Kendte

Revykender: - Ulf Pilgaard har været en god mand for kongehuset

Ulf Pilgaards parodi på dronningen har sat majestæten i et godt lys og fået hende til at virke rummelig.

- Jeg ville være meget tilfreds med Ulf Pilgaards parodi, hvis jeg var dronning Margrethe.

Sådan lyder vurderingen fra Rikke Rottensten, tidligere teateranmelder og museumsinspektør på Storm, museet for humor og satire på Frederiksberg.

- Selvom han som en moderne hofnar har sparket opad, har han uden tvivl været en god mand for kongehuset, tilføjer Rikke Rottensten.

Ifølge hende har Ulf Pilgaard nemlig i de seneste 40 år skabt en dronning på scenen i 'Cirkusrevyen', som har fokus på majestætens mere folkelige sider.

Det giver derfor ifølge hende god mening, at dronning Margrethe selv mødte op og overraskede Ulf Pilgaard med et besøg på scenen, hvor hun overrakte en gave til skuespilleren, der har parodieret hende gennem 40 år.

Ulf Pilgaard har nemlig skabt en respektfuld parodi, som dronningen har haft nemt ved at acceptere og omfavne – og det stiller majestæten i et rummeligt lys, mener Rikke Rottensten.

- Når jeg mener, at Ulf Pilgaard har gavnet Margrethe med sin parodi, er det fordi, han viser hende som en sej og sjov dronning – men han har også vist, at hendes rolle ikke er nem, siger Rikke Rottensten.

- Og når hun så at sige "tillader" det og går med på den, viser det jo en vis rummelighed og åbenhed, tilføjer hun.

Gør grin med rollen – ikke mennesket

Ifølge Rikke Rottensten har Ulf Pilgaard med sin parodi altid gået efter dronningens embede, snarere end hendes person.

- Mange af hans jokes går på hendes rolle som dronning, men ikke på hendes person. Hun får selvfølgelig lidt røg for den dobbelthed, der er i, at hun både ryger og drikker, samtidig med hun har en vis ophøjethed. Men det er med en grundlæggende respekt for hende som menneske, siger Rikke Rottensten.

Hans jokes går på hendes rolle som dronning, men ikke på hendes person

Rikke Rottensten

Det kommer blandt andet til udtryk ved, at Ulf Pilgaard kun inddrager de ting i sin parodi, som dronningen selv er herre over.

- Respekten og kærligheden har ført til, hvad jeg nærmest vil kalde en alliance mellem dem.

Her fremhæver Rikke Rottensten bandt andet den dronningemonolog, som Ulf Pilgaard fremførte i 2016 – året efter dronning Margrethe havde rod i papirerne under sin nytårstale. Noget, Cirkusrevyen også inddrog i monologen.

- Den situation fik han menneskeliggjort så fint. Det var noget, der gjorde ondt i maven på os alle, men han tog den svære situation og gjorde sød.