Kendte

For første gang i ti år fortæller hun om sit forhold til Amy Winehouse

Sidste gang, at Amy Winehouse blev set offentligt, var det med Dionne Bromsfield. Tre dage efter var hun død. Nu fortæller Bromsfield sin historie.

Det er en utrolig svær opgave at sætte ord på ens følelser, når man mister en, man elsker.

Og hvis den person ovenikøbet er en af moderne tids største stjerner, kan det gå hen og blive umuligt.

Sådan var det for dengang 15-årige Dionne Bromsfield, som havde et meget nært forhold til Amy Winehouse. Dionne Bromsfield mødte Amy Winehouse som barn gennem sin mor, der arbejdede i musikindustrien i Storbritannien, og sangerinden endte med at blive Bromsfields gudmor.

Amy Winehouse døde kun 27 år gammel i 2011 af alkoholforgiftning, og hele verden var med til at definere hendes eftermæle – på godt og ondt.

Dionne Bromsfield så, hvordan nogle medier og dele af offentligheden udskammede Amy Winehouse for at være død af sit misbrug, og det fik hende til at lukke i.

Derfor har hun ikke talt om det tragiske dødsfald i et helt årti.

Indtil nu.

Der er en side af Amy Winehouse, som folk ikke kender

Dionne Bromsfield

For det er på tide at give et mere nuanceret billede af sangerinden.

- Jeg har ikke talt om hende, fordi jeg også gerne vil have, at hun får fred, fortæller Bromsfield i dokumentaren ’Amy Winehouse and me: Dionne's story’, som kan ses på TV 2 PLAY.

Hun mener, at det er forkert, når Amy Winehouses liv bliver gjort op som en lang rus af alkohol og stoffer. Så nu vil hun dele historien om sin relation til kvinden, der nægtede at gå i afvænning, men som Dionne Bromsfield kendte som sin gudmor, mentor, veninde og forbillede.

Hendes liv handlede ikke om fest

Det har i mange år føltes som en byrde ikke at kunne tale om sin gudmor. Hun gik i årevis med en klump i halsen og havde lyst til at åbne op om deres forhold, men turde ikke. Det endte med at blive til noget, som hun nærmest skammede sig over.

- Hun (Amy Winehouse, red.) var som min anden mor. Hun havde ikke nogen børn, men det ville hun gerne have, fortæller Dionne Bromsfield.

- Hun var på mange måder både min søster og min mor, fortsætter hun.

Billederne af Amy Winehouse og Pete Doherty fra rockbandet 'The Libertines' har brændt sig fast på manges nethinder. Parret insisterede på, at de blot var venner, men Doherty indrømmede til sidst, at de var elskere.

Slidte, slanke, stive og skæve troppede de op til koncerter og skabte sig pinligt på scenen. Med rander under øjnene på størrelse med en voldgrav var det svært at vurdere, om de havde sovet siden dagen forinden, og det var disse billeder, der spredte sig.

Men Dionne Bromsfield vil gerne have, at der bliver fortalt mere om den Amy Winehouse, som hun var for sine nærmeste. En omsorgsfuld veninde og gudmor, der strålede som et forbillede for en lille pige, der også gik og drømte om at blive musiker.

Ja, klart, og min gudmor er Britney Spears!

Veninde til Dionne Bromsfield

I sit hjem har Dionne Bromsfield fotoalbum efter fotoalbum med billeder fra sin tid sammen med Amy Winehouse. Der er dog et enkelt fotografi, som hun gerne vil fremhæve.

På det står Amy Winehouse iført bikini med stort krøllet hår – en ’jheri-curl’, som Dionne Bromsfield kalder det – og smiler stort.

De var på ferie på den caribiske ø Saint Lucia i 2008.

- Det her er den Amy, som hun var derhjemme. Hendes hår var altid krøllet. Og Saint Lucia var en genfødsel for Amy, fordi hun netop var kommet ud af sit stofmisbrug. Hvilket mange mennesker nok ikke vidste, fortæller Dionne Bromsfield, som fortsætter:

- Der er en side af Amy Winehouse, som folk ikke kender.

Ville gerne dele rampelyset

Dionne Bromsfield var vant til, at de andre børn på hendes skole troede, at hun løj, når hun sagde, at Amy Winehouse var hendes gudmor.

Da hun for første gang fortalte sin gode veninde, at hun var gudbarn til sangeren, svarede veninden sarkastisk:

- Ja, klart, og min gudmor er Britney Spears!

Kort efter blev Dionne Bromsfield hentet fra skole af Amy Winehouse, og eleverne på skolen gik ifølge Bromsfield amok.

- De omringede bilen. Vi kunne ikke bakke ud, griner hun.

Dionne. Det handler om Amy

Beskeden, som Dionne Bromsfield modtog om Amy Winehouse død

På sin korte levetid nåede Amy Winehouse at sætte flere milepæle. Samme år som rejsen til Saint Lucia satte hun ny rekord ved at rydde bordet til Grammyuddelingen, hvor hun vandt hele fem priser.

Og hun gjorde meget for, at Dionne Bromsfield skulle nyde godt af hendes bølge af succes.

Amy Winehouse havde i mange år forsøgt at skubbe sin guddatter ud i rampelyset. Året forinden lykkedes det faktisk også sangeren at få Dionne Bromsfields stemme ud i verden.

Det gjorde hun med en spartansk hjemmevideo, der kunne forveksles med enhver anden amatøroptagelse.

Den virale video

Dionne Bromsfield var på tidspunktet kun 12 år gammel, da Amy Winehouse tog en beslutning om at give den unge piges sangkarriere kunstigt åndedræt.

Hun tændte et videokamera og satte sig med en guitar foran det britiske flag Union Jack, og så stillede hun Dionne Bromsfield foran en mikrofonstander.

Amy Winehouse havde sat sit hår i den ikoniske stil, hun ofte havde det i, stort og pompøst, og bag kameraet stod ingen ringere end Pete Doherty.

- Hvad er din yndlingssang lige nu? spurgte Amy Winehouse sin guddatter, som svarede, at det var ’If I ain’t got you’ af Alicia Keys.

- Fint. Nu synger du den, lød det prompte fra Amy Winehouse.

De sang og spillede, og det hele blev optaget og lagt på Youtube. Og videoen fik hurtigt en halv million afspilninger.

- Folk begyndte at komme op til mig på skolen og spørge ind til videoen, fortæller Dionne Bromsfield.

Da Amy Winehouse stiftede sit eget pladeselskab i 2009 ved navn Lioness Records, var Dionne Bromsfield den første, hun gav en kontrakt.

Det stoppede dog ikke her. Amy Winehouse ville have, at Dionne Bromsfield fik sit gennembrud. Så hun brugte sin egen status som stjerne til at skaffe guddatteren spillejobs til nogle af Englands største talkshows. Og Amy Winehouse kom selv med som backupsanger.

Den sidste optræden

Årene gik, og Dionne Bromsfield begyndte at blive kendt i Storbritannien. Hun fik spillejobs og rejste rundt til scener, hvor tusindvis af mennesker stod foran.

20. juli 2011 var hun opvarmningsband for gruppen The Wanted, og under koncerten dukkede Amy Winehouse uanmeldt op på scenen. Ikke engang Dionne Bromsfield vidste, at hun ville komme.

Kritikere har brugt klippet af den smilende, dansende Amy Winehouse på scenen til at illustrere billedet af en stiv sangerinde på afveje. Men Dionne Bromsfield husker det helt anderledes.

I hendes erindring var det symbolet på hendes højtelskede gudmor. Amy Winehouse virkede ligeud lykkelig, og hun var ifølge Dionne Bromsfield inde i en periode, hvor hun både havde lagt flasken og stofferne på hylden.

Det var ikke en kvinde, som havde givet op på livet, der dukkede op til koncerten. Det var en kvinde, der elskede sit liv, sin musik og sin guddatter, fortæller Dionne Bromsfield.

De strålede begge på scenen og skabte en særlig intim stemning den aften, mindes hun.

Men hverken lykken eller livet varer for evigt.

For tre dage senere stod Dionne Bromsfield backstage, og der var få minutter til, at endnu en koncert skulle i gang.

Noget var dog anderledes, husker hun. Der var en mærkelig følelse i kroppen, som hun ikke kunne slippe af med, og hele dagen havde alle omkring hende undgået hende.

End ikke hendes eget band kunne kigge hende i øjnene.

Det gav ikke mening. Hun krævede svar. Og så var der en, der måtte levere de forfærdelige nyheder.

- Dionne. Det handler om Amy, lød beskeden.

Samme morgen var Amy Winehouse blevet fundet død af alkoholforgiftning i sit hjem i London.

Den sidste gang, superstjernen blev set offentligt før sin død, var under koncerten med Dionne Bromsfield tre dage forinden.

I dag er Dionne Bromsfield næsten lige så gammel, som Amy Winehouse var, da hun døde. Men Dionne Bromsfield er først lige begyndt på at bearbejde dødsfaldet. Og hun er langt fra færdig med at fortælle historien om kvinden, der var meget mere end sit misbrug.

Du kan se hele historien om Dionne Bromsfields specielle bånd med Amy Winehouse på TV 2 PLAY.