Kendte

'Friends'-stjerne fortryder plastikkirurgi

Ifølge ekspert ses der en modbølge, hvor kvindelige skuespillere gør op med Hollywoods uopnåelige idealer.

- Jeg ødelagde mit udseende i jagten på evig ungdom.

Sådan lyder det fra 'Friends'-stjernen Courteney Cox i et interview med The Times.

Folk talte om, hvad jeg havde fået lavet

Courteney Cox

Her fortæller hun, hvordan hun i mange år jagtede et ungdommeligt ydre og tyede til plastikkirurgi for at få det. Så meget, at hun i dag fortryder, at hun valgte at få skønhedsoperationerne.

- Jeg indså ikke, at shit, jeg så faktisk rigtig mærkelig ud med injektioner og alt det, jeg gjorde ved mit ansigt, som jeg aldrig ville gøre i dag, fortæller hun.

Folk snakkede for meget

Courteney Cox er kendt for at spille Monica i kult tv-serien 'Friends'. Hun er i dag 57 år gammel, men gennem store mængder af filler og botox har hun forsøgt at modvirke, at det kan ses.

- Der er et tidspunkt, hvor du tænker: "Oh, jeg er ved at ændre mig. Jeg ser ældre ud". Og jeg prøvede at jagte det (ungdommelighed, red.) i flere år, siger hun i interviewet med The Times.

Netop Corteney Cox' udsendende har i mange år været genstand for diskussion i sladderpressen.

Det er blevet normen i Hollywood, at folk går rundt og ser på folk, der ser 20 til 30 år yngre ud

Jacob Heinel Jensen, journalist på B.T.

Senest i forbindelse med at de seks venner fra 'Friends' i maj samledes til en reunion. Her skabte det meget røre, da flere bemærkede, at skuespillernes ansigter var opstrammet af botox og fillers.

Og det var netop den snak, der fik Cox til at reflektere mere over, om mængden af kosmetiske indgreb havde taget overhånd.

- Folk talte om, hvad jeg havde fået lavet, så jeg begyndte at tænke: "Jeg er nødt til at stoppe nu", fortæller skuespilleren i interviewet.

Hun forklarer samtidig, at presset over at blive ældre især bunder i, at hun har oplevet, at der i branchen var nogle idealer, som hun skulle leve op til.

- Jeg ved dog ikke altid, om presset udefra er mere voldsomt end det pres, jeg udsætter mig selv for, fortæller hun.

Godt selv at bryde tabuet

Og det er ikke så underligt, lyder det fra Jacob Heinel Jensen, der er journalist på B.T. og har et indgående kendskab til Hollywood. Der er nemlig stadig et stort pres på skuespillere i Hollywood om at holde sig unge. Dertil er der uanede muligheder for at ændre ens udseende.

- Hun er 57 år gammel, og sådan er der ikke mange i den alder, der ser ud, men i Hollywood er det noget andet, siger han og fortsætter:

- Det er blevet normen i Hollywood, at folk går rundt og ser på folk, der ser 20 til 30 år yngre ud.

Corteney Cox sætter samtidig ord på, at hun synes, det er svært at blive ældre. Og selvom hun har lovet sig selv, at hun ikke skal have flere kosmetiske indgreb, så fylder alderen stadig i hendes bevidsthed.

- Der er intet i vejen med at være 60, jeg kan bare ikke tro det. Tiden går så hurtigt, siger hun.

Det kan dog være til Cox' fordel, når hun selv italesætter sine plastikoperationer, vurderer Jacob Heinel Jensen.

- Det får hun pluspoint for. Det har været tabu i mange år. Der er ikke så mange kendte, der går rundt og taler om, hvad de har fået lavet, siger han.

Jacob Heinel Jensen husker, at vi havde en lignende debat herhjemme i 2018, hvor den danske skuespiller Paprika Steen satte fokus på fillers og botox i filmbranchen. I et opslag på Instagram skrev hun, at hun havde "prøvet botox", men var gået "for langt" og derfor ikke længere kunne bevæge sit ansigt. Dermed brød hun et tabu, forklarer han.

Også et pres herhjemme

Sammenlignet med idealerne i Hollywood er der dog et langt mindre pres på danske skuespillere. Det fortæller Elisa Lykke, der er caster og pr-agent.

Hun ser derimod en modbevægelse, hvor flere skuespillere siger fra over for de uopnåelige skønhedsidealer.

Det kan være, man går til casting på en rolle, hvor man skal se 10 eller 20 år yngre ud

Elisa Lykke, caster og pr-agent

Det sker blandt andet i HBO-serien 'Mare of Easttown', som havde skuespilleren Kate Winslet i hovedrollen. Skuespilleren slog her fast, at hun kun ville medvirke i serien, hvis folkene bag lovede ikke at retouchere hendes udseende.

I Danmark oplever Elisa Lykke, at der generelt er en større accept af, at kvinder også ældes, og at der også er plads til dem på det store lærred. Hun fremhæver blandt andet skuespillere som Birthe Neuman og Paprika Steen.

Et andet eksempel er Sidse Babett Knudsen, der spiller Birgitte Nyborg i tv-serien 'Borgen'. I den nye sæson er hun i overgangsalderen, og der har man valgt både at skildre svedeture, og at der også er plads til, at man kan se, at hun er blevet ældre.

Når det er sagt, så kan det dog ikke undgås, at der også er et pres for at se "ung" og godt ud herhjemme, og Elisa Lykke er også stødt på det.

Hun oplever, at presset bunder i, at skuespillerne er opmærksomme på at skulle passe til bestemte typer af roller. Der skrives nemlig flere roller til kvinder, der endnu ikke er rundet de 40, siger hun.

- Det kan være, man går til casting på en rolle, hvor man skal se 10 eller 20 år yngre ud.

Skal ikke have lavet for meget

Samme tendens til at gøre op med de overdrevne skønhedsidealer genkender Jacob Heinel Jensen i Hollywood. Men presset er der stadig, oplever han:

- Men man skal kunne gennemskue det, for der er stadig et ekstremt fokus på at se ung og godt ud, siger han.

Han mener, at det hænger sammen med, at fillers og botox er blevet mere tilgængeligt end tidligere. Hvor der i 00'erne var en bølge, hvor det handlede om at få lavet så meget, som muligt, og hvor det gerne måtte se overdrevet ud, skal det i dag ifølge journalisten ikke være for tydeligt.

I Hollywood er den største tendens lige nu nemlig at se sund ud, siger han, og derfor skal det se mere underspillet ud.

- Det betyder, at der bare er mindre tilgængelige og andre mere spidsfindige måder at se yngre ud. Der er en naturlig bølge, som ikke harmonerer med at have alle mulige stoffer i ansigtet, mener han.

I fremtiden tror han, at vi vil se mindre ansigtsløft, der er mere diskrete, og som også er dyrere at få foretaget.

Selv er Courteney Cox kommet frem til erkendelsen, at der ikke kun er negative ting forbundet med at blive ældre, fortæller hun:

- Der er ingen tvivl om, at jeg er mere grounded. Jeg har lært så meget i mit liv: Hvad jeg kan lide, hvad jeg skal prøve, gøre mere af, og hvad jeg skal give slip på, siger hun.