Kendte

Nyt album fra Danmarks mest streamede artist, men hvem er "den ekstremt private" Gilli?

- Det er uden fortilfælde at være så privat og stadig streame det hvide ud af øjnene, lyder det fra hiphopekspert om rapperen Gilli.

Han er den mest streamede kunstner i Danmark de seneste tre år. Han er den første danske solist nogensinde, der har rundet en milliard streams, og han er ifølge musikeksperter landets mest fremsynede og talentfulde rapper.

Samtidig er han omgærdet af en mystik, der sjældent – hvis ikke aldrig – kendetegner en stjerne af hans kaliber. Det er en sådan mystik, at selv habile hiphopkendere har svært ved at svare på, om han overhovedet bor i Danmark.

Fredag udkommer Gilli med et nyt album. Hvad er hans opskrift på succes?

Han er hele tiden på forkant med den nye lyd

Magnus Kraft, hiphopskribent på Euroman

Den 29-årige Gilli med det borgerlige navn Kian Rosenberg Larsson er opvokset i Rødovre, og han fik sit store gennembrud, da han både var skuespiller og stod for soundtracket til filmen 'Ækte Vare' i 2014.

Siden har han været svær at komme udenom.

- Rappere har som regel en kort levetid på toppen af hitlisterne, fordi det er en genre, der hele tiden er i bevægelse. Derfor er Gillis dominans helt, helt vild, siger Magnus Kraft, der er hiphopskribent på Euroman.

En dansk, musisk andedam

Grunden til dominansen skyldes mange ting. Magnus Kraft fremhæver et "ekstremt veludviklet" øre for melodier, rap på højt teknisk niveau og en evne til at skrive sange, så de føles som ét langt omkvæd.

Men måske vigtigst af alt nævner han rapperens fremsyn og udsyn.

- Det danske musiklandskab har tendens til at være en andedam, hvor mange orienterer sig mod hinanden eller de samme udenlandske artister. Det ræs har han meldt sig fuldstændig ud af. Han er hele tiden på forkant med den nye lyd, siger Magnus Kraft.

Fire år inden sit store gennembrud debuterede Gilli i 2010 med singlen 'Fissehul' i selskab med gruppen B.O.C, der stadig sætter dagsorden i dag blandt andet med sidste års sommerhit 'Ibiza', og som ud over Gilli består af medlemmerne Benny Jamz og Kesi.

Lige siden har Gilli udmærket sig med mange interessante samarbejder, der blandt andet har navne som Sivas og Branco på listen.

- Den bedste til at genopfinde sig selv

Men tager man et kig tilbage på hans over ti år på hiphopscenen, ser man ikke kun en variation i hans makkere. Det samme gør man i de stilarter, han har jongleret rundt med, fortæller Kristian Karl, der er hiphopskribent på Soundvenue.

Fra hård, britisk undergrundsrap til poppede melodier og fra salsa og brasiliansk dansemusik til afrobeat, autotune og fransk hiphop.

- Han startede som rendyrket rapper med hurtig rap og rim efter rim. Nu er han i den modsatte grøft, hvor det er meget sjældent, han rapper mere end et par linjer i træk. Nu er det det melodiske, der tæller, siger Kristian Karl.

Og hiphopskribenten er ikke i tvivl om, hvilken status Gilli har på den danske hiphopscene.

- Han er klart den bedste til at genopfinde sig selv, importere genrer fra andre verdensdele og skabe nye strømninger i genren, siger Kristian Karl.

Han er en ret unik superstjerne, fordi han er så ekstremt privat

Kristian Karl, hiphopskribent på Soundvenue

Men ligeså allestedsnærværende Gillis musik er, ligeså tilbageholdende er han selv.

Begge eksperter snakker hurtigt, længe og detaljeret om Gillis musik og hans evner som artist. Adspurgt til mennesket Gilli bliver der noget mere stille. Det er et godt spørgsmål, lyder det. For her ved vi ikke meget.

Omgærdet af stor mystik

Gilli er meget sjældent at finde i artikler, radioprogrammer, tv-udsendelser eller til offentlige arrangementer.

Kristian Karl er en af de få, der har fået lov til at interviewe Gilli, og her skal vi tilbage til 2016, hvor han i et portræt i Soundvenue beskrev artisten som "af de største talenter nogensinde i dansk rap".

Men portrættet fik samtidig titlen ’Gilli, den modvillige rapstjerne’.

- Han er ikke så glad for at få taget billeder eller for selvpromovering i det hele taget, lød en af linjerne i artiklen.

Men Gilli havde ikke fået stjernenykker, skrev Kristian Karl senere i portrættet. Faktisk tværtimod, lød det.

Skribenten husker tydeligt forklaringen.

Det handlede for Gilli om at være autentisk. Om at være tro mod det, han kom fra. Om ikke lade sig suge ind i en overfladisk kendistilværelse og konstant medieeksponering.

Og den tilgang ser ud til at holde ved i dag, knap seks år senere.

- Han er en ret unik superstjerne, fordi han er så ekstremt privat. Endda til sådan en grad at man spekulerer i, om han overhovedet bor i Danmark. Der er en stor mystik omkring ham, siger Kristian Karl.

Også Magnus Kraft svarer, at det er svært at beskrive mennesket Gilli.

- Både i det univers han er i, og i musikindustrien generelt er det jo meget sjældent at være så tilbageholdende. Hvor mange pop- eller rockstjerner ser du, som ikke giver interviews? siger han.

Ifølge hiphopskribenten fra Euroman er det uden fortilfælde at være "så privat og stadig streame det hvide ud af øjnene".

- Gilli er lykkedes med udelukkende at lade musikken tale, siger han.

Fredag udkommer Gillis nye album. På Instagram annoncerer han, at det har titlen 'CARNEVAL':