Kendte

Skønhedsbehandling gik helt galt for supermodel: - Jeg ser ikke mig selv i spejlet længere

Dansk overlæge understreger, at hun ikke har set eller hørt om bivirkningen hos sine patienter.

I 90’erne var hun overalt til modeshows, i magasiner og på reklametavler i hele verden.

I lang tid levede topmodellen Linda Evangelista af sit udseende. Men de seneste fem år har netop det fået hende til at trække sig fra offentlighedens søgelys.

Jeg ser ikke mig selv i spejlet længere

Linda Evangelista, tidligere supermodel

Over for magasinet People åbner hun nu op om den skønhedsbehandling, som ifølge det nu 56-årige modeikon har “brutalt vansiret” hendes krop og efterladt både fysiske og psykiske ar.

- Jeg elskede at være på catwalken. Nu frygter jeg at løbe ind i nogen, jeg kender, siger hun til magasinet, der som de første har fået lov til at bringe billeder af resultatet af den fejlslagne behandling.

Forsøgte at sulte sig selv

Linda Evangelista fortæller, at det var en fedtfrysning kaldet CoolSculpting, der i starten af 2016 endte med at gå helt galt og efterladte hendes krop “permanent deform”.

Fedtfrysning

Ved behandlingen nedfryser man et lokalt område af kroppen, der bliver så koldt, at fedtcellerne i området dør.

I løbet af nogle uger vil kroppen udskille de døde fedtceller. De kan ikke dannes på ny. Derfor vil en efterfølgende vægtøgelse fordele sig i de resterende fedtceller, som er tilbage. 

Kilde: Berit Lavik, medicinsk ansvarlig overlæge hos AK Nygart

I månederne efter behandlingen begyndte den tidligere topmodel at lægge mærke til små buler på hendes hage, lår og ved området omkring hendes bh. Det var de områder, hun gerne ville stramme op, men pludselig begyndte de at vokse og blive hårde – før de til sidst blev følelsesløse.

- Jeg forsøgte at ordne det selv, fordi jeg troede, jeg havde gjort noget forkert, siger Evangelista om det, hun kalder et "fedtfrysningsmareridt".

Det fik hende til at skrue op for motion og forskellige slankekure. Indtil hun til sidst næsten ikke spiste noget.

Først i juni 2016 søgte hun hjælp hos en læge, som diagnosticerede hende med paradoxical adipose hyperplasia (PAH).

En tilstand, hvor fedtet, i stedet for at skrumpe, ender med at udvide sig på grund af en inflammatorisk reaktion i immunsystemet.

Undgår spejlet

Efterfølgende har Evangelista gennemgået to yderligere operationer i forsøget på at genoprette skaderne. Begge uden held.

Områderne buler stadig ud og er hårde, fortæller hun og tilføjer, at hendes kropsholdning har ændret sig, fordi hun ikke længere kan lægge armen fladt ned langs siden på grund af den hårde knude på siden og ryggen af hende.

- Jeg ser ikke mig selv i spejlet længere, for det ligner ikke mig, siger hun.

Perspektiv

Overlæge om behandlingen

Linda Evangelista på catwalken

CoolSculpting er den eneste FDA-godkendte fedtfrysning. Derfor behandler man med den på privathospitalet AK Nygart. Det fortæller Berit Lavik, som er medicinsk ansvarlig overlæge på privathospitalet, som har speciale i skønhedsbehandlinger. 

Efter behandlingen kan man ifølge overlægen opleve hævelse, ømhed eller blå mærker. Men hun har ikke i sine 16 år på stedet oplevet, at en patient har fået paradoxical adipose hyperplasia. 

- Det er hypersjældent. Men det er en del af den store mængde information og vejledning, patienterne får før behandlingen, siger hun.

Berit Lavik påpeger, at fedtfrysning dog ikke kan bruges som et vægttab. Når en person, som har fået en fedtfrysning, tager på, vil fedtet fordele sig i de resterende fedtceller.

- Det ser også ud til, at det har spillet ind hos Linda Evangelista, siger hun.

Men nu er det slut med at skjule sine skavanker for omverdenen. Det har det tidligere modeikon besluttet:

- Jeg kan ikke leve på den her måde længere, gemt væk i skam. Jeg kan ikke leve i den smerte mere, siger Linda Evangelista til People.

Søgsmål for 50 millioner dollars

På grund af de fejlslagne behandlinger har den tidligere supermodel i september sagsøgt det firma, som stod bag fedtfrysningsbehandlingerne. Blandt andet fordi hun ikke længere mener, at hun kan arbejde på grund af eftervirkningerne.

Ifølge People er søgsmålet på 50 millioner dollars – cirka 326 millioner kroner.

Men spørger man Linda Evangelista selv, handler det ikke om pengene. For hende er det i højere grad for at genvinde sin selvtillid og sit billede af sig selv. Det samme rationale, som hun lægger til grund for nu at fortælle sin historie.

- Hvorfor føler vi, at vi er nødt til at gøre det her ved vores kroppe? Jeg har altid vidst, at jeg ville ældes, og jeg ved, at kroppen ændrer sig. Men jeg troede ikke, at jeg ville se sådan her ud, siger hun.

På sociale medier – hvor historien er blevet delt – er det strømmet ind med støtte til Linda Evangelista.

Blandt andet fra flere af hendes tidligere supermodelkollegaer som Naomi Cambell og danske Helena Christensen.

Linda Evangelista brød første gang stilheden om sine fejlslagne behandlinger i et Instagram-opslag.