Kendte

Hiphoppens helt store stjerne er klar med nyt album – og en opsigtsvækkende video

Op til udgivelsen af sit første album i fem år har rapper Kendrick Lamar delt en musikvideo, hvor han er deepfaket som blandt andre Kanye West.

Han har vundet 14 Grammy-priser. Han er den første rapper i historien til at modtage en Pulitzer-pris. Hans sang ’Alright’ har været den uofficielle temasang for Black Lives Matter-bevægelsen i USA.

Der er efterhånden meget, der taler for, at når Kendrick Lamar åbner munden, bør man lytte efter.

Og efter flere års dvale rører rapperen nu på sig igen.

Søndag fik verden den første, nye bid af Kendrick Lamars egen musik i årevis, da han udgav sangen ’The Heart Part 5’ med en opsigtsvækkende video til.

Nummeret lægger an til udgivelsen af rapperens første album i fem år, ’Mr. Morale & The Big Steppers’, der er sat til at udkomme på fredag 13. maj.

Men hvem er manden, der af mange bliver kaldt den bedste rapper i live, og hvorfor er det så stor en begivenhed, når rapperen for første gang i årevis sender ny musik på gaden?

Det har TV 2 allieret sig med Soundvenues hiphop-kender Kristian Karl for at svare på.

Deepfaker sig som afroamerikanske ikoner

Kendrick Lamar har siden sit gennembrud med albummet ’Good Kid, M.A.A.D City’ stået for en række opsigtsvækkende numre, musikvideoer og optrædener. Og det nyeste nummer er ingen undtagelse.

I videoen toner rapperen frem iført hvid t-shirt og sort bandana om halsen foran en rød baggrund, og gennem videoen transformerer hans ansigt sig ved hjælp af deepfake til flere afroamerikanske ikoner, blandt andre Kanye West, Will Smith, O.J. Simpson og Kobe Bryant.

Sangen har ikke et storladent omkvæd, der kan få sangen til at køre i ustoppelig rotation på radiostationerne i ugen op til det nye album.

I stedet spytter han hurtige rim i rap og læner sig med Kristian Karls ord mere op ad lyrisk sofistikeret undergrundsrap end rappende popstjerne. Og netop dette er en af de ting, der gør ham til en ”anomali i hiphoppens verden”, lyder det.

- Det er sindssygt, at han er så stor, som han er, når han laver så kompleks og samfundsrevsende musik. Det er normalt ikke det, der gør folk til store stjerner. Han insisterer på kompleksitet i rappen, siger Kristian Karl.

Får fans til at grave efter meningen med musikken

Som skrevet i indledningen lyttes der, når Kendrick Lamar åbner munden. Det ses meget tydeligt i, at den nye musikvideo på to dage er blevet set 13 millioner gange.

Og flere musikkolleger og amerikanske stjerner har været ude på Twitter med en hyldest til den første sang fra rapperens egen hånd siden 2018. Det gælder blandt andre basketballstjernen LeBron James og den australske sanger og rapper The Kid Laroi.

Særligt videoen vækker opsigt, når Kendrick Lamar forvandler sig til flere kontroversielle skikkelser, heriblandt O.J. Simpson og Will Smith. Fans og medier har allerede kastet sig over tolkningen af teksten og videoen, og det er netop kendetegnet ved Kendrick Lamar.

- Han rapper tit ud fra forskellige karakterer, og der er et væv af dobbeltbetydninger på hans albums, som hans fans elsker at dykke ned i og tolke på. Han sætter krav til sine lyttere om gå i dybden med teksten, og den tilgang har de fleste popstjerner jo ikke, lyder det fra Kristian Karl.

Mens fansene hungrer efter alt, der har en snært af Kendrick Lamar over sig, så holder rapperen sit privatliv meget lukket og gør kun meget sparsomt brug af sociale medier i forbindelse med ny musik.

Så hvad er det, der har formet en af nutidens mest indflydelsesrige rappere? Meget binder sig op på opvæksten i den hårdkogte bydel Compton i Los Angeles, hvor han som femårig så sit første drab.

Musikvideo i hjembyen blev startskuddet

Lamar voksede op i et kristent hjem, som stod i stor kontrast til et område plaget af bandekriminalitet og politivold. Opvæksten i byen er central i hans musik, hvor gennembrudsalbummet 'Good Kid, M.A.A.D City' fra 2012 næsten filmisk beretter om oplevelserne med bandedrab, stoffer og raceulighed i USA.

Albummets forside beskriver Kendrick Lamar selv som et billede på opvæksten. Kendrick Lamar som barn, der sidder på skødet af sin onkel, som kaster et bandehåndtegn, mens der på bordet er en sutteflaske ved siden af en sprutflaske.

Som otteårig så han hiphop-ikonerne Dr. Dre og 2Pac indspille en musikvideo i byen. Det inspirerede ham til at kaste sig over rapmusik. Og da han i folkeskolen udviklede en interesse for poesi, blev stenene lagt til den vej, der har ført Kendrick Lamar til toppen af hiphop-verden.

I gymnasiet fik en lokal entreprenør øje på Kendrick Lamars særlige talenter og hev ham ind i sit nystartede pladeselskab Top Dawg Entertainment (TDE), hvor Kendrick Lamar forblev tilknyttet til indtil for nylig.

Og inden længe fik selvsamme Dr. Dre, som havde drevet Kendrick Lamar ud i rappen, øjnene op for stortalentet og tog ham under sine vinger op til udgivelsen af 'Good Kid, M.A.A.D City'.

Fra det album tog det fart, og med tiden har Kendrick Lamar brugt sin historie fra Compton og som afroamerikansk stjerne til at sætte fokus på betændte emner, som har sikret ham både hyldest og fordømmelse.

Opsigtsvækkende optrædener

Rapperen har mange gange brugt sine optrædener i bedste amerikanske sendetid til at stille skarpt på den raceulighed og politivold, som rapperen var vidne til i opvæksten.

Det skete blandt andet ved BET Awards i 2015, hvor optrådte han på toppen af vandaliserede politibiler som en kommentar til politivolden mod afroamerikanere – noget, der fik konservative stemmer i USA til at fordømme rapperen.

Året efter optrådte han i fængselstøj og lænker ved Grammy-uddelingen.

- Han er villig til at tackle nogle af de mere komplekse problemstillinger. Han tager sjældent den lette vej. Det er ikke fastfood hos Kendrick Lamar. Man får sine grøntsager, forklarer Kristian Karl.

I hiphoppens verden er det yndet at lave lister over de største rappere i historien og blandt dem, der er i live. Og her er Kristian Karl ikke i tvivl om, hvor Kendrick Lamar hører til.

- Han ligger helt i toppen og kan konkurrere med de afdøde ikoner. Jeg har svært ved at se en anden, der i den seneste lange årrække har haft en lignende stribe af store albums, som Kendrick Lamar har haft.

Hvor det nye album bevæger sig hen, er endnu ikke til at sige, for Kendrick Lamar holder sine kort tæt til kroppen. Men meget taler for, at du bør lytte, når Kendrick Lamar fredag taler til verden igen.