivienne Westwood en erklæret anti-forbruger, og hun har tidligere opfordret folk til at stoppe med at købe tøj.

Og det er lige netop designerens mod til at være anderledes, som Lotte Freddie tror, at Vivienne Westwood vil blive husket for i fremtiden.

- Hun fik folk til at turde gå mod strømmen og vove pelsen. Det gjorde hun selv med ligegyldigt, hvad hun lavede.