Jim Lyngvild står ved sin 400 kvadratmeter store vikingeborg Ravnsborg, der ligger nær Korinth på Sydfyn.
Vild, vildere, Lyngvild

På et toilet skjult fra sine plageånder tog Jim Lyngvild beslutningen, der ændrede hans liv

Jim Lyngvild har altid skilt sig ud – men først da han accepterede det, blev det en styrke.

- Flodhest! Flodhest! Flodhest!

Alle børnene fra klassen dannede en cirkel om niårige Jim Lyngvild i skolegården. De hoppede, mens de rytmisk råbte ordet igen og igen og igen.

Hvorfor de kaldte ham det, aner han ikke. Han vejede ikke ét gram for meget.

Alligevel opnåede de den ønskede reaktion: Han blev hidsig og kastede med ting.

Hans voldsomme temperament fik ham til at skille sig ud. Endda endnu mere, end når han sad og designede kunstskøjteløbsdragter, mens de andre drenge spillede fodbold eller legede krig.

For Jim Lyngvild var ikke som de andre, og det gjorde ham til et oplagt mobbeoffer.

Dagligt måtte han kæmpe for at undgå de hårde drenge, der gav ham buksevand og tæsk. Og det var det samme hver gang.

Skiftede skole ti gange

I løbet af de otte år i folkeskolen nåede han at gå på ti forskellige skoler på Albertslund-egnen, hvor han voksede op.

Hans udadreagerende adfærd gjorde ham til det evige problembarn.

Men selvom opvæksten på den københavnske vestegn var benhård, ville han ikke have været den foruden.

Endelig var jeg sluppet væk fra plageånderne i Albertslund, og så begyndte det hele forfra

Jim Lyngvild, designer og forfatter

For som han siger, har strabadserne gjort ham til den person, han er i dag, hvor Jim Lyngvild i voksenudgaven gør en dyd ud af at være anderledes.

Mange kender ham som den flamboyante multikunstner, iværksætter, forfatter og vikingeentusiast, der har issen tatoveret med runer og ikke er bange for at føre sig frem med farverige fjerboaer, pailletter og politisk ukorrekt pelsværk.

Netop nu er han aktuel i tv-serien ’Vild, vildere, Lyngvild’, der følger ham tæt, både i privatlivet hjemme i hans selvbyggede vikingeborg på Sydfyn og i arbejdet med hans karrieres nye drømmeprojekt:

Borgring Oplevelsescenter, der er verdens første levende museum for nordisk mytologi. Et projekt til 50 millioner kroner, hvor han er hyret til at skabe designet.

Men at Jim Lyngvild i dag som 43-årig på mange måder føler sig på toppen mentalt og ikke gik psykisk ned på grund af massiv mobning, skyldes, ifølge ham selv, kun én ting.

At han som teenager traf en vigtig beslutning.

Forvandlingen

Efter de barske år i folkeskolen skulle Jim Lyngvild som 15-årig på efterskole.

Han glædede sig helt vildt til at starte på en frisk og få nye kammerater.

Men allerede efter en uge begyndte de hårde drenge at mobbe ham. Han husker, hvordan de løb efter ham og kastede blommer på hans hvide tøj, så han måtte flygte ind på toilettet.

Så snart han var i sikkerhed bag den låste dør, brød han sammen.

- Jeg satte mig ned, stortudende, og havde enormt ondt af mig selv. ”Nej, nu kan jeg ikke mere!”, tænkte jeg. Endelig var jeg sluppet væk fra plageånderne i Albertslund, og så begyndte det hele forfra, fortæller Jim Lyngvild, da TV 2 interviewer ham om, hvordan det er altid at skille sig ud.

Men mens han sad der på efterskoletoilettet og overvejede, om han skulle gøre en ende på det hele, skete der pludselig en forvandling i ham.

- Om det var fegudmoren fra ’Askepot’, der kom mig til undsætning, eller mine egne tanker, der slog en kolbøtte, ved jeg ikke. Men jeg besluttede mig for, at når jeg gik ud ad døren, skulle jeg aldrig mere være et offer. Nu ville jeg sejre, siger Jim Lyngvild.

Fra den dag vendte han sit særpræg til en styrke.

Han gjorde sig gode venner med de populære og pæne piger, så drengene ikke længere turde genere ham.

Han begyndte at sy sit eget tøj, farvede sit hår lilla – hvilket var ret usædvanligt dengang i 1993 – og sprang ud som homoseksuel.

Personaen Jim Lyngvild, som vi kender ham i dag, var skabt. Og han så sig ikke tilbage.

Modediktator og tv-kendis

Barnedrømmen om at blive designer førte i første omgang Jim Lyngvild ind i modebranchen.

Jim Lyngvild

 • Født 27. december 1978 i Holbæk. Voksede op i Albertslund.
 • Døbt Jim-Martin Alexandar Konstantin Falke-Skjold Wegener Lyngvild.
 • Søn af Kirsten Petersen og Finn Martin Wegener Lyngvild.
 • Er uddannet designer fra Fashion Design Akademiet i 2002 og har desuden gået på fotograf-, urmager- og skuespilskole.
 • Har siden 2009 medvirket til udgivelsen af 25 bøger som forfatter og/eller fotograf.
 • Byggede fra 2011-2012 den over 400 kvadratmeter store vikingeborg Ravnsborg ved Korinth på Sydfyn.
 • Bekender sig til asatroen og opførte i 2016 et tempel tilegnet den nordiske tro.
 • Blev i 2007 gift med Morten Paulsen. Vielsen blev foretaget af en mytologisk præstinde.
 • Ejer virksomheden Raunsborg, der producerer hudpleje- og skønhedsprodukter, samt bryggeriet Frejdahl.
 • Bidrog i 2018 med fotografier til Nationalmuseets permanente udstilling om vikingetiden og står for øjeblikket bag 'Vølver, guld og guder' på Køge Museum.
 • Har medvirket i en lang række tv- og reality-programmer. Er p.t. aktuel i 'Vild, vildere, Lyngvild' på TV 2 FRI og PLAY.

Han tog en toårig uddannelse på Fashion Design Akademiet i København og scorede topkarakter for sit eksamensprojekt, en svulstig tøjkollektion inspireret af vikingefundet Guldhornene.

Han ville ændre folks holdning til tøj, og som 25-årig åbnede han modebutikken Gespenst midt i hovedstaden, hvor han solgte tøj af eget design. Vilde kjoler med Snehvide, motorcykler og biler på, og trenchcoats fyldt med blomster, guld, perler og pels.

Det skulle være i orden at skille sig ud.

Livet bag en forretningsrude blev dog hurtigt for kedeligt for Jim Lyngvild. Han måtte ud i projektørlyset og blive et kendt ansigt, hvis han skulle vise verden, hvem han var, og hvad han kunne.

Så han greb chancen, da realityprogrammet ’Robinson ekspeditionen’ i 2005 søgte nye deltagere.

Han gav casterne, hvad de ville have: Et homoseksuelt snakkehoved, der kunne være venner med alle og samtidig provokere.

Herfra gik det stærkt. Han havde skærmtække og var kontroversiel. Tv-kendissen Jim Lyngvild var født, og en lang række andre realityprogrammer stod i kø for at få ham med. Blandt andet ’4-stjerners middag’, ’Zulu djævleræs’ og ’Masterchef’, som han i øvrigt vandt i 2013.

Jim Lyngvilds identitet som mediedarling blev sideløbende boostet i rollen som Ekstra-Bladets ”Modediktator”.

Han var grænsesøgende, skånselsløst ærlig og næsten barnligt filterløs i sin bedømmelse af de kendtes outfits på de røde løbere.

Eksempelvis beskrev han i 2010 tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt for "en lolitadukke med et halvslapt Duracell-batteri i ryggen". En af den slags bemærkninger, der udløste en tsunamibølge i den danske andedam.

Meget rammende for sin udiplomatiske stil har han flere gange sammenlignet sig med den åbenmundede dreng i ’Kejserens nye klæder’.

Da han også eksponerede sig selv som nøgenmodel i samme tabloidavis og senere blev venner med Dansk Folkepartis daværende formand, Pia Kjærsgaard, var han heller ikke længere ”stueren”.

Lige siden har han gang på gang trukket overskrifter og delt vandene i den offentlige debat.

Vanvidsgenet

Ligesom Jim Lyngvild helt fra barnsben vidste, at han skilte sig markant ud fra mængden, var han også klar over, hvor hans vilde, koleriske sind stammede fra.

Han kalder det for ”vanvidsgenet” eller "tossegenet".

Det ligger i mine gener at være utilpasset og udadreagerende

Jim Lyngvild, designer og forfatter

Ifølge hans overbevisning er det nedarvet gennem generationer i hans fars gren af familien, Wegener Lyngvild-slægten. En gammel dansk-tysk adelsfamilie, som har fostret adskillige excentriske kunstnere og rigmænd.

Igennem sin opvækst mærkede han det på nærmeste hold.

- Min far blev kaldt Røde Tyr, ikke bare fordi han lignede en viking med rødt hår og skæg, men fordi han havde et rasende temperament. Det samme havde min farfar og oldefar, som også begge var hidsige og voldelige. Så det ligger i mine gener at være utilpasset og udadreagerende, forklarer Jim Lyngvild.

Hans fars utæmmelige raseri førte til, at forældrene blev skilt, da Jim var to år gammel. Faren døde, da Jim var ti år.

Men for ham var det bare en lettelse. For faren tog stoffer, drak og tæskede både hans mor og hans fire søskende. Som den yngste i børneflokken gik Jim fri, fordi han var sin fars eneste biologiske søn.

Det nedarvede vanvidsgen har dog også haft direkte konsekvenser for Jim Lyngvild selv.

Da han gik i 7. klasse, blev han i et halvt år anbragt til observation på det psykiatriske hospital Nordvang. Anledningen var, at han havde kastet en rulleskøjte i hovedet på en af sine mobbere.

Han opholdt sig i dagtimerne på den børnepsykiatriske afdeling, hvor han gik i skole. Hans kusine, der havde del i samme genpulje, gik der også.

Mentalundersøgelserne viste dog, at den unge Jim ikke fejlede noget. Til gengæld havde han, efter eget udsagn, en iq på 152. En normal ligger på mellem 90 og 110.

Ikke overraskende slog han også voldsomt ud på temperamentsskalaen.

Redningen

I de senere år er Jim Lyngvild blevet bedre til at tøjle sine eksplosive temperamentsudbrud. Med færre konflikter til følge.

Indimellem kan han også fornemme, hvornår det er bedst helt at holde sin kæft.

Når man er gift med en vestjyde, får man ikke så meget ud af at sidde og råbe og skrige

Jim Lyngvild, designer og forfatter

Det hele skyldes primært én person: Vestjyden og ægtemanden Morten Paulsen, som er hans diametrale modsætning.

- Han er min redning. Jeg ville simpelthen ikke kunne fungere uden ham. Når man er gift med en vestjyde, får man ikke så meget ud af at sidde og råbe og skrige. For så kigger han bare på dig, som om at du er en idiot. Og efter 20 år finder man ud af, at det ikke kan betale sig, griner Jim Lyngvild.

Selvom den farverige og højtråbende multikunstner gerne udtaler sig til medierne og optræder på tv, er han ikke særligt vild med kendislivet. Han trives bedst med at bo tilbagetrukket på parrets enorme vikingeborg i den sydfynske natur.

Parret er fælles om at drive virksomhederne Raunsborg og Frejdahl, som er henholdsvis en storsælgende cremeserie og en populær specialølserie.

Arbejdsfordelingen mellem ægtefællerne passer til deres temperament: Jim står for alt det praktiske, udadvendte og kreative, mens Morten holder styr på det hjemlige og økonomien.

På den måde er parrets samliv ret traditionelt, stille og roligt.

Ét sted lader Jim Lyngvild dog stadig temperamentet få frit løb. Det er på Facebook, hvor han har over 150.000 følgere.

- Hvis jeg synes, at nogen har opført sig modbydeligt, eller at noget er uretfærdigt, flipper jeg jo stadigvæk ud. Bare kun med ord, siger han.

Jim Lyngvild ved, at han aldrig bliver politisk korrekt eller stueren. Og det har han heller ikke noget ønske om.

- Jeg kommer aldrig til at være sådan en, der kun siger de rigtige ting, fordi det kan gavne mig økonomisk, som han formulerer det.

Drivkraften

Når Jim Lyngvild en sjælden gang imellem tænker tilbage på sine plageånder i skolegården, er det ikke med had eller hævntørst. Snarere medlidenhed.

For han ved, at de drenge, der var mest modbydelige imod ham, alle kom fra omsorgssvigtede hjem. Nogle af dem har siddet i fængsel og haft det svært.

De store udfordringer i livet kan jo gå hen og blive din største gave

Jim Lyngvild, designer og forfatter

I dag føler Jim Lyngvild endda en vis taknemlighed over for sine mobbere.

Han mener, at de har givet ham den drivkraft, der har været med til at skabe hans succes.

- De store udfordringer i livet kan jo gå hen og blive din største gave. I mit tilfælde har det betydet, at jeg knokler dobbelt så hårdt som alle andre og ikke stiller mig til tåls med noget, før jeg er 100 procent tilfreds og kan sige: Nu skal jeg kraftsparkemig nok vise, at jeg er bedre end jer!

Med andre ord er Jim Lyngvild lykkelig for, at han blev tvunget til at kæmpe for at holde fast i sig selv.

- Det har gjort mig stærk som en løve og givet mig et fantastisk liv, konkluderer han.

Se 'Vild, vildere, Lyngvild' tirsdag klokken 20.30 på TV 2 FRI eller lige nu på TV 2 PLAY.