Kendte

Ny og forandret Lorde splitter anmelderne: - Det er et musikalsk kvantespring, der vil noget

Lordes tredje album hyldes og kritiseres for at gå en helt ny vej.

I musikvideoen til sin første single i fire år, ’Solar Power’, har Lorde skiftet sit karakteristiske look med lys hud, mørke læber og sort tøj ud med et solkysset, makeupfrit look.

Klædt i solgult danser hun bekymringsløst rundt på en strand.

- Den kirsebærsorte læbestift samler støv I en skuffe, synger sangskriveren selv på sangen 'Oceanic Feeling' på sit nye album med samme navn.

24-årige Lorde har været igennem en stor transformation som kunstner siden sit kometgennembrud som 16-årig – og ikke kun æstetisk.

I dag udkommer hendes tredje album på otte år, ’Solar Power’, og anmelderne er mildest talt splittede over den nye side, Lorde viser af sig selv.

Musikmagasinet Rolling Stone roser hende for at synge sig igennem sin ”kvartlivskrise” på albummet.

- Det er begyndelsen på en ny Lorde, skriver musikmagasinet og kvitterer med tre og en halv stjerne.

Magasinet The Atlantic, der ikke giver stjerner, roser Lorde for et "vidunderligt" album og en ny “strålende” stil.

Blå bog: Lorde

Ella Marija Lani Yelich-O'Connor.

Født 1996. Opvokset i Auckland, New Zealand.

Blev opdaget og tilbudt en udviklingskontrakt med et pladeselskab som 12-årig.

Har udgivet tre albums: 'Pure Heroine' (2013), 'Melodrama' (2017) og 'Solar Power' (2021).

Har vundet flere Grammys, Brit Awards og Billboard Music Awards.

I den modsatte ende af skalaen kalder den britiske avis Evening Standard ’Solar Power’ for et musikalsk afskedsbrev:

- Hun lader til at være stoppet helt med at prøve, skriver avisen, der giver to stjerner.

The Independent giver ligeledes to stjerner og kalder albummet for en ”intens” skuffelse. Samtidig giver det toneangivne musikmedie Pitchfork mellemkarakteren 6,8 og kalder musikken "stemningsforladt."

Også de danske anmeldere er splittede omkring 'Solar Power'.

- Grundlæggende savner jeg på ‘Solar Power’ de gode, originale idéer, som gjorde Lordes to første album til så markante bekendtskaber, lyder det fra magasinet Soundvenue.

Musikmagasinet Gaffa giver fire stjerner og skriver blandt andet, at sangeren "er klar til at indtage verden med gyldne toner og solskinsfilosofi."

Der er sket et meget, meget stort stilskifte

Christian Wolkoff, Soundvenue

Et meget markant stilskifte

Ifølge musikredaktør på Soundvenue Christian Wolkoff har Lorde lavet et "musikalsk kvantespring, der vil noget" med 'Solar Power.'

- Der er sket et meget, meget stort stilskifte. Og når man gør det, vil det altid dele vandene, og nogen vil klart blive skuffede, forklarer han.

Christian Wolkoff kalder albummet for "strandpop", som står i stærk kontrast til den mørke elektropop, som Lorde blev kendt for på særligt hendes andet album 'Melodrama'.

For Lorde var der ikke tale om 'den svære toer', men derimod 'den svære treer'.

Christian Wolkoff, Soundvenue

Et album, der ifølge musikredaktøren cementerede hendes status som en generationsstemme.

- Før har hun lavet brede popsange, der var skrevet på en meget ukonventionel måde. Selvom det var introspektivt og mørkt, var der også nogle power-popsange, man sagtens kunne danse til, siger han.

Ifølge Christian Wolkoff stod Lorde overfor en nærmest umulig opgave i at skulle komme efter netop 'Melodrama'.

- For Lorde var der ikke tale om 'den svære toer', men derimod 'den svære treer'. Mange sad jo og ventede på, at hun skulle lave 'Melodrama' volume 2.

Startede på toppen

I 2013 blev den kun 16-årige Ella Yelich-O’Connor katapulteret til musikkens absolutte top.

Under kunstnernavnet Lorde – en feminiseret version af den britiske adelsmandstitel – gik hun til tops verden over med megahittet ’Royals’, der indbragte den unge sangskriver en Grammy for årets sang.

Efter debutalbummet ’Pure Heroine’ blev det unge supertalent hyldet for sin unikke stil og lyd og for at være et frisk pust i popmusikkens polerede verden.

Lorde har cementeret sin position så stærkt, at hun forbliver relevant.

Christian Wolkoff, Soundvenue

Den nu afdøde verdensstjerne David Bowie sagde, at lytte til Lorde var lyden af "fremtiden".

Men efter sit store gennembrud der så godt som lagde musikindustrien ned, forsvandt den unge superstjerne fra offentlighedens søgelys. Og vendte først tilbage da hun var klar med sit andet album ’Melodrama’.

Albummet gik rent hjem hos anmelderne og er i dag at finde på talrige lister over de bedste popalbums fra 2010'erne. Albummet indeholder nogle af Lordes største hits som ’Green Light’ og ’Liability’.

'Melodrama' blev nomineret til en Grammy-statuette for bedste album, men da hypen lagde sig, forsvandt Lorde igen. Hun slettede indholdet på sine sociale medier og gik i hi i hjemlandet New Zealand.

Lige indtil hun dukkede op igen med 'Solar Power', som altså nu indvarsler en ny stil for den 24-årige sanger.

Men selvom albummet altså får en blandet modtagelse, forventer Christian Wolkoff ikke, at det vil rykke ved billedet af Lorde som en af verdens største popartister.

- Jeg tror, Lorde har cementeret sin position så stærkt, at hun forbliver relevant. Vi ved, hvad Lorde kan, og hun har bevist, at hun er kommet for at blive, siger Christian Wolkoff og tilføjer:

- Selvom det her album altså ikke rammer som en asteroide, som de tidligere gjorde. Der er mange store kunstnere, der har værker på deres discografi, der ikke holder niveau med deres største mesterværker.