Lise Nørgaard

Lise Nørgaard giver sit sidste interview: - Nogle dage måtte det snart gerne være slut

For snart et år siden flyttede Lise Nørgaard på plejehjem. Men hendes kalender er fortsat fuld af aftaler.

Hun har overlevet langt de fleste af dem, hun har fulgtes med gennem livet.

Selv Korsbæks ubestridte alderspræsident med det ikoniske hørerør og den hårdtslående stok, Enkefru Fernando Møhge, har hun for længst overhalet med flere længder.

’Matador’s mor, forfatteren og journalisten Lise Nørgaard, rundede i sommer de 104 år, og for snart et år siden måtte hun flytte fra sin lejlighed i Skodsborg til et værelse på Else Mariehjemmet i Humlebæk.

Men den stille plejehjemstilværelse hindrer hende ikke i at få det optimale ud af livet.

For selvom både stemmen og synet er blevet svækket i de seneste par år, er forlystelsesgenet stadig lige stærkt hos den lille, men statelige dame.

Hendes uundværlige Mailand-kalender, som hun altid har ved hånden, er fortsat spækket med aftaler ude af huset.

- Jeg er en festabe, konstaterer Lise Nørgaard kort og godt i et tv-interview, som journalistkollegaen og vennen Cecilie Frøkjær optog i august i år i hendes bolig på Else Mariehjemmet.

Interviewet er, ifølge Lise Nørgaard selv, det sidste, hun stiller op til. Hendes stemme er blevet så hæs og slidt, at hun har svært ved at udtrykke sig. Se klip fra interviewet ovenfor.

Hun mener dog også, at hun efterhånden har fået sagt dét, der skulle siges. Fremover må et af hendes børnebørn udtale sig på hendes vegne til pressen. Det bekendtgjorde hun i forbindelse med sin fødselsdag i juni.

”Mistede synet” på få uger

Grunden til, at Lise Nørgaard i februar 2021 måtte kapitulere og flytte på plejehjem – hvilket hun ellers har udtalt, at hun frygtede mere end corona – var, at hun på kort tid oplevede en skræmmende udvikling.

Blå bog: Lise Nørgaard

  • Født den 14. juni 1917 med dåbsnavnet Elise Jensen.
  • Er født og opvokset i Roskilde. Hendes far var købmand, og hendes mor havde en modebutik.
  • Kom som 18-årig i lære som journalist på Roskilde Dagblad. Har senere arbejdet på Politiken, på ugebladet Hjemmet, hvor hun også var chefredaktør, og for Berlingske Tidende.
  • Er bedst kendt som forfatter, ikke mindst som ophavskvinde til tv-serien ’Matador’, der gik over skærmen første gang i 1978-1981. Men også for sine erindringsbøger ’Kun en pige’ og ’De sendte en dame’.
  • Står som manuskriptforfatter desuden bag flere afsnit af 70’ernes populære tv-hit ’Huset på Christianshavn’, ligesom hun i 80’erne og 90’erne har sat ord til tv-serier som ’Een stor familie’, ’Mor er major’ og ’Brødrene Mortensens jul’.
  • Blev i 1938 gift med prokurist Mogens Flindt Nielsen, som hun fik fire børn med. Heriblandt et sæt tvillinger. Parret blev skilt i 1950.
  • Giftede sig igen i 1951 med journalist Jens Waaben Nørgaard, som hun selv har omtalt som "sit livs kærlighed". Efter hans død i 1984 har hun levet alene.

- Dét, der gjorde det, var jo, at jeg pludselig på få uger mistede synet. Jeg nåede at læse Kirsten Thorups mesterværk ('Indtil vanvid, indtil døden', red.), og så slukkede det ned, fortæller Lise Nørgaard i tv-interviewet.

Synsforringelsen har betydet, at hun ikke længere kan læse i de mange bøger i sin bogsamling, der på et tidspunkt talte over 6000 titler. Et stort tab for en kvinde, som sætter en ære i at følge med i tidens litteratur – og hver morgen læser to aviser.

Selv debuterede hun som forfatter i 1959 med bogen 'Med mor bag rattet', en humoristisk roman om kvinders erhvervelse af kørekortet og kampen for at bruge det, og hun har siden skrevet en lang række romaner, noveller og tv-manuskripter.

Først og fremmest er hun kendt som ophavskvinden til tv-serien 'Matador' og for sine to selvbiografiske erindringsbøger fra 1992 og 1993, ’Kun en pige’ og ’De sendte en dame’.

Lysten til at skrive døde dog helt, da hun i 2011 flyttede til sin forrige bolig, lejligheden i Skodsborg. Årsagen var, at hun ikke kunne lide at være i den, fortæller hun i interviewet.

Men med sin stålsatte evne til at se muligheder i stedet for begrænsninger har Lise Nørgaard nu fundet en ideel løsning på sit nyopståede læseproblem. En løsning, der kombinerer det praktiske behov med det selskabelige:

- Vincent Hendricks (dansk-amerikansk filosof, forfatter og tv-debattør, red.) kommer, fordi han ved, at jeg ikke kan læse, og læser højt for mig en gang om ugen. Og så går vi ud og spiser frokost og griner meget, lyder det fra den 104-årige forfatter og journalist.

Nægter at lade sig begrænse

Selvom Lise Nørgaard nu er blevet plejehjemsbeboer, og hun efter eget udsagn er så ”bovlam”, at hun ikke længere mener, at en ung, frisk hund skal trækkes med hendes selskab, så er hun sjældent inaktiv eller alene.

På trods af sin høje alder formår hun nemlig fortsat at få nye venner. I mange tilfælde nogle, der er omkring halvt så gamle som hende selv.

En af dem er journalist og tv-vært Cecilie Frøkjær. De to lærte hinanden at kende for otte år siden, da de samarbejdede om bogprojektet ’Fruen kommer i dag’, som er en interviewbog om Lise Nørgaards lange liv og hendes refleksioner over det.

Hun er jo fuldstændig knivskarp og følger med i alt, hvad der foregår

Cecilie Frøkjær

Lige siden har de to haft jævnlig kontakt, både via telefonsamtaler og ikke mindst frokostaftaler, som Lise Nørgaard er en stor tilhænger af. Særligt på hendes yndlingssted i Rungsted Havn.

- Når jeg ringer til hende og siger, at jeg tænker, om vi skulle gå ud og spise en frokost, så siger hun straks: ”JA, jeg finder lige kalenderen”. Det vil hun bare gerne, siger 53-årige Cecilie Frøkjær.

Hun bliver lige imponeret hver gang over, hvordan ’Matador’-forfatteren nægter at lade sig begrænse af, at hun eksempelvis er dårligt gående.

- Lise har sin rollator, ”Rullemarie”, som hun kalder den. Så den støtter hun sig til. Men hun er jo fuldstændig knivskarp og følger med i alt, hvad der foregår omkring hende og i verden, blandt andet corona, klima og politik. Så vi mangler aldrig samtaleemner, fastslår Cecilie Frøkjær.

Et politisk dyr

Netop politik er en helt essentiel bestanddel af Lise Nørgaards liv. Sådan har det været gennem det meste af hendes tilværelse, og er det fortsat i dag.

- Jeg er et politisk dyr stadigvæk, og jeg kan ikke lade være med at interessere mig for politik, siger hun i programmet.

I løbet af den lange og træge coronaperiode er det da også hendes altoverskyggende politiske interesse, der har holdt hendes mod oppe.

- Mens det var sommerferie, og intet skete, er det tv-kanalerne, jeg har levet af. Fordi jeg ikke kunne læse, har jeg siddet og set politiske udsendelser, lyder det fra Lise Nørgaard, som især er glad for at se ’News & co.’ og ’Tirsdagsanalysen’ på TV 2 NEWS.

Hun mener endda, at hendes store indblik i aktuelle debatemner er selve årsagen til, at hun har mange venner.

- Jeg kan ikke længere skrive læserbreve, og jeg kan heller ikke længere råbe op. Men jeg kan diskutere det med mine venner og børnebørn, siger Lise Nørgaard.

Usentimentalt forhold til døden

Med en alder på 104 år – og godt på vej til de 105 – må Lise Nørgaard forholde sig til døden som en mulig showstopper inden for en overskuelig fremtid.

Jeg siger til mine venner, at jeg nok skal lade være med at dø, før der er mulighed for en ordentlig gravøl

Lise Nørgaard

Somme tider kan hun godt selv få den tanke, at det gerne snart måtte være slut, erkender hun.

- Fordi det har varet så længe, og der kan være dage, hvor man ikke har det så godt, begrunder hun over for Cecilie Frøkjær.

Hendes forhold til sin egen død er dog helt usentimentalt. I virkeligheden bekymrer hun sig mest om, at hendes efterladte får en festlig – og ikke mindst coronafri – dag, når hun skal sendes afsted herfra.

- Jeg siger til mine venner, at jeg nok skal lade være med at dø, før der er mulighed for en ordentlig gravøl, lyder det med sædvanlig tør humor fra Lise Nørgaard.

Hvad hendes eftermæle bliver, interesserer hende til gengæld ikke.

- Jeg vil ikke blande mig i, hvad man siger, når først jeg er død. Det må I selv finde ud af, konstaterer hun og tilføjer:

- Der er frit slag på alle hylder.

'Lise Nørgaard: Udvalgte detaljer fra et langt liv' vises mandag 27. december klokken 20.55 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play.