Kendte

Fra barneskuespiller til Hollywoods store stjerneskud – hvem er multitalentet Zendaya?

Hun er blot 25 og har bærende roller i flere af tidens største film og serier. Hvordan endte Zendaya som Hollywoods store stjerneskud?

Kameraerne hungrede efter verdensstjerner som Scarlett Johansson, Emma Stone og Lady Gaga, mens de gik langs den røde løber ved Oscar-prisuddelingen i 2015.

Alligevel var det en 19-årig og relativt ukendt Disney Channel-skuespiller, som løb med meget af opmærksomheden.

Iført en hvid kjole og det mørke hår hængende ned i dreadlocks fik skuespilleren, der kun omtales ved sit fornavn, Zendaya, de flestes øjne til at rette sig mod hende.

Modemediet Vogue erklærede Zendaya for aftenens ’Breakout Style Star’, men der fulgte også negative kommentarer, da reporteren Giuliana Rancic fra mediet E! sagde:

- Det hår sluger hende. Jeg føler, at hun dufter af patchoulie-olie (olie med moskusduft, red.).

- Eller hash, tilføjede en anden stemme.

Den kommentar lod 19-årige Zendaya ikke stå ubesvaret hen.

- Jeg bar mit hår i locks på den røde løber ved Oscars for at vise dem i et positivt lys og for at minde farvede mennesker om, at vores hår er godt nok, skrev hun på Instagram.

Derefter tog det fart. Stjerner som Whoopi Goldberg og Solange Knowles støttede den unge skuespiller, og senere blev der produceret en Barbie-dukke af hendes look fra Oscars.

Teenageren, der på det tidspunkt ikke havde været med i andet end nogle børne- og teenageserier, tog den aften sit første skridt til at vise verden, at hun ikke bare er endnu et af filmbranchens kønne ansigter. Det forklarer filmanmelder Ann Lind Andersen.

- Hun har holdninger og giver sig selv lov til at sige dem højt. Hun er ikke bare et pænt ansigt, der finder sig i alt, siger hun til TV 2.

Roller i tidens største film og serier

I de syv år siden den aften er amerikanske Zendaya gået fra et stjernefrø hos børnekanalen Disney Channel til at have bærende roller i nogle af tidens største produktioner – flere af dem i de seneste måneder.

Hun har spillet rollen som Spider-Man's kæreste MJ i de seneste tre film om superhelten, har en vigtig rolle i science fiction-storfilmen 'Dune' fra sidste år, og så spiller hun hovedrollen Rue i den populære ungdomsserie 'Euphoria', hvis anden sæson for nylig udkom.

På få år har hun pustet en karriere op, fordi hun har truffet de helt rigtige valg

Ann Lind Andersen, filmanmelder

Hun er trådt i fodsporene af blandt andre Zac Efron og Miley Cyrus, som også debuterede som barneskuespillere på Disney Channel og siden måtte kæmpe sig fri af den uskyldige opfattelse, der fulgte dem overalt.

Hvordan lykkedes det for Zendaya at bryde ud af sit Disney-image og markere sig som et modeikon, en fortaler for farvede menneskers rettigheder og ikke mindst en af Hollywoods mest eftertragtede skuespillere?

Blå bog: Zendaya

Fulde navn: Zendaya Maree Stoermer Coleman

Født 1. september 1996 (25 år)

Fik sin første rolle som 14-årig i serien 'Shake It Up' på Disney Channel fra 2010. Efterfølgende optrådte hun i flere film på børnekanalen.

I en alder af 16 år udgav hun i 2012 et album opkaldt efter sig selv, 'Zendaya'. Det landede som nummer 51 på den amerikanske Billboard 200-liste.

Hun har udgivet sin egen tøjkollektion, 'Daya by Zendaya', og lavet tøj sammen med Tommy Hilfiger.

I 2018 blev hun ambassadør for skønhedsbrandet Lancôme.

Det rygtes, at hun danner par med skuespillerkollegaen Tom Holland, der spiller over for hende i 'Spider-Man', efter at billeder florerede af dem kyssende. De har insinueret forholdet, men ikke bekræftet det offentligt.

Multitalent allerede som teenager

I en alder af 16 år havde multitalentet Zendaya allerede tjekket flere bokse af, end de fleste når i deres levetid.

Hun havde arbejdet professionelt som danser, som skuespiller i Disney Channel-serien 'Shake It Up', udgivet albummet 'Zendaya', blevet nummer to i USA's udgave af 'Vild med dans' og udgivet en selvhjælpsbog til børn og teenagere.

Og hun var kun lige begyndt.

I 2015, da Zendaya var 19 år, tilbød Disney hende hovedrollen i serien 'K.C. Undercover', men hun ville kun gøre det på betingelse af, at karakterens familie skulle være mørke – og at hun blev producer på serien.

- Mange mennesker, som ikke har en mørk hudfarve, kan ikke helt forstå, hvordan det er at vokse op og ikke kunne se sig selv i mainstream medier, fortalte Zendaya til mediet Glamour.

I de følgende år beskæftigede hun sig lidt med musik- og modeindustrien, indtil hun satte sin energi ind i skuespillet og fik i 2017 en bærende rolle i sin første film, 'Spider-Man: Homecoming'.

Samme år havde hun en rolle i den populære musicalfilm 'The Greatest Showman', hvor hun viste sine talenter for dans, sang og skuespil frem.

- Der tænkte jeg allerede, at hende der kan noget. På få år har hun pustet en karriere op, fordi hun har truffet de helt rigtige valg, forklarer Ann Lind Andersen.

Bruddet med Disney

I 2019 tog Zendaya et stort skridt ud af Disney-skyggen, da hun spillede hovedrollen som den unge stofmisbruger Rue i den populære og kontroversielle ungdomsserie 'Euphoria'.

- Det er i den modsatte grøft af alt det, Disney leverer. Det var et klogt og bevidst karrierevalg. Hun ville vise, at hun kunne andet end det pæne og polerede, siger Ann Lind Andersen.

Og det må man sige, at hun beviste, for i 2020 skrev hun historie, da hun blev den yngste til at vinde en Emmy i kategorien 'Bedste kvindelige hovedrolle i et drama' for sin rolle i 'Euphoria'.

Sidste år cementerede hun sig som en "voksen" skuespiller i sort-hvid-filmen 'Malcolm & Marie'.

- Den film understregede, at hun kan tage voksenroller på sig, lyder det fra Ann Lind Andersen.

Markerer sig i modeverden

Ligesom hun har truffet kloge valg i sin filmkarriere, har hun også gjort det inden for modeverden.

Ifølge Vox har hun haft stylisten Law Roach tilknyttet, siden hun var 14 år, som har sørget for at skabe opmærksomhed omkring hende ved at klæde hende ud i bevidste efterligninger af blandt andre Beyonces og David Bowies garderober.

Som en kæk kommentar til sin Disney-fortid mødte hun op som Askepot til modefesten Met Gala i 2019.

Zendaya har gjort et fantastisk stykke arbejde i at forme sin karriere til et voksent gennembrud, vurderer Ann Lind Andersen. Og selvom hun fortsat spiller en teenager i 'Spider-Man' og 'Euphoria', så er vejen nu lagt for hende.

- Hun er jo kun 25. Det ligger i kortene for hende, og jeg er overbevist om, at det nok skal komme.